Της Ελένης Δρίβα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή: DUALSHOCK 4 Back Button Attachment
Διαθέσιμο για το χειριστήριο του PlayStation 4

Τιμή: €29,99
Ημ/νια κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου 2019
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα elite controllers αποτελούν ένα περιφερειακό που δεν απευθύνεται στο ευρύ gaming κοινό, με αποτέλεσμα να κοστολογούνται πιο “απαιτητικά” λόγω ποιότητας κατασκευής και περιορισμένης ζήτησης. Μια μεγάλη μερίδα παικτών τα αποφεύγει λόγω αυτού και μάλιστα, δεν μπαίνει καν στον κόπο να τα δοκιμάσει.
 

Με την κυκλοφορία του PlayStation 5 να απέχει μερικούς μήνες, η Sony προχώρησε σε μια αν μη τι άλλο απροσδόκητη ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας το DualShock 4 Back Button Attachment. Χωρίς να πρόκειται για κάτι απόλυτο, γενικά οι εταιρείες αποφεύγουν την κυκλοφορία νέων gadgets ή μεγάλων παιχνιδιών πάνω στη “δύση” μιας γενιάς, όμως το 2020 η εταιρεία φαίνεται να σπάει τους ανεπίσημους αυτούς κανόνες, φέρνοντας το Back Button Attachment.

Με το νέο attachment του DualShock 4, η Sony προσπαθεί να μετατρέψει το “απλό” χειριστήριο σε elite, προσθέτοντας δυο επιπλέον πλήκτρα στο πίσω μέρος της συσκευής. Επιχειρεί, δηλαδή, να προσφέρει ένα από τα premium χαρακτηριστικά των εν λόγω controllers, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος ένα νέο χειριστήριο, που θα είχε αισθητά μεγαλύτερο κόστος.
 

Το εξάρτημα συνδέεται στην υποδοχή των ακουστικών (3.5mm headphone input) και εφαρμόζει στο πίσω μέρος του χειριστηρίου, στη μέση. Η πρώτη εγκατάσταση θα σας φανεί παράξενη, μιας και απαιτεί παραπάνω πίεση και προσπάθεια από ότι θα περίμενε κανείς, όμως μόλις “κουμπώσει” πάνω στο χειριστήριο, η εφαρμογή του δεν αφήνει περιθώρια για ατυχήματα και πάνω από όλα, είναι πολύ σταθερό. Το σημείο που εφάπτεται στο πίσω μέρος του χειριστηρίου είναι λαστιχένιο, κρατώντας το back button στη θέση του.
 

Το attachment έχει τη δική του υποδοχή για ακουστικά, οπότε αν χρειάζεται να συνδέσετε ενσύρματα ακουστικά, το back button δεν επηρεάζει τη χρήση τους. Στο πίσω μέρος, έχουμε τα δυο έξτρα κουμπιά, που είναι και ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου προϊόντος, καθώς και μια μικρή OLED οθόνη, που λειτουργεί και ως κουμπί.
 

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει διαδικασία εγκατάστασης. Συνδέετε το Βack Βutton στο απενεργοποιημένο χειριστήριο και όταν το ενεργοποιήσετε, τα νέα πλήκτρα είναι έτοιμα για χρήση. Το Βack Βutton έχει τρία προεγκατεστημένα προφίλ (P1, P2, P3), δηλαδή τρεις συνδυασμούς κουμπιών για να δοκιμάσετε. Πατώντας δύο φορές την οθόνη, αλλάζετε προφίλ. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας την οθόνη – κουμπί μπορείτε να επεξεργαστείτε τα τρία προφίλ και να τα διαμορφώσετε όπως εσείς θέλετε. Ομολογουμένως, το λεγόμενο mapping ή αλλιώς η αντιστοίχιση μιας λειτουργίας με τα εφεδρικά πλήκτρα είναι μια διαδικασία που τα elite controllers έχουν τελειοποιήσει, όμως η Sony αποφάσισε να το κάνει με έναν σχετικά απλό τρόπο, ίσως όχι όμως ιδανικό.
 

Πατώντας παρατεταμένα την οθόνη, έχετε τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε το τρέχον προφίλ και να αλλάξετε τη λειτουργία των δυο πλήκτρων. Μπορείτε να επιλέξετε όποια λειτουργία θέλετε (από τετράγωνο, μέχρι το option button και το R3), όμως για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να κάνετε “scroll” με το εφεδρικό πλήκτρο που θέλετε να αντιστοιχήσετε μέχρι να βρείτε το εικονίδιο της λειτουργίας που σας ενδιαφέρει. Άλλα χειριστήρια elite σάς δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε το mapping πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο. Πρόκειται για μια μικρή λεπτομέρεια, την οποία δεν μπορούμε καν να την προσμετρήσουμε ως “σοβαρό” αρνητικό, όμως είναι άξια αναφοράς.
 

Το Back Button, σαν εξάρτημα, προσθέτει απειροελάχιστο βάρος στο DualShock 4, ενώ και η μπαταρία που καταναλώνει είναι αμελητέα (σε πιο παλιότερα controllers η διαφορά γίνεται ελαφρώς πιο αισθητή). Ο σχεδιασμός του, αναμενόμενα μιας και μιλάμε για official προϊόν της ίδιας της Sony, είναι ιδανικός, καθώς “αγκαλιάζει” το πίσω μέρος του χειριστηρίου άψογα. Ανάλογα με την τοποθέτηση των χεριών σας, δυο από τα δάχτυλα σας θα εφάπτονται πάντα πάνω στα δυο πλήκτρα, χωρίς να ακουμπούν πάνω στην οθόνη αφής ή να κουράζονται. 
 

Μετά από περίπου μια ώρα χρήσης, το Back Button χάνει την αίσθηση του “ξένου σώματος”, σε σημείο που μπορείτε να ξεχάσετε ότι υπάρχει και απλά να το πατήσετε κατά λάθος. Αφότου το συνηθίσετε όμως, η χρήση του είναι ξεκούραστη, απλή και εύκολη. Τα πλήκτρα είναι “clicky” και όσο  ευαίσθητα χρειάζεται και φυσικά δεν υπάρχουν καθυστερήσεις.
 

Από την άλλη, θα σας προτείναμε να αποφύγετε τη χρήση του Back Button για τα R2 και L2, όχι γιατί δεν δουλεύει σωστά, αλλά επειδή θα πρέπει να επιδιώξετε συνειδητά τη λεπτεπίλεπτη χρήση του, κάτι που αναιρεί τον λόγο ύπαρξης του εξαρτήματος, ο οποίος είναι να βελτιστοποιεί τον τρόπο που παίζετε και όχι να σας αναγκάζει να μάθετε και να συνηθίσετε κάτι εκ νέου. Γενικά, τα εφεδρικά πλήκτρα προορίζονται κυρίως για λειτουργίες που γίνονται με “κλικ” και όχι για αυτά που έχουν διαβαθμίσεις (αναλογικά), όπως οι σκανδάλες.
 

Παραδείγματος χάρη, δοκιμάζοντας το Back Button σε shooting, racing και fighting τίτλους όλοι οι συνδυασμοί λειτουργούσαν σωστά. Παρ΄ όλα αυτά, χρησιμοποιώντας το Βack Βutton ως R2 και L2 ήταν πολύ πιο δύσκολο να ελέγξουμε το γκάζι/φρένο, καθώς και πόσο γρήγορα θα ρίξουμε με όπλα όπως τα αυτόματα (auto rifle). Εν ολίγοις, μπορείτε να δεσμεύσετε όποια λειτουργία θέλετε στο attachment, όμως θα σας προτείναμε να πειραματιστείτε και να βρείτε τον σωστό συνδυασμό για εσάς, πάντα αναλόγως παιχνιδιού.

 

Συνοψίζοντας
 

Το DualShock 4 Back Button Attachment έρχεται σε μια παράξενη περίοδο και μας κάνει να αναρωτηθούμε για το timing της Sony. Λίγους μήνες πριν από την κυκλοφορία του PlayStation 5 είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν θα είναι συμβατό με το DualShock 5 ή αν θα κυκλοφορήσει ένα παρόμοιο εξάρτημα για το νέο χειριστήριο. Και εφόσον κυκλοφορήσει ένα νέο Back Button για το PS5, κατά πόσο αξίζει να αγοράσετε αυτό του DualShock 4.
 

Έπειτα, το Back Button εξακολουθεί να είναι ένα “αξεσουάρ” που απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό (όπως και όλα τα elite controllers) και αν κάποιος δεν ασχολείται με το ανταγωνιστικό κομμάτι του gaming, στην ουσία τέτοια προϊόντα είναι απολύτως προαιρετικά. 
 

Παρ’ όλα αυτά, ασχέτως προσωπικής χρησιμότητας για τον καθένα, το εν λόγω attachment έχει ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στην τρέχουσα αγορά: στην τιμή των €30 μετατρέπει το απλό χειριστήριο σε μια premium εναλλακτική, αποτελώντας την πιο φθηνή επιλογή για όσους θέλουν ένα “elite controller”. Η ποιότητα κατασκευής του είναι υψηλή, η ανταπόκριση του άψογη και ο σχεδιασμός του βολικός. Αν λοιπόν χρειάζεστε… έξτρα κουμπιά, το back button είναι μια αξιόλογη πρόταση, σε χαμηλή τιμή.

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες της παρουσίασης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης