Παύλος Κρούστης

Συσκευή: LG G5 (H850)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
Επεξεργαστής: Qualcomm® Snapdragon™ 820 (2.15GHz / 4-πύρηνος)
Οθόνη: 5,3 ιντσών Quad HD IPS Quantum Display (2560 x 1440 / 554ppi)
Μνήμη: 4GB LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (μέχρι και 2TB)
Κάμερα: πίσω: Κανονική λήψη 16MP, ευρυγώνια λήψη 8MP / εμπρός: 8MP
Μπαταρία: 2.800mAh (αποσπώμενη)
Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow
Διαστάσεις: 149,4 x 73,9 x 7,7 ~ 8,6 χιλιοστά
Βάρος: 159 γραμμάρια
Δίκτυα: LTE/ 3G /2G
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C 2.0 (συμβατό με 3.0) / NFC / Bluetooth 4.2
Χρώματα: Τιτανίου / Χρυσό / Ροζ

To LG G5, η ναυαρχίδα της LG για το 2016

Η LG συνεχίζοντας τη μεγάλη επιτυχία της G σειράς φέρνει στην αγορά το G5, το πρώτο αρθρωτό smartphone και ίσως την αρχή για μια φρέσκια προσέγγιση στα extras, που προσφέρουν οι συσκευές. Το G5 ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο Mobile World Congress ως αντικαταστάτης του G4. Η ειδοποιός διαφορά του είναι η full μεταλλική του κατασκευή, αλλά και το modular concept, που πλασάρει η LG ως το sell point του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To G5 είναι ένα απ’ τα πιο δυνατά smartphones της κατηγορίας του, άμεσα ανταγωνιζόμενο το Samsung Galaxy S7 και iPhone 6s, ενώ παράλληλα προσφέρει τα δικά του customizations τόσο στο λειτουργικό, όσο και στην κατασκευή του. Η σειρά G είχε φτάσει ίσως σε κάποιο τέλμα, χωρίς να προσφέρει πλέον καινοτομίες ή ίσως έχει έρθει πλέον ο καιρός να δούμε κάτι άλλο από τα κινητά νέας γενιάς και η αρθρωτή κατασκευή, σύμφωνα με την LG, προσφέρει κάτι τέτοιο. «Ίσως» θα λέγαμε εμείς.

Design & Αρθρωτή Κατασκευή

Η συσκευή έχει unibody (σχεδόν) μεταλλική κατασκευή, ενώ μπορεί να μπερδέψει λίγο τα βλέμματα και να φανεί πλαστική. Όταν το πιάσει όμως κάποιος στα χέρια του αντιλαμβάνεται ότι κρατά μια premium συσκευή φτιαγμένη από κράμα αλουμινίου, που διαθέτει πολλές όμορφες καμπύλες. Μπορεί να μην είναι η πιο όμορφη συσκευή, που έχετε δει ποτέ σας, όμως η LG άλλαξε αρκετά το G5 σε πολλά σημεία.

Η βασική αλλαγή είναι τα volume buttons, που πλέον δεν βρίσκονται στο πίσω μέρος, αλλά στο πλάι, ενώ στην πίσω πλευρά έχει παραμείνει το power button, το οποίο πλέον λειτουργεί και ως αισθητήρας αποτυπώματος με αρκετά γρήγορη μάλιστα απόκριση. Η οθόνη κυρτώνει προς το πάνω μέρος, ενώ η συσκευή διακρίνεται για τις καμπυλωτές γωνίες της. Ακόμα και το περίγραμμα στις δύο πίσω βασικές κάμερες έχει μια μικρή καμπύλη και προεξέχει, τοποθετώντας έτσι τις κάμερες λίγο πιο μέσα, ώστε να μην είναι στο ίδιο επίπεδο και να αποφεύονται οι γρατζουνιές αν το ακουμπήσετε σε κάποια επιφάνεια. Η modular κατασκευή του «σπάει» το unibody, που αναφέραμε πιο πριν, καθώς το κάτω μέρος του αποσπάται πατώντας ένα κουμπί, που βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία. Σαν σύνολο, μπορεί να μην «γεμίζει το μάτι» ή να μην είναι για όλα τα γούστα, όμως δε λείπει σίγουρα η ποιότητα.

Η μεταλλική του κατασκευή από μακρυά μπορεί να σας φανεί σαν… πλαστική.

Το μόνο σημείο, που ίσως θα θέλαμε να είναι πιο… ποιοτικό είναι το κουμπί που αποσπά το κάτω μέρος. Είναι μικρό, δεν πατιέται εύκολα και δεν είναι τόσο εύκολο να αποσπάσετε τη συσκευή ακόμα αν το κρατάτε σε σωστή θέση με τα δύο σας χέρια. Με λίγα λόγια, καμία σχέση με τη διαφήμιση που θα έχετε δει στα videos της εταιρείας. Μη φανταστείτε ότι δεν θα μπορέσετε να το ανοίξετε ποτέ, αλλά κυρίως αναφερόμαστε στο γεγονός ότι δεν είναι τόσο εύχρηστο όσο φαίνεται. Επιπρόσθετα, η αρθρωτή κατασκευή βασίζεται σε αυτό το μέρος της συσκευής, όπου όταν πατήσετε το κουμπί και αφαιρέσετε το κάτω μέρος, μαζί αφαιρείται και η μπαταρία, που σημαίνει ότι απενεργοποιείται το κινητό. Μπορούμε οπωσδήποτε όμως να διαβεβαιώσουμε ότι δεν είδαμε κανένα πρόβλημα με το «κούμπωμα» της συσκευής.

Γενικότερα η αρθρωτή κατασκευή είναι κάτι καινοτόμο για την αγορά και η LG έκανε το πρώτο βήμα για να παρουσιαστεί κάτι τέτοιο, καθώς πρώτη φορά γίνεται ευρέως διαθέσιμο για αγορά ένα modular κινητό. Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε με τον όρο modular (αρθρωτό) σκεφθείτε μια συσκευή, όπου μπορούν να κολλήσουν πάνω της νέα add-ons περιφερειακά. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα ηχείο για καλύτερη ακουστική ή το add-on της κάμερας, που σας δίνει τη δυνατότητα για καλύτερο grip, επιπλέον κουμπιά, αλλά και επιπλέον μπαταρία. Τα περιφερειακά/αξεσουάρ της συσκευής, η LG τα ονομάζει «LG Friends».

Μπορείτε ΕΔΩ να βρείτε το LG G5 σε διάφορα χρώματα, όπως και τα αξεσουάρ “LG Friends“.

LG Friends: 

  • CAM Plus
  • 360 CAM
  • 360 VR
  • Hi-Fi Plus με B&O Play
Τα LG Friends δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουμε, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και στα ελληνικά καταστήματα. Ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τη χρηστικότητά τους, θα πούμε ότι περιλαμβάνουν αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές για όσους θέλουν να εξειδικεύσουν τη λειτουργία της συσκευής τους, κάτι το οποίο οι χρήστες των smartphones περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που δε μας άρεσε ιδιαίτερα είναι η τιμή των προϊόντων αυτών, που μας φάνηκε αρκετά «τσιμπημένη», γι’ αυτά που προσφέρουν, καθώς αποτελούν add-ons και δεν αλλάζουν ριζικά τη χρήση της συσκευής σας. Αν για παράδειγμα χρειάζεστε να πατάτε πιο εύκολα και να σταθεροποιείτε στα χέρια σας τη συσκευή με πιο σταθερό τρόπο, το CAM Plus είναι μεν αυτό που σας χρειάζεται, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε γιατί να δώσετε περίπου άλλα 80€ επιπλέον για τα έξτρα κουμπιά και την επιπλέον μπαταρία. 

Η ιδέα των LG Friends έχει πλασαριστεί ωραία από την LG και είναι η μεγαλύτερη διαφοροποίηση του G5 σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα φανταχτερά χρώματα που επέλεξε η LG για τα promo της επίσης θεωρούμε ότι θα τραβήξουν τα βλέμματα. Ίσως θα χρειαζόταν όμως κάτι πραγματικά χρήσιμο σαν αξεσουάρ ή κάτι σε τόσο προσιτή τιμή, που ο αγοραστής δε θα χρειαστεί να το σκεφτεί καν. Με λίγα λόγια, καλή ιδέα, που έχει προοπτικές, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και επιφυλασσόμαστε για τη μελλοντική κυκλοφορία νέων Friends.

Το αρκετά “βαρύ” Real Racing 3 “τρέχει” σε αρκετά ικανοποιητικά framerates.

Επιδόσεις

Το G5 αποτελεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό smartphone με επεξεργαστή τον Qualcomm Snapdragon 820: τετραπύρηνος στα 2,15GHz και μνήμη RAM στα 4GB για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις εργασίες, που θα του αναθέσετε. Κάρτα γραφικών έχει την Adreno 530, που θα σας βγάλει εξαιρετικές επιδόσεις ακόμα και στα πιο πρόσφατα HD παιχνίδια. O αποθηκευτικός χώρος είναι στα 32GB με επέκταση έως και 2TB μέσω microSD.

Το Unkilled, είναι ένα παιχνίδι με πολλή δράση και μπόλικα zombies, που βοήθησε να τεστάρουμε τις επιδόσεις του G5.

Η οθόνη του LG G5 είναι IPS τεχνολογίας στις 5,3 ίντσες και φτάνει την ανάλυση 2560 x 1440 με πυκνότητα στα 554ppi. Τα χρώματα ως επί το πλείστον είναι πολύ όμορφα και η απόδοσή τους, όπως θα δούμε και παρακάτω είναι αρκετά καλή με ωραίο μαύρο και ίσως λίγο πιο ψυχρούς τόνους απ’ ότι θα θέλαμε. Η φωτεινότητα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική ακόμα και στο φως της ημέρας, ενώ η οθόνη έχει αρκετά μεγάλη γωνία θέασης. Αποτελεί ένα απ’ τα καλύτερα σημεία της συσκευής και αξίζει να αναφέρουμε και always-on στοιχείο της, όπου ακόμα και όταν είναι κλειδωμένο το κινητό, σας δείχνει την ώρα και άλλα notifications. Το ηχείο της συσκευής το βρήκαμε πολύ δυνατό και με πολύ καλά μπάσα για φορητή συσκευή, ενώ η ένταση φαίνεται παραπάνω από αρκετή, καθώς ο ήχος παραμορφώνει ελαφρώς στα πιο δυνατά level. 

Το Modern Combat 5 είναι ένα απ’ τα πιο εξελιγμένα -τεχνολογικά- παιχνίδια, που μπορείτε να βρείτε σε κινητές συσκευές και αρκετά καλό test για το κινητό σας.

Οι συνολικές επιδόσεις του G5 φτάνουν αυτές των άμεσων ανταγωνιστών, ενώ πρόκειται και πάλι για ένα από τα καλύτερά του σημεία. Ακόμα κι όταν έχετε εν λειτουργία πολλές εφαρμογές ή παιχνίδια και η συσκευή ζεσταίνεται, δε φαίνεται να επηρρεάζονται οι επιδόσεις του.

Η μπαταρία των 2.800mAh μπορεί να σας φανεί μικρή σε σχέση με αυτή του G4, όμως κρατά με λογική χρήση περίπου 1 με 1,5 μέρα, που είναι και το στάνταρ πλέον. Όσον αφορά την αυτονομία της συσκευής όμως, έχουμε δύο προτερήματα. Το ένα είναι η αποσπώμενη μπαταρία, που πλέον δε βλέπουμε συχνά στα flagships και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μαζί σας μία δεύτερη μπαταρία και να την αλλάξετε πολύ εύκολα. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι το QuickCharge 3.0, το οποίο υπάρχει χάρη στην Qualcomm και τον Snapdragon 820, καθώς σας επιτρέπει να φορτίσετε το κινητό σας έως και 80% μέσα σε κάτω από 40 λεπτά.

Software

To LG G5 έρχεται με το Marshmallow 6.0, ενώ η LG φέρνει και πάλι το δικό της skin με τροποποιήσεις φυσικά. Όσοι γνωρίζετε όμως το skin της εταιρείας, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα, ενώ διαθέτει πολλές επιλογές για customization. Ένα ατυχές σημείο για πολλούς, αλλά για άλλους αδιάφορο είναι το γεγονός ότι λείπει το App Drawer. Επιλέγοντας όμως μέσα από το μενού το EasyHome μπορείτε να τροποποιήσετε όπως θέλετε ακριβώς την αρχική σας οθόνη, ενώ υπάρχουν πολλές επιπλέον επιλογές, σαν την απόκρυψη των εφαρμογών, που δεν θέλετε να βλέπετε ή το SmartBulletin της LG.

Κάμερες

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, που διαθέτει η συσκευή και θα λέγαμε πολύ περισσότερο από τα πολυ-διαφημιζόμενα LG Friends, είναι η διπλή βασική κάμερα. Η διπλή κάμερα δε χρησιμοποιείται για τη λήψη 3D φωτογραφιών, αλλά διαθέτει δύο φακούς για ξεχωριστές λήψεις αναλόγως πού θέλετε να εστιάσετε. Η μία είναι στα 16MP με γωνία θέασης 76 μοίρες, ενώ η δεύτερη, με τον ευρυγώνιο φακό, έχει γωνία 135 μοιρών, καλύπτοντας περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας (περίπου 120 μοίρες).

Πρόκειται σίγουρα για το καλύτερο χαρακτηριστικό της συσκευής, ενώ η χρηστικότητά του είναι σε εξίσου εξυπηρετικά επίπεδα. Αν είστε με την 16MP κάμερα και ζουμάρετε προς τα έξω, τότε αυτόματα βλέπετε εικόνα από την wide κάμερα, ενώ θα το καταλάβετε (εκτός από το ευρυγώνιο πλάνο) και από το fisheye εφέ στις άκρες της οθόνης. Επιπλέον, υπάρχει φυσικά και ένδειξη με “δεντράκια” επί της οθόνης για την αλλαγή των φακών, ώστε να τραβήξετε το δέντρο ή… το δάσος.

Το software που συνοδεύει την κάμερα είναι επίσης εξαιρετικό, με πολλές επιλογές τόσο για αρχάριους, όσο και για manual ρυθμίσεις, όπου σας δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσετε το ISO, την ταχύτητα του κλείστρου και άλλα πολλά. Επιπλέον, ως κερασάκι σας δίνει και την επιλογή για μίξεις φωτογραφίες από τους πολλαπλούς φακούς του συνδυάζοντας βινιέτες και άλλες επιλογές για να βγάλετε τις φωτογραφίες που θέλετε.

Η wide κάμερα είναι στα 8MP και δεν προσφέρει την ευκρίνεια της άλλης βασικής, όμως η δυνατότητα επιλογής είναι το μεγαλύτερο ατού της συσκευής και θα σας γίνει εθισμός, καθώς θα θέλετε να αλλάζετε φακούς για να δείτε τα διάφορα πλάνα από τις ίδιες θέσεις. Ατυχές γεγονός θα κρίναμε το ότι δεν μπόρεσε η LG να συνδυάσει και έναν ευρυγώνιο φακό και για τις selfie φωτογραφίες, που θα λέγαμε είναι ικανοποιητικές όμως με τον φακό επίσης των 8MP.

Η διπλή κάμερα και το power button, που λειτουργεί και ως αισθητήρας αποτυπώματος.

Συμπέρασμα

To LG G5 αποτελεί την πιο αξιόλογη προσπάθεια της LG, μετά το LG G2 για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό. Πρόκειται για μια συσκευή, όχι τόσο όμορφη για κάποιους, αλλά εμείς θα λέγαμε ιδιαίτερου, minimal design, που είναι ισχυρή για τα στάνταρντς της εποχής, διαθέτει όλα τα extras που πρέπει και διαφοροποιείται (όπως πρέπει να κάνουν όλες οι συσκευές με κάποιο τρόπο) με τα LG Friends και τον αρθρωτό σχεδιασμό, ο οποίος θα λέγαμε ότι δεν είναι το μεγαλύτερο ατού για τη ναυαρχίδα της LG, αλλά έχει πιθανότητες εν καιρώ να γίνει.

Αυτό που είναι όμως το μεγαλύτερο ατού της συσκευής είναι η wide κάμερα που διαθέτει ως μέρος της διπλής βασικής της. Δεν είναι η καλύτερη, πιο πιστή και ποιοτική κάμερα, που έχετε δει, αλλά είναι εξαιρετικής ποιότητας και θα εθιστείτε στη χρήση της, ενώ συνοδεύεται από πολύ καλό software, δίνοντας πολλές δυνατότητες. Ο συνδυασμός των παραπάνω φτιάχνει ένα από τα καλύτερα smartphones, που έχει προσφέρει η LG στην αγορά, ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπόψη μας τον αρθρωτό σχεδιασμό.

Φωτογραφίες από το LG G5:

Ο ευρυγώνιος φακός σάς επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες με μεγαλύτερη γωνία θέασης.

Αρκετά καλά χρώματα από την 16MP κάμερα, αν και θα τα θέλαμε λίγο πιο ζωηρά.

Παίζοντας με τον ευρυγώνιο φακό.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την HDR λειτουργία για καλύτερα μαύρα-άσπρα.

Η πανέμορφη τοιχογραφία του εστιατορίου YUZU, στο Περιστέρι, “γράφτηκε” πολύ ωραία στην κάμερα του LG G5 με το απογευματινό φως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης