Πληροφορίες

Τίτλος: FIFA 17
Πλατφόρμες: PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360
Tested on: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: EA Canada
Εκδότρια Εταιρεία: EA Sports
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Κυκλοφορία: 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διανύουμε το φθινόπωρο κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα αθλητικά βιντεοπαιχνίδια αυτήν την περίοδο ανανεώνονται με τις νέες ετήσιες κυκλοφορίες τους. Την τιμητική του αυτή τη φορά έχει το FIFA 17 της Electronic Arts. Το franchise της EA τα τελευταία χρόνια κατέχει τα «σκήπτρα» του πρωταθλητή στη μάχη με τον ανταγωνισμό (PES), με το δεύτερο να έχει επιστρέψει δυναμικά φέτος, όταν το FIFA είχε επαναπαυθεί στις «δάφνες» του την περασμένη χρονιά. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε τι έχει αλλάξει η EA Canada στη σειρά με το FIFA 17 και αν καταφέρνει να δώσει τη νέα «πνοή», που απαιτείται πλέον.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα παιχνίδια για PlayStation 4, Xbox One και PC ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H πρώτη προσθήκη -και κυριότερη- που θα παρατηρήσει κανείς ξεκινώντας το παιχνίδι είναι το νέο Mode, που έχει εισαχθεί με τίτλο «The Journey». Πρόκειται για την πρώτη αυτόνομη προσθήκη ενός Story Mode σε ποδοσφαιρικό τίτλο και αποτελεί κάτι ξεχωριστό από το κλασικό Career Mode, που επιστρέφει και φέτος. Στο «The Journey», λοιπόν, έχετε το ρόλο του 17χρονου ταλαντούχου ποδοσφαιριστή Alex Hunter. Ετοιμαστείτε να βιώσετε το ταξίδι, τις εμπειρίες και τις δυσκολίες που βιώνει ένας φέρελπις ποδοσφαιριστής στην πρώτη του χρονιά στην Premier League. Το Mode αποτελείται από Cut-Scenes, προπονήσεις και αγώνες κατά κύριο λόγο. Η απόδοσή σας σε προπονήσεις και αγώνες κρίνουν την αναβάθμιση στις ικανότητες σας ως ποδοσφαιριστής, αλλά και τη θέση σας εντός εντεκάδας ή εκτός από αυτή.

Σημείο αναφοράς στην ιστορία είναι η εξέλιξη του Hunter και οι σχέσεις με την οικογένειά του, με φίλους, εχθρούς, προπονητές, συμπαίκτες και μάνατζερ. Θα κληθείτε να πάρετε αποφάσεις για τις ομάδες, στις οποίες θα αγωνιστείτε και να δώσετε απαντήσεις με άμεσο αντίκτυπο για την «εικόνα» σας απέναντι σε προπονητή και οπαδούς. Το Mode διαθέτει ένα, τουλάχιστον, αξιόλογο cast ηθοποιών και σενάριο που βοηθάει στο να «βυθιστείτε» στην εμπειρία που προσδοκεί να προσφέρει. Με λίγα λόγια, η πρώτη προσπάθεια ενός Story Mode στη σειρά FIFA είναι άκρως ενθαρρυντική και μόνο ως θετική μπορούμε να δούμε την προσθήκη του «The Journey».

Μετά από μία σειρά κυκλοφοριών χωρίς ουσιώδεις αλλαγές, το FIFA 17 ήρθε για να δώσει στο franchise την ανανέωση που χρειαζόταν.Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα Modes παραμένουν ως έχουν με μικρo-προσθήκες. Παραδειγματικά, στο δημοφιλές FIFA Ultimate Team έχουμε την προσθήκη του Squad Building Challenges. Δίνεται η δυνατότητα πλέον να χτίσετε ομάδες με συγκεκριμένα κριτήρια (χημεία, εθνικότητα κ.α.) και να κερδίσετε «δωράκια», που θα βοηθήσουν την πορεία σας στο FUT. Στο Career Mode (Manager Career) έχουν προστεθεί νέοι μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι, όπως είναι η αύξηση πωλήσεων σε φανέλες και η ανάπτυξη ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες.

Τα Skill Games επιστρέφουν επίσης ανανεωμένα ανεβάζοντας τον πήχη της πρόκλησης. Μία ακόμη αλλαγή υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο βελτιώνονται τα στατιστικά του παίκτη στο διαδικτυακό Mode,Pro Clubs. Ομοίως με το «The Journey», ο παίκτης βελτιώνεται σταδιακά ανάλογα με την γενική του αξιολόγηση στο τέλος κάθε αγώνα. Δεν υπάρχουν πια τα φημισμένα accomplishments των προηγούμενων ετών κι έτσι η πρόοδος πλέον συνάδει περισσότερο με την πραγματικότητα.

Ανέκαθεν highlight του FIFA ήταν η μεγάλη βάση σε ομάδες και παίχτες. Έτσι και φέτος έχετε στη διάθεσή σας μία πληθώρα από πρωταθλήματα όπως είναι αυτά των: Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Νορβηγία, Μεξικό, Χιλή, Βραζιλία, Βέλγιο κ.α. Σε επίπεδο ελληνικών ομάδων έχουμε τριπλή εκπροσώπηση από ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Στα του gameplay, ολική ανανέωση παρατηρείται στις στημένες φάσεις. Σε κόρνερ και μακρινά φάουλ έχει προστεθεί δείκτης στόχευσης, ώστε να σεντράρετε ακριβώς στο σημείο που επιθυμείτε ευκολότερα. Σε κοντινά φάουλ και πέναλτι πλέον μπορείτε να ελέγξετε την γωνία, από την οποία θα ξεκινήσει ο παίκτης να τρέχει προς την μπάλα με αντίκτυπο την πορεία, που εκείνη θα ακολουθήσει. Αλλαγή που δίνει «φρεσκάδα», αλλά απαιτεί χρόνο για την εκμάθησή της σε ικανοποιητικό βαθμό.

Το νεοσύστατο «The Journey» εισάγει με επιτυχία το Story Mode σε ποδοσφαιρικούς τίτλους και αποτελεί highlight της φετινής κυκλοφορίας.Η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί σε ομαλά επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου αρκετοί τη θεωρούσαν αργή. Οι πάσες συνεχίζουν να απαιτούν προσοχή και σκέψη πριν την εκτέλεσή τους για να μην καταλήξουν σε πόδια αντιπάλων. Η A.I. των τερματοφυλάκων έχει βελτιωθεί σε γενικές γραμμές, χωρίς να αποφεύγονται, ωστόσο και κάποιες ελάχιστες αψυχολόγητες αντιδράσεις, ικανές να μεταφραστούν σε ανόητα γκολ. H επίτευξη ντρίπλας έχει γίνει ευκολότερη φέτος, αφού δεν απαιτεί πλέον συνδυασμό πλήκτρων παρά μόνο τη σωστή περιστροφή του δεξιού αναλογικού μοχλού.

Μία καίρια αλλαγή είναι αυτή της μηχανής γραφικών. Από την Ignite Engine που χρησιμοποιούταν από το FIFA 14, περάσαμε στην Frostbite Engine της DICE. Η νέα μηχανή γραφικών ανανέωσε κυρίως την εικόνα του τίτλου εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και το gameplay ως ένα βαθμό, με τα νέα animations που εισήχθησαν. Τα τάκλιν είναι περισσότερο αληθοφανή, οι εναέριες διεκδικήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα, ενώ και οι διαιτητές φαίνονται περισσότερο ρεαλιστικοί στις κινήσεις τους. Δυστυχώς, τα animations στις πτώσεις των παικτών που έχουν δεχθεί τάκλιν συνεχίζουν να απέχουν από την πραγματικότητα και να απογοητεύουν. Πάντως, το πρόβλημα της Impact Engine που υπήρχε τις προηγούμενες χρονιές με τις αστείες συγκρούσεις των ποδοσφαιριστών φαίνεται να μην αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Για να επιστρέψουμε στην οπτική ανανέωση του τίτλου, έχουμε βελτιώσεις τόσο στα πρόσωπα των παικτών, στην απεικόνιση των σωμάτων και των φανελών, όσο και στο χορτάρι των γηπέδων. Η μεγαλύτερη αλλαγή, ωστόσο, παρατηρείται στα εφέ φωτισμού με τις αντανακλάσεις του ήλιου και την σκίαση που πλέον αποδίδονται με μεγάλο ρεαλισμό.

Διαδικτυακά, δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποφευχθεί, κατά περιπτώσεις πάντα, το περιβόητο lag στους αγώνες και συνεχίζει να αποτελεί πηγή αναπόφευκτων λαθών και εκνευρισμού για τους πιο «θερμόαιμους» παίκτες. Σε γενικές γραμμές, όμως τα διαδικτυακά Modes (FUT, Pro Clubs, Seasons) επιστρέφουν μαζί με τα υπόλοιπα για να προσφέρουν πολλές ώρες διασκέδασης.

Συμπέρασμα
Μετά από μία σειρά κυκλοφοριών χωρίς ουσιώδεις αλλαγές, το FIFA 17 ήρθε για να δώσει στο franchise την ανανέωση που χρειαζόταν. Το νεοσύστατο «The Journey» εισάγει με επιτυχία το Story Mode σε ποδοσφαιρικούς τίτλους και αποτελεί highlight της φετινής κυκλοφορίας. Η αλλαγή μηχανής γραφικών, με την Frostbite να κινεί πλέον τα νήματα, προσέφερε βελτίωση, τόσο οπτικά, όσο και στο gameplay με τον εμπλουτισμό των animations. Μεγαλύτερη αλλαγή στο gameplay, αυτή των στημένων φάσεων. Μεγάλο ατού πάντα η «πλούσια» βάση σε ομάδες και παίκτες. Δεν αποφεύγονται βέβαια και κάποιες ατασθαλίες (lag διαδικτυακά, πάσες, αψυχολόγητες ενέργειες τερματοφυλάκων).

Εν κατακλείδι, το FIFA επέστρεψε φέτος ανανεωμένο, μιας και οι δημιουργοί του αφυπνίστηκαν από τη δυναμική πλέον παρουσία του αντίπαλου δέους (PES). Ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο ανταγωνισμός αυτός αποδεικνύεται ωφέλιμος για τους gamers. Αν αξίζει να ασχοληθείτε φέτος με το FIFA 17; Ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης