Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: Huawei Mate 20 Pro

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
Επεξεργαστής: Hisilicon Kirin 980 (7 nm) / Επεξεργαστής 8 πυρήνων (2 x 2.6 GHz Cortex-A76 & 2 x 1.92 GHz Cortex-A76 4 x 1.8 GHz Cortex-A55), Mali-G76 MP10 επεξεργαστής γραφικών
Οθόνη: AMOLED, 6.39″ Full HD+ (1440 x 3120 / 538 ppi)
Μνήμη: 6GB RAM / 128GB (εσωτ. αποθ. χώρος) – επεκτάσιμο έως 256GB μέσω NM (nano memory) card της Huawei
Κάμερα: Kύρια κάμερα: Τριπλή: 40 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF/Laser AF & 20 MP, f/2.2, 16mm (ultrawide), 1/2.7″, PDAF/Laser AF & 8 MP, f/2.4, 80mm (telephoto), 1/4″, 5x optical zoom, OIS, PDAF/Laser AF | Χαρακτηριστικά: Leica optics, dual-LED dual-tone flash, panorama, HDR  // Εμπρόσθια κάμερα: 24 MP, f/2.0, 26mm (wide), HDR
Video Recording: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps (πίσω κάμερα) / 1080p@30fps (εμπρόσθια κάμερα)
Μπαταρία: 4200 mAh
Λειτουργικό σύστημα: Android Pie 9.0 / EMUI 9.0
Διαστάσεις: 157.8 x 72.3 x 8.6 χιλιοστά
Βάρος: 189 γραμμάρια
Δίκτυα/Συνδέσεις: 4G Bands:TD-LTE 2600(band 38) / 2300(band 40) / 2100(band 34) / 1900(band 39) FD-LTE 2100(band 1) / 1800(band 3) / 2600(band 7) / 900(band 8) / 700(band 28) / 1900(band 2) / 1700(band 4) / 850(band 5) / 1800(band 9) / 700(band 17) / 850(band 18) / 850(band 19) / 800(band 20) / 850(band 26)3G Bands: UMTS 1900 / 2100 / 850 / 900 MHz2G Bands: GSM 1800 / 1900 / 850 / 900 MHz GPRS:Available EDGE:Available // Bluetooth 5.0 / A2DP, aptX HD, LE // NFC // Θύρα υπέρυθρων // USB 3.1 Type-C // GPS dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
Χρώματα: Black / Midnight Blue / Twilight
Υποστήριξη Dual SIM: Ναι, διαθέτει 2 θύρες SIM / Η 2η είναι υβριδική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την NM card

Τιμή: 1.049,00 €

Εισαγωγή

H Huawei με κάθε μεγάλη κυκλοφορία της καταφέρνει πλέον να εξάπτει τα πλήθη των tech lovers, ψηλώνοντας τον πήχη. Η εταιρεία πλέον καταφέρνει τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο να κάνει όλο τον χώρο των smartphones να μιλά για αυτήν. Εδώ και μερικά χρόνια, οι ναυαρχίδες της, οι σειρές P και Mate, έχουν καταφέρει να προσδώσουν την premium χροιά στο όνομα της Huawei, η οποία συνεχίζει να τη συνοδεύει και στα υπόλοιπα προϊόντα της.
Δεν είναι τυχαίο που έχει κερδίσει τη 2η θέση παγκοσμίως μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα ισχυρά προϊόντα της είναι αυτά που μιλούν από μόνα τους και κερδίζουν όλο και περισσότερα εύσημα, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η εταιρεία παρουσιάζει 2 ναυαρχίδες κάθε χρόνο: τη σειρά P μέσα στο πρώτο εξάμηνο και τη σειρά Mate, την business ναυαρχίδα, κατά το 2ο εξάμηνο της χρονιάς. Φέτος είδαμε την εξαιρετική προσθήκη στη σειρά P, το P20 Pro, που κατάφερε και μάζεψε σχεδόν ό,τι βραβείο υπάρχει για την κατηγορία του και ανυπομονούσαμε να δούμε ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα της Huawei που θα τη σπρώξει προς την κορυφή.
Δείτε το unboxing:

Έτσι, φτάνουμε στο Mate 20 Pro. Έχοντας το κινητό στα χέρια μας εδώ και μέρες πλέον, καταλήξαμε σε ένα απλό συμπέρασμα: είναι το καλύτερο smartphone που μπορεί να αγοράσει κάποιος αυτή τη στιγμή. Τόσο απλά.
Για να δείτε το Huawei Mate 20 Pro σε όλα τα διαθέσιμα χρώματα, πατήστε εδώ.
Σχεδιασμός

To Mate 20 Pro ακολουθεί τις σύγχρονες, μοντέρνες γραμμές που προστάζει η μόδα του 2018 και φέρνει πράγματα που περιμέναμε και άλλα που δεν περιμέναμε.
Σίγουρα, η καινοτομία της τριπλής κάμερας του P20 Pro, σχεδιαστικά έστω, έπρεπε κάπως να έχει και συνέχεια. Αυτή ονομάζεται Matrix Camera. Η Huawei αποφάσισε να ορίσει την διάταξη της -επίσης- τριπλής κάμερας του Mate 20 Pro σε τετράγωνο πλαίσιο. Έχουμε τους 3 αισθητήρες μαζί με το Dual-LED flash της βασικής κάμερας σε τετράγωνη διάταξη, να δεσπόζουν στο πίσω μέρος της συσκευής. Στόχος ήταν φυσικά να δοθεί και πάλι ένα αποτέλεσμα που θα ξεχωρίζει και φυσικά αυτός επιτεύχθη. Το τηλέφωνο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, αλλά μας εξέπληξε γιατί δεν είναι το μόνο στοιχείο που του δίνει τη χαρακτηριστική του εμφάνιση.
Τα χρώματα και σχέδια, στα οποία διατίθεται η συσκευή είναι μοναδικά. Μιλάμε για το καινούργιο Twilight που έχουμε στα χέρια μας, αλλά και το εκπληκτικό Midnight Blue χρώμα, που έρχεται με μοναδική υφή στην πλάτη και την καθιστά αντιολισθητική, αλλά και λιγότερο επιρρεπή στις δακτυλιές. Το νέο Twilight χρώμα που είδαμε για πρώτη φορά με τη σειρά P20 επιστρέφει με πιο σοβαρούς τόνους. Είναι πιο σκούρο στο κάτω μέρος με ένα φάσμα από μπλε και μωβ επιστρώσεις να καλύπτουν την πλάτη, οι οποίες ταυτόχρονα δίνουν και χαρακτήρα στη συσκευή.
Η κομψή εμφάνιση ολοκληρώνεται με την κυρτή οθόνη (3D γυαλί) που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά η Huawei (κατασκευής BOE) και κάνει τα όρια της οθόνης να χάνονται αριστερά και δεξιά. Παράλληλα βλέπουμε πολύ μικρό περιθώριο στο κάτω μέρος (chin) και εγκοπή (notch) στο επάνω μέρος, σχετικά μεγάλη αυτήν τη φορά, για να χωρά την IR κάμερα και το flood illuminator για τη νέα 3D Face Unlock τεχνολογία (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Αλουμινένιο πλαίσιο με εμπρός και πίσω γυαλί είναι ο ορισμός της premium κατασκευής για τα smartphones αυτήν τη στιγμή.
Ο όγκος της συσκευής φαίνεται συνολικά μικρότερος και η συσκευή είναι κατά 0,7mm πιο παχιά από το Mate 10 Pro, όμως το μικρότερο πλάτος της και το μεγαλύτερο ύψος της, την κάνουν πολύ πιο βολική στο χέρι και πιο ευχάριστη στο μάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να αναφέρουμε επίσης ότι το κινητό έχει πλέον την ύψιστη προστασία απέναντι στη σκόνη και το νερό με πιστοποίηση IP68, που σημαίνει ότι μπορεί να βυθιστεί σε 1,5 μέτρο (φρέσκου) νερού για 30 λεπτά. Μην το πάρετε μαζί σας για κολύμπι, αλλά να ξέρετε πως αν πέσει νερό πάνω του, δεν θα πάθει τίποτα.

Συνολικά, έχουμε μια από τις πιο όμορφες συσκευές της αγοράς με συμμετρία και κομψή αισθητική, που χαρακτηρίζεται από το τετράγωνο πλαίσιο της κάμερας στο πίσω μέρος, την πανέμορφη κυρτή οθόνη και τα μοναδικά χρώματά του, με το Twilight να γοητεύει με τις αποχρώσεις του και το Midnight Blue με την ξεχωριστή του υφή.

Οθόνη και Ήχος

H οθόνη του Huawei Mate 20 Pro είναι AMOLED, κατασκευασμένη από την ΒΟΕ (και όχι από τη Samsung αυτήν τη φορά) και πλασάρεται ανάμεσα στις καλύτερες οθόνες που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή. Ανάλυση QHD (1440 x 3120 / 538 ppi) και υποστήριξη χρωματικού εύρους DCI-P3 σημαίνει ότι μπορεί να αποδώσει HDR10 (κάτι το οποίο δεν είχε το P20 Pro) και ταυτόχρονα βρίσκεται στις Signature Devices του YouTube για την καλύτερη θέαση. Λίγες συσκευές καταφέρνουν να μπουν στη λίστα αυτή και το Mate 20 Pro βρίσκεται εντός της. Δικαίως όμως, καθώς η παρακολούθηση πολυμέσων είναι όντως απολαυστική.
Η οθόνη είναι μεγάλη στις 6,39 ίντσες και η τεχνολογία της (OLED) σημαίνει ότι θα δείτε απόλυτο μαύρο και ζωντανά χρώματα. Μάλιστα σε σχέση με τις αντίστοιχες οθόνες του ανταγωνισμού φαίνεται και πιο φωτεινή (φτάνει τα 660 nits). Τα χρώματα μπορείτε να τα ρυθμίσετε ακριβώς σύμφωνα με τα γούστα σας, καθώς διαθέτει “Κανονικό” (sRGB) και “Ζωντανό” (DCI-P3) στις λειτουργίες του, ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν 3 επιλογές για την κάθε λειτουργία με “Προεπιλογή” (επιλέγετε εσείς το χρώμα που θέλετε), “Θερμό” και “Ψυχρό”.
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 3 καλύτερες οθόνες που υπάρχουν σε κινητό αυτήν τη στιγμή με υψηλότατη ευκρίνεια σε εξαιρετικές δυνατότητες απεικόνισης πλήρους χρωματικού φάσματος.
Ο ήχος του Mate 20 Pro είναι επίσης σε πολύ καλά επίπεδα, αν και μας έκανε εντύπωση η επιλογή της εταιρείας να μετατρέψει την USB-C θύρα σε ηχείο, αντί να προσθέσει και speaker grill στο κάτω μέρος. Πιθανώς κάτι τέτοιο έγινε για χάρη της καλαισθησίας, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα ενοχλούσε και τόσο, ενώ όταν έχετε βύσμα συνδεδεμένο στη USB θύρα, τότε εκτός από μια ελάχιστη συχνοτική απόκλιση, έχουμε μια μείωση στην ένταση, αλλά δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα για stereo ήχο από το κάτω ηχείο που μόλις αναφέραμε, αλλά και το ακουστικό που μετατρέπεται σε ηχείο. Υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το P20 Pro όσον αφορά τη συχνοτική απόδοση, αλλά θα θέλαμε παραπάνω ένταση, όταν ακούμε με τα ακουστικά που δίνονται στο πακέτο της συσκευής. Τέλος, υποστηρίζεται η τεχνολογία aptX για άψογο ασύρματο ήχο μέσω Bluetooth 5.0.

Κάμερες

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε έναν μόνο τομέα που η Huawei κάνει (και πάλι) άλματα εμπρός, τότε αυτή είναι η Leica κάμερα. Φυσικά, όπως αναφέρουμε και στο υπόλοιπο κείμενο, όλα τα επιμέρους στοιχεία της συσκευής φτάνουν ταβάνι, αλλά η κάμερα του Mate 20 Pro είναι το μεγαλύτερο διαμάντι στο στέμμα του.
Η καλύτερη κάμερα που είχαμε δει ως τώρα σε smartphone ανήκει στο P20 Pro. Τι περιμέναμε λοιπόν από τον διάδοχο; Την ίδια κάμερα ή κάπως βελτιωμένη. Κι όμως η Huawei αποφάσισε να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να αφήσει ακόμα πιο μακριά τον ανταγωνισμό. Οι επιδόσεις της κάμερας του Mate 20 Pro στη φωτογραφία είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και αφήνουν με το στόμα ανοιχτό ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Αρκεί μια φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή να δει στην πράξη τη χρήση του νέου ευρυγώνιου φακού.
Η τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος πλέον αποτελείται από από την ίδια τριπλέτα αισθητήρων που είχαμε δει στο P20 Pro, με τη διαφορά ότι ο 20MP μονοχρωματικός φακός πλέον έχει αντικατασταθεί από ένα ultra ευρυγώνιο στα 20MP. Ο ευρυγώνιος φακός μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες με 0,6x zoom κι ενώ έχουμε ξαναδεί ultra ευρυγώνιο φακό σε κινητό, σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί με τέτοια απόδοση, καθώς η λεπτομέρεια είναι εξαιρετική, αφού συνδυάζεται με τη αυτή που μπορεί να λάβει ο φακός των 40MP. Η αντικατάσταση του μονοχρωματικού φακού με τον ultra-wide είναι πραγματική εξέλιξη και δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες.
Δείγμα 1 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Δείγμα 2 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Φυσικά και πάλι προτείνεται η λήψη στα 10MP (αφού συνδυάζει τις δυνατότητες του φακού των 40MP για oversampling), όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία pixel binning (mutli-frame image stacking): λαμβάνεται υπόψιν πληροφορία από το κάθε pixel για τη ρύθμιση των διπλανών του pixel από την τεχνητή νοημοσύνη για την βέλτιστη δυνατή απόδοση (super-pixels) και την αύξηση του signal-to-noise ratio για καθαρότερες φωτογραφίες χωρίς “κόκκο”.
Επιπλέον η κάμερα έχει macro δυνατότητες. Μπορείτε να τραβήξετε από απόσταση 2,5 εκατοστών ένα αντικείμενο, σύμφωνα με τη Huawei. Εμείς δυσκολευτήκαμε να εστιάσουμε τόσο κοντά, αλλά δεν φτάσαμε πολύ μακριά, αφού στα 3,5 εκατοστά περίπου ο φακός εστίαζε απροβλημάτιστα. Πρόκειται για εντυπωσιακές φωτογραφίες που οφείλονται στις δυνατότητες και πάλι του ευρυγώνιου φακού σε συνεργασία με τον 40MP, ενώ υποστηρίζεται και πάλι οπτικό ζουμ 3x και υβριδικό 5x, χάρη στην οπτική σταθεροποίηση όλων πλέον των φακών.
Πέρα από τις εντυπωσιακές δυνατότητες του ευρυγώνιου, σοκαριστήκαμε με το εξελιγμένο Night Mode. Για μία ακόμα φορά, η Huawei εκπλήσσει με την εξαιρετική λειτουργία νυχτερινής λήψης. Μακρά έκθεση συνδυασμενη με οπτική σταθεροποίηση και συνδυασμός λεπτομέρειας από πολλαπλές λήψεις που επιλέγεται από την εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Δείτε τα δείγματα από το νυχτερινό Λονδίνο στις συνοδευτικές φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο από το Night Mode του P20 Pro, που ως τώρα ήταν το κορυφαίο στην κατηγορία αυτή, ενώ πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε συνδυασμό με τον υπερευρυγώνιο, όσο και με το 3x zoom.
Δείγμα 3 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Δείγμα 4 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Φυσικά και πάλι υπάρχει η λειτουργία “Διάφραγμα”, αλλά και “Πορτρέτο” για φωτογραφίες με θολωμένο φόντο (bokeh εφέ), το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε και μετά τη λήψη της φωτογραφίας, ενώ υπάρχουν και όλα τα φίλτρα ομορφιάς, φωτισμού και διάφορα άλλα εικαστικά που θα περιμένατε.
H νέα Master AI φαίνεται να λειτουργεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ειδικά σε συνδυασμό με το νέο λειτουργικό. Μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα το αντικείμενο στα πλάνα σας με μεγαλύτερη ποικιλία (1500 σενάρια από 25 κατηγορίες) και πλέον δεν υπάρχει ο υπερ-κορεσμός στα χρώματα για να κάνει πιο εντυπωσιακή τη φωτογραφία, αλλά τονίζονται με πολύ πιο σωστό τρόπο, όπως για παράδειγμα αν περνούσατε τη φωτογραφία σας από το Lightroom για να τη βελτιώσετε. Μόνο που εδώ γίνεται άμεσα σε πραγματικό χρόνο και χωρίς την ανάγκη για τη δική σας παρέμβαση.
Η selfie κάμερα είναι η ίδια με του P20 Pro και στα 24MP μπορεί να αποδώσει τεράστια λεπτομέρεια, ενω υποστηρίζεται και βίντεο στα 1080p και 30fps.
Δείγμα 5 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Δείγμα 6 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Οι δυνατότητες βίντεο μέσω της βασικής κάμερας είναι επίσης εξαιρετικές, καθώς μπορεί να τραβήξει σε 4K ανάλυση στα 30fps ή και super slo-mo video στα 960fps (720p). Σε συνθήκες μέτριου φωτισμού με αυτόματες ρυθμίσεις είδαμε λίγο περισσότερο θόρυβο απ’ ό,τι θα επιθυμούσαμε, αλλά οι έξτρα δυνατότητες που έχει το Mate 20 Pro με τα νέα φίλτρα υπερ-κάλυψαν οποιαδήποτε άλλη ανάγκη μας.
Μπορείτε να βρείτε στο μενού της λειτουργίας βίντεο κάποια νέα φίλτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε στα βίντεό σας σε πραγματικό χρόνο (το τονίζουμε το “πραγματικό χρόνο”). Υπάρχει το “Χρώμα AI” και το “Θόλωμα Φόντου”, ανάμεσα σε άλλα. Στην πρώτη λειτουργία, η AI εντοπίζει το αντικείμενό σας (όσο κι αν κινείται στο πλάνο σας) και καταφέρνει να χρωματίσει μόνο αυτό, ενώ το φόντο γίνεται… ασπρόμαυρο. Είναι ένα εφέ το οποίο το έχουμε δει να χρησιμοποιείται κατά κόρον σε καλλιτεχνικά βίντεο αλλά ποτέ ξανά από κινητό σε πραγματικό χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λειτουργία “Θόλωμα Φόντου”, όπου αντί για ασπρόμαυρο, το φόντο θολώνει σε αυτήν τη λειτουργία. Πρόκειται για modes που χρησιμοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες του νέου Kirin 980 για να αποδώσουν κάτι που δεν είχαμε καν υπόψη μας ότι μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο με ένα κινητό και σίγουρα οφείλονται στο πανίσχυρο τσιπ που τροφοδοτεί τη συσκευή.

Μπαταρία / Επιδόσεις / Λειτουργικό (UI)

Το Mate 20 Pro δεν αφήνει κανένα κομμάτι πίσω. Η αυτονομία της συσκευής είναι απίστευτη. Η μπαταρία μεγάλωσε κι άλλο, στα 4200 mAh και μέσω μικροδιαχείρισης από την AI και το λειτουργικό, υπάρχει βελτίωση στην ενεργειακή απόδοση και φτάνει με ένα γέμισμα να κρατά 1,5 μέρα φουλ χρήσης.
Δείγμα 7 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Δείγμα 8 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Από την άλλη μεριά, η φόρτιση είναι απίστευτη, χάρη στο νέο SuperCharge, με τον γρήγορο φορτιστή που διατίθεται στο πακέτο (εν αντιθέσει με τον ανταγωνισμό) και φορτίζει στα 40W. Μπορείτε να έχετε 70% σε μόλις 30 λεπτά και επιβεβαιώνουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο, αφού ακόμα κι αν έχετε ξεχάσει να φορτίσετε το κινητό σας, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά φόρτισης μπορεί να κρατήσει ενέργεια για να βγάλετε την ημέρα σας.
Η Huawei δεν αρκέστηκε σε αυτό, αφού ήθελε να προσφέρει τα πάντα και το κινητό υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση (Qi), ενώ υπάρχει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό που βλέπουμε για πρώτη φορά: reverse wireless charging. Με αυτό το χαρακτηριστικό, το Mate 20 Pro μπορεί να φορτίσει ασύρματα άλλες συσκευές! Για παράδειγμα αν έχει ξεμείνει το smartwatch σας ή το άλλο κινητό σας μπορείτε να τα φορτίσετε με την ενέργεια του Mate 20 Pro (αρκεί να υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση).
Όσον αφορά στις επιδόσεις του, το κινητό φορά αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο ισχυρά mobile chips στον κόσμο: τον Kirin 980 με αρχιτεκτονική στα 7nm. Το μόνο άλλο τσιπ στα 7nm που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το A12 Bionic της Apple και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει από την Qualcomm το 8150, που θα τροφοδοτεί τα περισσότερα Android τηλέφωνα για την επόμενη χρονιά.
Δείγμα 9 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Δείγμα 10 (Πατήστε επάνω στη φωτογραφία)
Η διαφορά του ευρυγώνιου φακού. Επάνω φωτογραφία με zoom 1x και η κάτω με 0,6x.
To νέο τσιπ της Huawei καταφέρνει να αποδώσει σε όλους τους τομείς χάρη στην εξελιγμένη AI με δύο NPUs που βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία του χρήστη, όπως φαίνεται από όλες τις εφαρμογές που αναφέρουμε στο υπόλοιπο κείμενο. Ειδικά τα εφέ στα βίντεο σε πραγματικό χρόνο, αλλά και το gaming αποτελούν τους τομείς που μπορούμε να δούμε στην πράξη αυτές τις επιδόσεις και ο Kirin 980 φαίνεται ότι είναι πραγματικά μια γενιά μπροστά.
Τα σκορ που καταφέρνει στα δοκιμαστικά είναι πολλούς πόντους πιο πάνω ακόμα κι από άλλα κορυφαία τηλέφωνα της αγοράς όπως το Note 9, ενώ αναμένονται ακόμα καλύτερες επιδόσεις κι από τα νέα iPhone χάρη στο μικρότερο μέγεθός του chipset. Άρα μιλάμε σίγουρα για το ισχυρότερο Android τηλέφωνο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, αν όχι γενικά.
Το λογισμικό είναι το EMUI 9, που βασίζεται στο Android 9.0 Pie της Google. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα κινητά που έρχονται με το νέο λειτουργικό της Google και φέρνει πολλές ευκολίες για τον χρήστη, όπως στις νέες δυνατότητες πλοήγησης και άλλα πολλά “κόλπα” που μπορείτε να μάθετε από τα “Tips” που θα βρείτε στα μενού της συσκευής.

Δείτε το εκπληκτικό εφέ που μπορεί να εφαρμόσει το Mate 20 Pro σε πραγματικό χρόνο!


Έξτρα δυνατότητες

Το Mate 20 Pro διαθέτει άπειρες ακόμα λειτουργίες για τις οποίες δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στους υπόλοιπους τομείς.
– Βιομετρικοί έλεγχοι

To Mate 20 Pro διαθέτει την αιχμή της τεχνολογίας στον τομέα της ασφάλειας και του βιομετρικού ελέγχου. Μπορείτε να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας είτε μέσω του ολοκαίνουργιου αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω απο την οθόνη, είτε μέσω του επίσης νέου 3D Face Unlock.
Είναι ένα από τα πρώτα κινητά που έρχονται με αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Υπάρχει  σαρωτής κάτω από την OLED οθόνη, ο οποίος είναι στο βέλτιστο σημείο για τη χρήση του. Πρόκειται για φρέσκια τεχνολογία που μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα κινητά (το είχαμε δει και στο Huawei Porsche Design Mate RS) και θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά από εδώ και στο εξής. Δεν είναι πιο γρήγορο σε σχέση με τους αισθητήρες αποτυπωμάτων που γνωρίζαμε ως τώρα και χρειάζεται ελαφρώς πιο δυνατό πάτημα, αλλά επιτέλους δεν χρειάζεται να υπάρχει ξεχωριστό σημείο για τη λειτουργία αυτή και είναι αρκετά βολικό, ώστε να το προτιμάμε. Είναι το μέλλον και η Huawei είναι από τις πρώτες εταιρείες που φέρνουν αυτό το χαρακτηριστικό στους χρήστες.
Ο επιπλέον βιομετρικός έλεγχος του 3D Face Scan εκτελείται μέσω του αισθητήρα υπέρυθρων και του flood illuminator που κρύβονται στο επάνω μέρος της οθόνης εντός της εγκοπής και αποτελούν την πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο σε συσκευή της εταιρείας, αφού αναγνωρίζει το πρόσωπό σας προβάλλοντας επάνω σας 30 χιλιάδες σημεία για να σας αναγνωρίσει. Είναι πιο γρήγορο από την αναγνώριση του αποτυπώματος, αλλά είχαμε κάποια προβλήματα αναγνώρισης σε σκοτεινό περιβάλλον. Ο συνδυασμός όμως των δυο αυτών τεχνολογιών δίνει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αλλά και ευκολία χρήσης.
– Αναγνωρίστε αντικείμενα μέσω της κάμερας / Προβείτε σε άμεση αγορά προϊόντων
Μέσω της κάμερας και της λειτουργίας HiVision, μπορείτε να δείτε κάποιο προϊόν γύρω σας, το οποίο θα αναγνωρίσει η A.I. και θα σας προτείνει άμεσα (εφόσον έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο) μέρη από όπου μπορείτε να αγοράσετε αυτό το προϊόν ή άλλα παρόμοια μαζί με την τιμή τους. Δεν υπάρχει ακόμη υποστήριξη για ελληνικά καταστήματα, αλλά μπορείτε πχ. να βρείτε κάτι στο Amazon.
– Αναγνωρίστε τρόφιμα / Δείτε αυτόματα τις θερμίδες τους

Ένα χαρακτηριστικό που αναμένεται να ενθουσιάσει τους fitness friends έχει να κάνει και πάλι με την αναγνώριση αντικειμένων μέσω της κάμερας (HiVision) και συγκεκριμένα τροφίμων. Η κάμερα αφού αναγνωρίσει το συγκεκριμένο τρόφιμο, τότε σας δίνει πληροφορίες για το βάρος του και τις θερμίδες που έχει αυτό!
Αναγνώριση προϊόντος, αλλά και τρόφιμου με πληροφορίες για τις θερμίδες του!
– Συνδεσιμότητα

Το HUAWEI Mate 20 Pro είναι το πρώτο smartphone 1,4 Gbps LTE Cat.21 στον κόσμο, που υποστηρίζει ταχύτητες λήψης έως 1733 Mbps σε δίκτυο WiFi.
– GPS με μεγαλύτερη ακρίβεια

To GPS του Mate 20 Pro χρησιμοποιεί ταυτόχρονα διπλή συχνότητα L1&L5 για τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
– Σάρωση αντικειμένων / Αναπαραγωγή 3D μοντέλων
Μια από τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες της συσκευής, η οποία και πάλι οφείλεται κυρίως στον εξελιγμένο επεξεργαστή είναι η τρισδιάστατη σάρωση αντικειμένων. Στο Λονδίνο, που έγινε η παρουσίαση του κινητού, είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε αυτό το άκρως εντυπωσιακό χαρακτηριστικό. Είχαμε ένα αρκουδάκι πάνω στο τραπέζι. Με τις οδηγίες του λογισμικού, φέραμε γύρω γύρω το κινητό από το κουκλάκι και μετά ως δια μαγείας το είδαμε να απεικονίζεται σε 3D μοντέλο στη συσκευή μας, το οποίο μετά μπορούσαμε να κοινοποιήσουμε σε κοινωνικά δίκτυα κλπ.
Σε δεύτερο στάδιο, το 3D αντικείμενο που δημιουργήσαμε μπορούσε να κινηθεί! Η συσκευή αναγνώριζε κάποιον βασικό σκέλετο απ’ ό,τι φαίνεται και μετά μπορούσε να το κινήσει (χέρια/πόδια/κεφάλι) σύμφωνα με το σημείο που υπήρχαν θεωρητικά οι αρθρώσεις.
Άπειρες επιλογές και ευκολίες του UI
Ακόμα ένα βήμα πιο πέρα είδαμε όταν το αντικείμενο (που πλέον έμοιαζε ζωντανό με τα animations) μπορούσε να εισέλθει σε AR (επαυξημένη πραγματικότητα) και να το δούμε ζωντανά στον χώρο μας, ενώ μπορούσαμε να έχουμε και διάδραση μαζί του.
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ήταν επίσης από τα πιο εντυπωσιακά που είδαμε και δεν έχουμε ξαναδεί, όμως δυστυχώς δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για το κοινό ή για περαιτέρω δοκιμές μας, αφού θα λανσαριστεί μέσω ειδικής εφαρμογής στο άμεσο μέλλον. Ανυπομονούμε να δούμε πού μπορεί να φτάσουν οι δυνατότητές της συγκεκριμένης λειτουργίας.
– 3D emoji
H παραπάνω τεχνολογία συνδυασμένη με το flood illuminator και την IR camera μπορούν να δώσουν ζωή στα emojis σας, να μαγνητοσκοπήσετε κάποιο, παίρνοντας διάφορες εκφράσεις και να τα στείλετε σε φίλους σας. Πρόκειται για χαρακτηριστικό, το οποίο υπερ-διαφήμισε η Apple πέρυσι με το iPhone X και η Samsung με το Note 9. Εδώ βλέπουμε απλά το Mate 20 Pro να δείχνει ότι φυσικά μπορεί να το κάνει και αυτό, χωρίς να δίνει βαρύτητα εδώ, αλλά σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς.
– Ασύρματη Προβολή

Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του Mate 20 Pro είναι αυτό της ασύρματης προβολής σε desktop mode. Έχουμε δει και στο παρελθόν αντίστοιχες προσπάθειες από τη Samsung αλλά και την ίδια τη Huawei, όπου συνδέουμε τη συσκευή μας με μια οθόνη (ή μέσω ξεχωριστής συσκευής) για να δούμε το περιβάλλον του τηλεφώνου μας σε ειδικά ρυθμισμένο desktop mode, με τις εφαρμογές να προσαρμόζονται.
Μέχρι τώρα, οι συσκευές της Huawei απαιτούσαν ενσύρματη σύνδεση, αλλά πλέον το Mate 20 Pro μπορεί να εκτελέσει αυτήν τη λειτουργία και ασύρματα. Συνδέστε μέσω Bluetooth ποντίκι και πληκτρολόγιο και είστε έτοιμοι να εργαστείτε στο γραφείο σας χωρίς τη χρήση υπολογιστή ή επιπρόσθετης συσκευής. Υπάρχει σαφώς κάποια καθυστέρηση προς το παρόν, αλλά είναι κάτι που μπορεί να λυθεί με ταχύτερες συνδέσεις και με ενημερώσεις λογισμικού.

Εκδόσεις / Τιμή Διάθεσης

Από τη σειρά Mate 20, στη χώρα μας κυκλοφορεί το Mate 20 lite (που ήδη έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικές εβδομάδες) και το Mate 20 Pro. Δεν θα κυκλοφορήσουν τα Mate 20 και Mate 20 X. Ίσως θα θέλαμε να δούμε μια πιο φθηνή εκδοχή της συσκευής και στη χώρα μας, με το Mate 20 να αποτελεί αρκετά καλή πρόταση, για τα χρήματα που ζητά, αλλά η ακόμα πιο δελεαστική πρόταση είναι το τεράστιο Mate 20 X στις 7,2 ίντσες στα 899€ που διατίθεται στο εξωτερικό. Ναι μεν πρόκειται για gaming κινητό κατά βάση, αλλά το συνολικό πακέτο είναι αρκετά δελεαστικό. Όπως έχει αναφέρει ήδη εκπρόσωπος της εταιρείας, έχουν δει τη ζήτηση για τη συσκευή και υπάρχει πιθανότητα να τη δούμε να κυκλοφορεί στο μέλλον και στη χώρα μας.
Το Mate 20 Pro (αριστερά) με το P20 Pro (δεξιά)
Η έκδοση που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι το Mate 20 Pro με τα 6GB RAM και 128GB αποθ. χώρου και έρχεται σε τρία χρώματα: Black, Midnight Blue με τη χαρακτηριστική υφή στην πλάτη και το νέο Twilight που θυμίζει αυτό του P20 αλλά σε πιο σκούρες αποχρώσεις. Υποστηρίζει δύο κάρτες SIM ταυτόχρονα ή μία κάρτα SIM και μία NM card (nano-memory card). Η τιμή του είναι στα 1.049 ευρώ.

Συμπέρασμα

Το Mate 20 Pro αποτελεί την αιχμή της τεχνολογίας των τηλεφώνων αυτή τη στιγμή με κάθε επιμέρους τομέα του. Από την ασύλληπτη κάμερα και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που επιτυγχάνονται χάρη στον κορυφαίο Android επεξεργαστή της αγοράς, μέχρι τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, το 3D Face Unlock χαρακτηριστικό και την ακόμα ταχύτερη φόρτιση στα 40W, η νέα business ναυαρχίδα της Huawei φέρνει καινούργια δεδομένα στον χώρο της κινητής.
Αφήνει πίσω του τον ανταγωνισμό σε κάθε σημείο και καταφέρνει να κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου smartphone ως τώρα. Οι άμεσοι ανταγωνιστές του, το Samsung Galaxy Note 9 και το iPhone XS δεν φτάνουν την πληθώρα χαρακτηριστικών του ή την ποιότητά του ανά σημεία. Μπορεί να ανέβηκε η τιμή που ζητά η Huawei, αλλά εν αντιθέσει με τα άλλα δύο τηλέφωνα, το κόστος συμβαδίζει με την τεχνολογία που προσφέρεται και η εταιρεία φρόντισε να φέρει χαρακτηριστικά που δεν θα δούμε από τους ανταγωνιστές τουλάχιστον για μερικούς μήνες από τώρα.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά: αν ψάχνετε το καλύτερο τηλέφωνο εκεί έξω, μόλις το βρήκατε.

Βαθμολογία: 9/10

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης