Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: Huawei P10 Plus

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Επεξεργαστής: Hisilicon Kirin 960 octa-core, 2.4GHz, 64-bit
  • Οθόνη: 5,5 ιντσών LCD (2560 x 1440 / 534ppi)
  • Μνήμη: 6GB RAM // 128GB (εσωτ. αποθ. χώρος) – Επεκτάσιμη έως 256GB
  • Κάμερα: πίσω: Leica Dual-Camera 2.0 Pro Edition με αισθητήρες 12 και 20MP // f/1.8 διάφραγμα // OIS — μπροστά:  8MP / f/1.9 διάφραγμα
  • Μπαταρία: 3750 mAh (Huawei SuperCharge)
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.0 Nougat / EMUI 5.1
  • Διαστάσεις: 153.5 x 74.2 x 6.98 χιλιοστά
  • Βάρος: 165 γραμμάρια
  • Συνδεσιμότητα: USB Type-C / NFC
  • Χρώματα: Dazzling Blue, Graphite Black, Dazzling Gold, Mystic Silver, Prestige Gold (διαθέσιμα στην Ελλάδα)
  • Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Απριλίου 2017

Εισαγωγή
Η Huawei αποτελεί πλέον μία από τις πιο γρήγορα ανερχόμενες εταιρείες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, έχοντας καθιερωθεί πλέον στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς P8 και P9, παρέα με τις lite εκδόσεις τους έχουν βρει το χώρο τους στην αγορά με συσκευές που εύκολα αντικατοπτρίζουν την υψηλή τους ποιότητα και ανταγωνίζονται μερικά από τα καλύτερα τηλέφωνα που κυκλοφορούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε περισσότερα για το Huawei P10 και το P10 Plus ΕΔΩ.

Έχοντας πλέον το αβαντάζ του brand της Leica στο πλευρό της, η Huawei μάς παρουσιάζει την πρότασή της για το 2017, με το Huawei P10 να αποτελεί τo νέο της «κόσμημα», το οποίο πλασάρεται δίπλα στο «θηρίο», που λέγεται Mate 9. Στην κατοχή μας για τους λόγους του review είχαμε τη μεγαλύτερη συσκευή από τις δύο P10, το P10 Plus, ενώ περάσαμε εποικοδομητικό χρόνο μαζί του για να δούμε τι προσφέρει φέτος η κινέζικη εταιρεία και τι βελτιώσεις έχει σε σχέση με την πολύ καλή περσινή της πρόταση, της σειράς «P».

Design
Το νέο P10 είναι μια από τις πιο στιβαρές και πολυτελείς κατασκευές που έχουμε πιάσει στα χέρια μας. Ο σχεδιασμός φέρνει στα πρότυπα του περσινού, P9, με μια ειδοποιό διαφορά: έχει αντλήσει έμπνευση εμφανώς από το τελευταίο iPhone μοντέλο, το iPhone 7. Αυτό φαίνεται στις στρογγυλεμένες πλέον άκρες του (με τεχνολογία κοπής διαμαντιού), ενώ σε συνδυασμό με το πολύ μικρό του πάχος, αλλά και το βάρος του, όταν κλείναμε τα μάτια μας, νιώθαμε ότι κρατούσαμε το iPhone 7 στα χέρια μας.

Φυσικά, οι επιρροές δεν είναι κάτι κακό και η Huawei πλέον έχει αναδείξει ούτως ή άλλως το δικό της στυλ. Αυτό διαφαίνεται και πάλι κυρίως με την διπλή κάμερα στο πίσω μέρος, πίσω από το γυαλί που καλύπτεται ο διπλός φακός της Leica. Αυτή τη φορά ο αισθητήρας αποτυπωμάτων όμως δεν υπάρχει στο πίσω μέρος, καθώς έχει πάρει τη θέση του στο μπροστινό κάτω μέρος, εκεί όπου πέρυσι υπήρχε το λογότυπο της Huawei. Φέτος το λογότυπο βρίσκεται στο πίσω μέρος στην πλήρη του μορφή.

Το κόκκινο power button ξεχωρίζει

Τα κλικαριστά κουμπιά της συσκευής βρίσκονται μόνο στο δεξί μέρος με το volume rocker και το power button να ξεχωρίζουν. Ειδικότερα το power button έχει κι ένα ξεχωριστό χρωματιστό περίγραμμα που του δίνει χαρακτήρα. Στην αριστερή μεριά βρίσκουμε τις θύρες για τις SD και SIM cards. Η αλουμινένια κατασκευή αφήνει συνολικά μια πολύ στιβαρή αίσθηση.

Το νέο P10 Plus κυκλοφορεί και με φινίρισμα «High Gloss» ή με «Sandblast», προσφέροντας παραπάνω επιλογές στους χρήστες.Τέλος, η λύση Gorilla Glass 5 για την οθόνη σας διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προστασία από γρατζουνιές. Εντύπωση κάνει η επιλογή της Huawei να μην ασχοληθεί με την πιστοποίηση IP67/68 για την προστασία από το νερό και τη σκόνη, κάτι που -δυστυχώς για την εταιρεία- ο ανταγωνισμός έχει φροντίσει.

Οθόνη
Η οθόνη του P10 Plus είναι 5,5 ιντσών τεχνολογίας LCD IPS-NEO ανάλυσης Quad-HD (2560×1440) και είναι φανταστική. Η LCD τεχνολογία έχει φτάσει πλέον στα όριά της, όμως πρόκειται αυτήν τη στιγμή για μία από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε δει, ενώ συνοδεύει εξαιρετικά τις κάμερες, καθώς θα μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σας σε απαράμιλλη ποιότητα.

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων έχει κι άλλες χρήσεις

Δεν κατέχει τα μαύρα των AMOLED, όμως τα χρώματα είναι εξαιρετικά, ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις για να τα «ζυγίσετε» εσείς όπως επιθυμείτε προς το ψυχρό ή το θερμό. Η φωτεινότητα είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, κοντά στα 600 nits, σύμφωνα με μετρήσεις, η οποία δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους ακόμα και στο άμεσο φως της ημέρας.

Αυτό που ίσως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως αρνητικό είναι ότι η οθόνη προστατεύεται από πλαστική μεμβράνη εργοστασιακώς (μια τακτική που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες εταιρείες) και για να έχετε άμεση επαφή θα πρέπει να την αφαιρέσετε. Για το review, δεν αφαιρέσαμε την (δεύτερη) προστατευτική αυτή οθόνη, όμως χρήστες αναφέρουν ότι αν αφαιρεθεί, η οθόνη λερώνεται πολύ εύκολα. Πρόκειται για μια απλή αναφορά που θεωρούμε ότι αξίζει να γνωρίζουν οι αναγνώστες, καθώς δεν το δοκιμάσαμε εμείς. Συνεπώς, καλύτερα να αφήσετε την προστατευτική μεμβράνη επάνω.

Κάμερες
Εδώ είμαστε στο selling point του κινητού: τις Leica κάμερες. Η διπλή κάμερα στο πίσω μέρος απαρτίζεται από έναν μονοχρωματικό αισθητήρα 20MP και έναν έγχρωμο 12MP με οπτικό σταθεροποιητή. Και οι δύο μαζί συνεργάζονται για να δώσουν μαζί με την καλύτερη εφαρμογή ίσως που υπάρχει, τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες. Ο μεγαλύτερης ανάλυσης μονοχρωματικός βοηθά να τραβήξετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, χωρίς να χάσετε από ταχύτητα.

Αν είστε αρχάριος, σάς δίνει τη δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφίες σε Auto mode, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Παράλληλα έχετε τη δυνατότητα για διάφορα modes, όπου βελτιστοποιούνται οι ρυθμίσεις για διαφορετικές συνθήκες. Άξιο αναφοράς είναι το mode που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν και βελτιστοποιεί την εικόνα για λήψεις φωτογραφιών… φαγητών!

Η εφαρμογή δε σταματά εκεί όμως. Σας δίνει τη δυνατότητα, αν ξέρετε τι κάνετε, να χρησιμοποιήσετε τις φωτογραφικές σας γνώσεις σε μια πλειάδα επιλογών σε Pro Mode, ώστε να στήσετε τη φωτογραφία που θέλετε. Επιλογές, όπως το ISO ή το HDR θα κάνουν μεγάλη διαφορά στις δημιουργίες σας, ενώ έχετε επιλογή και σε ευρύτερο διάφραγμα (ισχύει και για το Auto mode). Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο φακός του Plus μοντέλου έχει πολύ μεγαλύτερο διάφραγμα στο f/1.7, εν αντιθέσει με το f/2.2 του απλού P10. Κατά συνέπεια ακόμα και χωρίς flash, θα έχετε βέλτιστα αποτελέσματα σε σκοτεινό περιβάλλον.

Η μπροστινή κάμερα για πρώτη φορά είναι και αυτή Leica, στα 8MP για φοβερές selfie με διάφραγμα f/1.9. Τα modes της εφαρμογής διευκολύνουν τη χρήση της κάμερας για πορτρέτα και λοιπές χρήσεις που θα βρείτε γι’ αυτές, όπως το θόλωμα του φόντου.

Τέλος, η διπλή κάμερα έχει φυσικά τα πολύ θετικά της, αφού μπορείτε να επιλέξετε και το υβριδικό zoom 2x, που δίνει εξαιρετικές εικόνες και πάλι, ενώ αυτό που λατρέψαμε είναι το εκπληκτικό bokeh εφέ, που παίζει με το background και το θέμα σας, θολώνοντας το πίσω μέρος ή εστιάζοντας όπου εσείς επιλέξετε. Οι δυνατότητες βίντεο φτάνουν ανάλυση 4Κ στα 30fps ή 1080p στα 60fps.

Μπαταρία / Επιδόσεις / Λειτουργικό (UI)
Η μπαταρία των 3750mAh δίνει ικανοποιητικό χρόνο χρήσης στο P10 Plus, ενώ φορτίζει εξίσου ικανοποιητικά γρήγορα. Αν χρησιμοποιήσετε τον φορτιστή που δίνεται μαζί με το κινητό, θα φορτίσετε σε SuperCharge mode, όπου μέσα σε μία ώρα περίπου θα έχετε 100%. Αν φορτίσετε με οποιοδήποτε άλλο φορτιστή μέσω της USB Type-C, θα χρειαστεί περίπου 1,5 ώρα. Με μια μέτρια χρήση, το κινητό κρατά περίπου μία μέρα, ενώ με βαριά χρήση κρατά περίπου 10-12 ώρες.

Το P10 Plus τροφοδοτείται από τον επεξεργαστή του Mate 9, τον Kirin 960, ενώ σε συνδυασμό με τα υπερ-αρκετά 6GB RAM δε θα χρειαστεί να κλείσετε οποιαδήποτε εφαρμογή. Φυσικά, υπάρχει ο απαραίτητος manager μέσω του λειτουργικού, που θα σταματήσει τις ενεργοβόρες εφαρμογές, χαρίζοντάς σας περισσότερο χρόνο.

Το κινητό είναι εξαιρετικά αποκρίσιμο από τη στιγμή που θα ακουμπήσετε το δάχτυλό σας πάνω του, με τον αισθητήρα αποτυπωμάτων να ξεκλειδώνει το τηλέφωνο πραγματικά άμεσα. Στη συνέχεια θα μπορέσετε να περιηγηθείτε στα μενού και να ανοιγοκλείσετε εφαρμογές επίσης με απίστευτη ταχύτητα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εδώ να αναφέρουμε ότι οι επιλογές παραμετροποίησης που σας δίνονται από το λειτουργικό είναι πάρα πολλές, αν και το skin της Huawei (EMUI 5.1) φέρνει πολλές διπλές εφαρμογές παράλληλα με αυτές της Google. Μπορείτε να παραμετροποιήσετε και το home button/αισθητήρα αποτυπωμάτων, που μπορεί να σας μεταφέρει ανάμεσα σε εφαρμογές και με διάφορα swipes θα κάνετε αυτό που θέλετε. Χρειάζεται κάποια συνήθεια, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν το ρυθμίσετε και το μάθετε.

Εκδόσεις/Τιμή Διάθεσης
To P10 Plus στη χώρα μας έρχεται μόνο στη μία έκδοσή του από τις δύο, σε αυτή με τα 6GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου με προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης τα 799€. Είναι κρίμα που δε βλέπουμε το ενδιάμεσο μοντέλο ανάμεσα από το απλό P10 και αυτό στην Ελλάδα, καθότι οι διαφορές του απλού P10 με του Plus είναι αρκετές και θεωρούμε ότι θα άξιζε. Το ενδιάμεσο μοντέλο είναι το P10 Plus με 4GB RAM και 64GB αποθ. χώρου, που πωλείται στο εξωτερικό προς 699€. Αποτελεί ένα καλό upsale σε σχέση με το απλό P10.

Από αριστερά: OnePlus 3, Huawei P10 Plus, Samsung Galaxy S7 edge

Από την άλλη, η Huawei Greece επέλεξε να φέρει το P10 και το P10 Plus των 6GB/128GB, που έχουν διαφορά μεταξύ τους 150 ευρώ. Το P10 Plus ανταγωνίζεται φυσικά ακόμα πιο ακριβές συσκευές, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η τιμή του αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους καταναλωτές. Ειδικότερα όταν εταιρείες όπως η OnePlus και η Xiaomi λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά.

Συμπεράσματα
H Huawei παραδίδει ακόμα ένα εξαιρετικό τηλέφωνο που καταφέρνει να κρατηθεί μέσα στην ελίτ των smartphones. Η εξαιρετική του κατασκευή, το πανέμορφο design, η άψογη οθόνη και φυσικά οι Leica κάμερες είναι τα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του.

Δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς η τιμή του θα κάνει τον καταναλωτή να αναρωτηθεί για την έλλειψη πιστοποίησης IP67/68 ή την έλλειψη δυνατότητας ασύρματης φόρτισης, ενώ παράλληλα ο ανταγωνισμός είναι πολύ δυνατός, όμως συνολικά έχει όλα τα στοιχεία ενός υπερσύγχρονου τηλεφώνου και θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σας. Το Plus μοντέλο υπερτερεί φυσικά στο μέγεθος της οθόνης, αλλά και στις κάμερες. Αν ψάχνετε για ένα φωτογραφικό στούντιο τσέπης, τότε επενδύστε άφοβα.

Βαθμολογία:   8/10

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από τη Huawei για τις ανάγκες του Review.

Φωτογραφίες από το Huawei P10 Plus:
(Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για πλήρες μέγεθος)


Πολύ υψηλές αναλύσεις


Ζωηρά και καθόλου καθόλου υπερβολικά χρώματα


To 2x zoom της κάμερας


Παιχνίδια με το depth of field


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης