Πληροφορίες

Τίτλος: Fortnite
Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One
Tested on: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Epic Games / People Can Fly
Εκδότρια Εταιρεία: Epic Games
Είδος: Survival
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 25 Ιουλίου 2017 (Early Access) / 2018 (Full Release)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα sandbox παιχνίδια αποτελούν μια μεγάλη μόδα που λαμβάνει όλο ένα και περισσότερο την προσοχή του κοινού, αλλά κυρίως των developers φέρνοντας συνεχώς νέους τίτλους ή αλλάζοντας την φόρμουλα των υπαρχόντων παιχνιδιών, ώστε να ταιριάξουν στις προτιμήσεις του σήμερα. Ένας κόσμος με ανοιχτούς ορίζοντες, η δημιουργικότητα του παίκτη που καλπάζει, καθώς και το μικρόβιο της εξερεύνησης είναι τα σημεία κλειδιά για το είδος, χαρίζοντας μια μοναδική εμπειρία.

Έπειτα από αρκετά χρόνια ανάπτυξής του, η Epic Games ετοιμάζεται να μας σερβίρει τον δικό της τίτλο στην λίστα των sandbox παιχνιδιών και φυσικά δεν είναι άλλο από το Fortnite. Το Fortnite παρουσιάστηκε αρχικά από τα χέρια του Cliff Bleszinski το 2011 και πλέον τον Ιούλιο του 2017 κάνει τα πρώτα του βήματα στην Early Access φάση, με την πλήρη κυκλοφορία του ως Free-to-play game να αναμένεται εντός του 2018. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την Deluxe Edition και να σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια, το Fortnite είναι ένα co-op sandbox survival game 4 παικτών. Η ιστορία του τίτλου μάς μεταφέρει σε μια Γη που έχει κατακλυστεί από μια άγνωστη καταιγίδα ονόματι “The Storm,” έχοντας μετατρέψει τους ανθρώπους σε τέρατα, τους Husks. Όσοι έχουν απομείνει ζωντανοί θα επιχειρήσουν να εξαλείψουν την μυστηριώδη καταιγίδα και φυσικά να σώσουν όσους έχουν επιβιώσει από αυτήν. Για το παιχνίδι, εμείς ήμαστε ο commander “ένας άγνωστος χαρακτήρας,” και κατέχουμε το δικό μας homebase. Το homebase είναι απαραίτητο για το storm energy shield, το οποίο προστατεύει την περιοχή μας. Για να το επεκτείνουμε όλο και περισσότερο θα πρέπει να ολοκληρώνουμε μια σειρά από missions, που είναι διαθέσιμα μέσω των αντίστοιχων quests. Κάθε quest μάς ζητά να ανακτήσουμε ορισμένα αντικείμενα, καθώς και να ολοκληρώσουμε ορισμένες αποστολές σε διάφορες ζώνες του παιχνιδιού, με βάση το επίπεδο δυσκολίας τους.

Οι αποστολές είναι διασκορπισμένες στον χάρτη και καλύπτουν κάθε πιθανή κατάσταση από πόλη ή δάσος, μέχρι και καιρικές συνθήκες και εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Η βασική αποστολή μας είναι η εύρεση και η προστασία του main objective. Παράλληλα εντός του χάρτη υπάρχουν διασκορπισμένα side-objectives όπως survivors, δορυφόροι και μικρές ομάδες εχθρών που με την ολοκλήρωση τους μας προσφέρουν επιπλέον items. Οι παίκτες στο ξεκίνημα τους χτενίζουν την περιοχή για την συλλογή βασικών πόρων όπως ξύλο, πέτρα και μέταλλο για την κατασκευή του οχυρού, καθώς και αντικείμενα όπως όπλα, παγίδες και μικρά parts για το craft οπλών και traps αντίστοιχα.

Εντός κάθε mission άσχετα από την δυσκολία που διαθέτουν, το παιχνίδι από μόνο του μας βάζει ως επιπλέον στόχους μερικά challenges, όπως την ταχύτερη ολοκλήρωση της αποστολής, την πλήρη εξερεύνηση της περιοχής, έναν συγκεκριμένο αριθμό assets σε χτίσιμο και πολλά άλλα, ενισχύοντας έτσι το τελικό score και την πιθανότητα να αποκτήσουμε ένα καλύτερο chest box. Για να έχουμε ένα σίγουρο αποτέλεσμα, θα πρέπει τόσο οι κατασκευές μας, όσο και ο εξοπλισμός μας να είναι ισχυρός. Εντός της μάχης θα χειριστούμε έναν από τους διαθέσιμους πολεμιστές που χωρίζονται σε διαφορετικά classes “Soldier, Constructor, Ninja, Outlander” με κάθε έναν από αυτούς να διαθέτει ένα ξεχωριστό ability.

Από την μεριά του οπλισμού, μπορούμε να έχουμε στην κατοχή μας αρκετά όπλα, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψιν το durability τους, διότι κατά την συνεχή χρήση αυτού μειώνεται σταδιακά. Για να “ροκανίσουμε” αυτό το μειονέκτημα, αλλά και να το ενισχύσουμε παράλληλα, είναι απαραίτητο να ανεβάζουμε το level του όπλου για να μας προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ απέναντι στους Husks. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους heroes, με το κάθε level up να τους ανεβάζει τα stats. Στο τέλος κάθε σύγκρουσης, έρχεται η στιγμή της ανταμοιβής. Ανάλογα με το τι έχουμε πράξει μέσα στην αποστολή μας, δίνονται τα αντίστοιχα XP points και με βάση τα challenges κερδίζουμε και ένα chest.

Για την απόκτηση επιπλέον αντικειμένων, φυσικά δεν απουσιάζουν και τα microtransactions ή όπως αποκαλούνται στο παιχνίδι V-bucks, που με τη χρήση αυτών αγοράζουμε τα Llamas, τα lootboxes του τίτλου που μας προσφέρουν ή και μας αναβαθμίζουν μπόλικα καλούδια. Αν εσείς ωστόσο δεν θέλετε να επενδύσετε χρήματα σε αυτά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς το παιχνίδι δεν ωθεί τον παίχτη στην άμεση απόκτηση τους, επιβραβεύοντας τον με Llamas από daily ή main quests. Τα Llamas προσφέρουν αντικείμενα όπως heroes, traps όπλα, survivors και XP για την ενίσχυση αυτών. Όταν δεν βρισκόμαστε σε αποστολή, το Fortnite έχει ένα σύστημα management, επιτρέποντάς μας να διαχωρίσουμε τους heroes και τους survivors, θέτοντάς τους κάποιο task. Τα tasks αυτά μπορούν να μας αποφέρουν νέους πόρους και points για να τα επενδύσουμε σε νέα skills, από τα skill trees που χωρίζονται σε πολλαπλά tiers. Κάθε skill προσθέτει κάτι νέο ή παραπάνω σε χαρακτηριστικά για τους heroes αλλά και για τις κατασκευές μας, κάνοντας τη δουλειά μας ακόμα πιο βολική.

Το ζουμί ωστόσο για το Fortnite δεν είναι άλλο από την εμπειρία που προσφέρει και o τίτλος της Epic Games είναι αρκετά πλούσιος. Από τόσους διαφορετικούς πολεμιστές και όπλα, μέχρι και πολύπλοκους συνδυασμούς κτιρίων, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, με την φαντασία μας να είναι το μόνο εμπόδιο. Ο χειρισμός είναι απλός και δεν διαφέρει από αυτόν ενός τυπικού third-person shooter, κάτι που θα βοηθήσει τους ήδη εξοικειωμένους με το είδος. Αν και δεν δηλώνουμε ένθερμοι υποστηρικτές παιχνιδιών τύπου Minecraft, το Fortnite κατάφερε να μας κερδίσει, καθώς σε crafting games πάντα αναζητάμε ένα ουσιαστικό progression και εδώ υπάρχει και είναι ουσιώδες. Κάτι όμως που μας χάλασε είναι πως -κακά τα ψέματα- το Fortnite, κρύβει έναν “grindfest” χαρακτήρα από πίσω του. Αυτό προκύπτει, μιας και από την στιγμή θέλαμε το homebase μας να είναι ισχυρό απέναντι στους Husks, έπρεπε να κάνουμε αρκετό farming σε πρώτες ύλες και λοιπά υλικά για πιο δυνατά κτήρια και παγίδες. Και από την στιγμή που πρέπει να προστατεύσουμε ένα επιπλέον objective, θα πρέπει να το επαναλάβουμε με μεγαλύτερη συχνότητα.

Από τεχνικής τώρα πλευράς, το Fortnite έχει αναπτυχθεί στην Unreal Engine 4. Αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πιο ρεαλιστικό εικαστικό στυλ στην Unreal Engine 4, το Fortnite διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, με τον animated χαρακτήρα του να του δίνει μια παιδικότητα στο ύφος του. Το πόνημα της Epic Games είναι κατασκευασμένο να προσαρμόζεται σε διάφορα μηχανήματα low ή high end PCs, με τα αντίστοιχα settings να προσφέρουν το εκάστοτε performance. Το θετικό σε αυτόν τον τομέα είναι πως δεν θα συναντήσουμε πιθανό lag ή bugs που θα μας δημιουργήσουν κάποιον πονοκέφαλο, με τη ροή του παιχνιδιού να είναι όσο πιο άρτια γίνεται, παρόλο που έχουμε early access έκδοση στα χέρια μας.

Eν κατακλείδι, το Fortnite αποτελεί έναν διασκεδαστικό τίτλο από τα χέρια της Epic Games, που διαφέρει κατά πολύ από τα ήδη γνωστά παιχνίδια της εταιρείας. Το σύνολο του είναι αρκετά υποσχόμενο και η μέχρι τώρα εμπειρία έχει συμβάλει σε μια θετική πρώτη άποψη. Βέβαια, αυτό μας κάνει να θέτουμε τον πήχη ψηλά μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του, περιμένοντας αρκετά νέα features και game modes που είναι εγγυημένο ότι θα απογειώσουν την ήδη υπάρχουσα εμπειρία. Αν αναζητάτε έναν τίτλο με μπόλικο crafting και δράση, το Fortnite είναι για εσάς.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Epic Games για τις ανάγκες του Preview.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης