Το τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα exclusives των PlayStation Studios βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα PC, όπως τα Death Stranding, Horizon Zero Dawn και Days Gone. Άλλα είναι καλύτερα και άλλα αποτελούν πιο προβληματικό port, όμως όλα τους είναι εξαιρετικοί τίτλοι και πλέον έχουν τη δυνατότητα να τα απολαύσουν και οι χρήστες των Η/Υ.
 

Διαβάστε εδώ το review του God of War για το PlayStation 4.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρώντας την αποδοχή τους από το community, η Sony συνεχίζει να κινείται στα ίδια μονοπάτια, φέρνοντας ένα ακόμα exclusive του PlayStation στα PC. Ο λόγος για το καλύτερο παιχνίδι του 2018, το God of War.
 

 

Το God of War του 2018, βρίσκει τον Kratos αρκετά χρόνια μετά την εξάλειψη των Ολύμπιων Θεών, να έχει αφήσει την Ελλάδα και να έχει εγκατασταθεί στην Σκανδιναβία. Έχει πλέον αποκτήσει οικογένεια και τον βλέπουμε πιο σοβαρό και πιο ώριμο από ποτέ. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, της Faye, θα αναλάβει να διδάξει τον γιο του, τον Atreus, ό,τι γνωρίζει και μαζί θα ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι προς την κορυφή του βουνού, ώστε να πετάξουν τις στάχτες της Faye, ικανοποιώντας την τελευταία της επιθυμία.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο του God of War είναι αρκετά ενδιαφέρον και μας δείχνει μια καινούργια πλευρά του Kratos που δεν είχαμε ξαναδεί: του πατέρα που προσπαθεί να διδάξει και να προστατεύσει τον γιο του, ενώ βλέπουμε πώς λειτουργεί σε ομάδα ένας χαρακτήρας που μέχρι τώρα ήταν τελείως μοναχικός. Παράλληλα, ο Atreus ενώ ξεκινάει σαν ένα άβγαλτο παιδάκι που κάνει ό,τι του πει ο πατέρας του, καταφέρνει να εξελιχθεί και να χτίσει τη δική του προσωπικότητα μέχρι το τέλος του ταξιδιού. Συνολικά για να φτάσουμε στο τέλος, με αρκετό ψάξιμο, ξοδέψαμε γύρω στις 25 ώρες, διάρκεια που μπορεί να φτάσει και τις 40-50 ώρες, αν θέλετε να τα κάνετε όλα.

Η μεγαλύτερη διαφορά του God of War σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, εντοπίζεται στην αλλαγή που έχει γίνει στο gameplay. Ενώ οι προκάτοχοί του ήταν καθαρά hack n’ slash παιχνίδια με κάμερα που “έβλεπε” ευρύτερο πεδίο, συνήθως μέσω κινηματογραφικών λήψεων, το God of War άλλαξε προοπτική τοποθετώντας την κάμερα πίσω από τον ώμο του Kratos και πρόσθεσε RPG στοιχεία (πανοπλίες, στατιστικά κλπ). Παράλληλα, το παιχνίδι εκτυλίσσεται με τη λογική του μονοπλάνου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε loading screens, ούτε κοψίματα της κάμερας καθ’ όλη τη διάρκεια του playthrough σας.
 

Αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλα σημεία, όπως το βασικό όπλο του Kratos που πλέον κραδαίνει τo Leviathan Axe. To τσεκούρι είναι εμποτισμένο με μαγεία και ο Kratos μπορεί να το πετάξει σε κάποιο στόχο και μετά να το καλέσει πίσω στο χέρι του, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα puzzles. Στην πορεία, θα ξεκλειδώσει κι άλλες δυνάμεις, όπλα και ικανότητες.

Από άποψη χειρισμού δεν θα λέγαμε ότι μας βόλεψε ιδιαίτερα ο συνδυασμός πληκτρολόγιο-ποντίκι. Τα combos δεν εκτελούνται το ίδιο ομαλά και απαιτείται ένας περίεργος συνδυασμός κουμπιών για να πραγματοποιήσετε κινήσεις που με το χειριστήριο γίνονται με δυο πλήκτρα. Βέβαια μπορείτε να τα παραμετροποιήσετε πλήρως αλλά το πληκτρολόγιο δεν φτάνει σίγουρα τη χρηστικότητα ενός controller. Δοκιμάσαμε τόσο το χειριστήριο του Xbox Series X, όσο και το DualSense (το οποίο υποστηρίζεται πλήρως) και η εμπειρία μας και με τα δυο ήταν εξαιρετική και αρκετά επίπεδα πάνω από τον συνδυασμό πληκτρολόγιο-ποντίκι.
 

Τεχνικά, αν και το God of War μετράει αισίως 4 χρόνια κυκλοφορίας, παραμένει αρκετά όμορφο. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι λεπτομερέστατος και οι χαρακτήρες καλοσχεδιασμένοι. Η έκδοση των H/Y έρχεται με ξεκλείδωτο framerate, βελτιωμένες αντανακλάσεις, υψηλότερης ανάλυσης σκιάσεις και υποστήριξη τόσο DLSS όσο και widescreen οθονών.
 

Δυστυχώς εντοπίσαμε κάποια μικρά προβλήματα με τις επιδόσεις, καθώς σε κάποια σημεία το παιχνίδι παρουσιάζει πτώση στο framerate, ακόμα και σε σκηνές που δεν δικαιολογείται. Για παράδειγμα, στην περιοχή Foothills, τα framedrops ήταν τόσο συχνά, που το παιχνίδι σχεδόν ήταν unplayable. Τα frames έπεφταν από τα 60 στα 28 και μετά ανέβαιναν πάλι στα 60 σε 1-2 δευτερόλεπτα και αυτό συνέβαινε διαρκώς καθ’ όλη την διάρκεια που βρισκόμασταν στην περιοχή. Ελπίζουμε με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, να λυθεί το πρόβλημα με κάποιο patch.
 

Ηχητικά, όπως και στο PlayStation, θα βρείτε πλήρη ελληνική μεταγλώττιση καθώς και ελληνικά μενού, αλλά και υπότιτλους. Η μεταγλώττιση βρίσκεται σε καλό επίπεδο και για όσους δεν γνωρίζουν Αγγλικά, μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι είτε με υπότιτλους, είτε ακούγοντας τον Δημήτρη Χαβρέ (Kratos) και τους υπόλοιπους ταλαντούχους ηθοποιούς.

Συνοψίζοντας, το God of War προστίθεται στην λίστα των PlayStation exclusives που έρχονται στα PC, με ένα αρκετά ικανοποιητικό port. Είναι ακριβώς το ίδιο παιχνίδι χωρίς επιπλέον περιεχόμενο ή κάποια διαφορά σε αυτό, οπότε αν το έχετε παίξει στο PS5 (μετά το update των 60fps), δεν έχετε λόγο να το αγοράσετε ξανά. Αν όμως δεν το έχετε δει ως τώρα και διαθέτετε ικανό PC, προτείνουμε να πάρετε ένα καλό χειριστήριο και να απολαύσετε το κορυφαίο παιχνίδι του 2018, στην καλύτερή του μορφή.
 

Βαθμολογία

 

Πληροφορίες
 

Τίτλος: God of War
Πλατφόρμες: PlayStation 4, PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sony Santa Monica Studio
Εκδότρια Εταιρεία: Sony Interactive Entertainment
Είδος: Action-Adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 14 Ιανουαρίου 2022 (PC) / 20 Απριλίου 2018 (PS4)
* Διαθέτει ελληνικά μενού, υπότιτλους και μεταγλώττιση

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης