Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή: HONOR Band 5

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μέγεθος: 43 x 17,2 x 11,5 mm
Βάρος: 22,7 gr
Οθόνη: 0.95” color AMOLED Display (120 x 240px – 282ppi) RGB
GPS: Όχι
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GLONASS
Αισθητήτες: 6-axis accelerometer, PPG heart rate sensor; Infrared Sensor;
Μπαταρία: 100 mAh / έως και 14 ημέρες αναμονής
Υλικό: TPU
Χρώματα: Black, Navy Blue, Pink
Τιμή: €49,90

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την παρουσίαση του zougla.gr:
 

H αγορά των wearables έχει πλέον εμπλουτιστεί με πληθώρα επιλογών για κάθε γούστο. Από τα πιο εξελιγμένα και στιλάτα smartwatches μέχρι τα πιο βολικά fitness bands, υπάρχει κάτι για όλους, είτε αυτό είναι η παρακολούθηση της αθλητικής δραστηριότητας, είτε κάτι πιο απλό, όπως η μέτρηση παλμών ή η ανάγνωση υπενθυμίσεων.
 

Τα smartbands διαφοροποιούνται ως προς το μέγεθος και το στιλ κυρίως, αφού δεν έχουν την εμφάνιση ή το μέγεθος κανονικού ρολογιού, αλλά ταυτόχρονα έχουν περίπου το ¼ του βάρους ενός smartwatch και το μικρότερο μέγεθος είναι αυτόματα πιο βολικό και ξεκούραστο. Φυσικά, η άνεση αυτή έρχεται με ένα βασικό μειονέκτημα, αφού οι συγκεκριμένες συσκευές έρχονται συνήθως με λιγότερες λειτουργίες από ένα smartwatch. Ή μήπως όχι;
 

Στην περίπτωση του HONOR Band 5 μάλλον ισχύει το ανάποδο, αφού βρίσκουμε περισσότερες λειτουργίες απ’ ό,τι θα περιμέναμε. Με τιμή φθηνότερη από την αναμενόμενη, το Band 5 της HONOR φέρνει βελτιώσεις στα σημεία, ενώ παράλληλα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να αμφισβητήσει κανείς την αξία του.
 

Σχεδιαστικά, παραμένει κοντά στον προκάτοχό του, με το πολύ μικρό του βάρος, στα 22,7 γρ., να είναι ένα από τα πιο ελκυστικά του σημεία, αφού πολλές φορές ξεχάσαμε ότι το φορούσαμε. Είναι αρκετά λεπτό με μακρόστενη οθόνη στις 0,95 ίντσες, ενώ η AMOLED οθόνη με 2.5D κυρτό γυαλί φέτος δείχνει πιο ζωηρή, με εντονότερα χρώματα. Φυσικά, υπάρχει ρύθμιση για τη φωτεινότητα, αναλόγως προτιμήσεων.

Η συσκευή είναι ιδιαίτερα λιτή, αφού πέρα από την οθόνη αφής, περιλαμβάνει ένα ακόμη σημείο, που λειτουργεί σαν κυκλικό κουμπί αφής. Η επιφάνεια αυτή λειτουργεί σαν home button, αφού πατώντας την, επιστρέφετε στην αρχική οθόνη. Το κακό είναι ότι εξαιτίας της απουσίας φυσικού κουμπιού, αν απενεργοποιήσετε τη συσκευή, μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά… μόνο αν τη φορτίσετε. Φυσικά, οι συσκευές αυτές συνήθως παραμένουν συνεχώς ενεργές, όμως παραμένει μια περίεργη δυσκολία, που δεν περιμέναμε να συναντήσουμε.

Κατά τ’ άλλα, βρήκαμε ότι η οθόνη αφής κάποιες φορές δεν αποκρίνεται άμεσα, όμως η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή. Κάνοντας swipe up ή swipe down μεταφέρεστε στα μενού, τα οποία είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα, μέσα από την εφαρμογή στο κινητό. Αν θέλετε να κάνετε πίσω σε κάποιο μενού, θα χρειαστεί να κάνετε swipe αριστερά ή δεξιά. Την οθόνη μπορείτε να την «ξυπνήσετε» είτε σηκώνοντας το χέρι σας, είτε πατώντας πάνω της, ενώ μπορείτε να μετακινηθείτε στο μενού και στρίβοντας τον καρπό σας προς τα πάνω, αν ενεργοποιήσετε τις κατάλληλες επιλογές.
 

Αν σας ενδιαφέρει η εμφάνιση του activity tracker σας, θα χαρείτε να μάθετε ότι η HONOR έχει δώσει πλέον τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολύ περισσότερα faces για το Band 5. Θα βρείτε 9 εγκατεστημένα, ενώ υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη που μπορείτε να εγκαταστήσετε μέσω της εφαρμογής. Κάποια αναγράφουν μόνο την ώρα ψηφιακά ή με δείκτες, ενώ άλλα περιλαμβάνουν και ημερομηνία, παλμούς, βήματα, αλλά ακόμη και τις θερμίδες που έχετε κάψει ή την απόσταση που έχετε διανύσει σε χιλιόμετρα. Οι ειδοποιήσεις βέβαια που σας αποστέλλονται σε τέτοια οθόνη δεν μπορούν να «ξεδιπλωθούν» ολόκληρες. Αντ’ αυτού, θα μπορείτε να δείτε απλά ποια εφαρμογή έστειλε την ειδοποίηση και συνήθως τον τίτλο ή τις πρώτες λέξεις, κάτι που όμως δεν μας ενόχλησε, αφού μπορούμε να πατήσουμε για να δούμε ολόκληρο το μήνυμα, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν και ιδιαίτερα άμεσες, σχεδόν ταυτόχρονα με το κινητό.

Όσον αφορά τις λειτουργίες του, έχουμε πλέον συνεχή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών, κάτι που δεν υπήρχε στο προηγούμενο μοντέλο, όπως επίσης και μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα, κάτι που δεν υπάρχει ακόμη και σε κατά πολύ ακριβότερα smartwatches και σίγουρα θα φανεί χρήσιμο σε αρκετούς.
 

Εμείς εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τη δυνατότητα χειρισμού της μουσικής της συσκευής μας απομακρυσμένα, αφού μπορείτε να συνδέσετε για παράδειγμα και ακουστικά στο τηλέφωνό σας και να χειρίζεστε τη μουσική σας, χωρίς να βγάζετε το κινητό από την τσέπη σας. Άλλη λειτουργία που μας φάνηκε πολύ χρήσιμη είναι η παρακολούθηση του ύπνου. Μπορεί μέσω του band να μην παίρνουμε πολλές πληροφορίες, η συσκευή όμως καταγράφει τις ώρες και τα στάδια του ύπνου μας και μπορούμε να τα δούμε μέσω της εφαρμογής, λαμβάνοντας μάλιστα πολύ χρήσιμες συμβουλές για τον ύπνο και την ξεκούρασή μας. Μπορείτε ακόμη να ενεργοποιήσετε την αναζήτηση τηλεφώνου, αν ψάχνετε το κινητό σας ή την απομακρυσμένη λήψη φωτογραφίας, αν έχετε τοποθετήσει το κινητό σας κάπου πιο μακριά.

Όσον αφορά την εφαρμογή, να αναφέρουμε ότι αν έχετε Huawei ή HONOR κινητό, τότε θα έχετε προεγκατεστημένη την εφαρμογή Health (Υγεία). Εάν δεν έχετε τέτοιο κινητό, τότε θα χρειαστεί να κατεβάσετε τα Huawei Services και στη συνέχεια την εφαρμογή. Εντός της βέβαια θα βρείτε πολλές πληροφορίες και ρυθμίσεις για τη συσκευή σας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι και η σύνδεση με το κινητό γίνεται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα. Οι αναβαθμίσεις παίρνουν λίγο παραπάνω, αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για αυτές τις συσκευές.

Τα fitness bands συνήθως απευθύνονται σε άτομα που αθλούνται και παρότι το Band 5 δεν ανήκει στην κατηγορία για τους επαγγελματίες, το βρήκαμε ιδιαίτερα ικανοποιητικό για όσους ασκούνται περιστασιακά. Διαθέτει πολλαπλές λειτουργίες για προγράμματα εξατομικευμένων ασκήσεων, τόσο για ύπαιθρο, όσο και για εσωτερικό χώρο, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στην κολύμβηση, αφού είναι αδιάβροχο και αντέχει έως και 5ATM.
 

Όσον αφορά την αυτονομία, η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να φτάσει έως και 14 ημέρες, το οποίο όμως να σημειώσουμε ότι μπορεί να γίνει μόνο εάν κλείσετε όλες τις λειτουργίες παρακολούθησης ή άλλες που μπορεί να ρουφάνε ενέργεια. Προς ικανοποίησή μας όμως, κρατά άνετα 7 ημέρες κανονικής χρήσης, με φωτεινότητα στη μεγάλη ένταση, αλλά και άλλες λειτουργίες που κρατούν την οθόνη ενεργή, ενώ μάλιστα φορτίζει και αρκετά γρήγορα, μέσα σε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Με περίπου 20 λεπτά φόρτισης, μπορείτε να έχετε 40% ενέργεια, που σας βγάζει για 1-3 μέρες.

Συμπέρασμα
 

Το HONOR Band 5 έρχεται με τις απαραίτητες βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ διαθέτει σημαντικά καλύτερη οθόνη και αρκετά καλή αυτονομία. Οι λειτουργίες παρακολούθησης ύπνου, καρδιακών παλμών και οξυγόνου του αίματος λειτουργούν πολύ καλά, ενώ εκτιμήσαμε τον απομακρυσμένο έλεγχο της μουσικής μας. Είναι αδιάβροχο και ό,τι πρέπει για τον περιστασιακό ερασιτέχνη αθλητή και κολυμβητή, ενώ το πολύ μικρό του βάρος είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Μακράν όμως το πιο ελκυστικό του χαρακτηριστικό είναι τα €49,90 που ζητά και ο εξαιρετικός λόγος απόδοσης/τιμής. Σε αυτήν την κατηγορία, είναι από τις πιο δελεαστικές προτάσεις.

 

Βαθμολογία: 8/10

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης