Του Βασίλη Τατσιόπουλου

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος:‌ Destruction AllStars
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Lucid Games
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Sony Interactive Entertainment 
Είδος:‌ Vehicular combat
Ηλικίες:‌ ‌‌12+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 2 Φεβρουαρίου 2021
Μετάφραση: Διαθέτει ελληνικά μενού, ελληνικούς υπότιτλους & ελληνική μεταγλώττιση

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παιχνίδια αγώνων με αυτοκίνητα δεν παίζω, ούτε οδήγησης γενικότερα –με λίγες εξαιρέσεις- όμως το Destruction AllStars το βρίσκω ελκυστικό γιατί μου θυμίζει παλιότερους τίτλους «καταστροφών». Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών που σε βάζει να οδηγείς ένα αυτοκίνητο με στόχο όμως όχι να κερδίσεις έναν αγώνα, αλλά να καταστρέψεις τα οχήματα των υπόλοιπων οδηγών, ή και το δικό σου μερικές φορές. Αυτές οι φρενήρεις, υπερβολικές εμπειρίες είναι διαχρονικά πολύ διασκεδαστικές, ό,τι πρέπει για μικρά sessions μετά τη δουλειά αλλά και για «κάψιμο» όλο το Σαββατοκύριακο.
 

Το Destruction AllStars, νέα αποκλειστικότητα για το PlayStation 5 –που δίνεται μάλιστα δωρεάν για δύο μήνες στους συνδρομητές της υπηρεσίας PS Plus- είναι η νέα προσθήκη στη συλλογική καταστροφή· ένα παιχνίδι υψηλών ταχυτήτων, στο οποίο θέλεις να τρακάρεις και όχι να αποφεύγεις τα άλλα αμάξια. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για να κερδίσεις ένα ματς, όμως βασικότερος και μάλιστα άνετα στεκούμενος από μόνος του, ως αυτοσκοπός και ουσία, είναι η πρόκληση καταστροφών. Η ευχαρίστηση που προξενεί η στιγμή της σύγκρουσης, το πόσο χορταστικά εκτοξεύονται τα κομμάτια ενός οχήματος, είναι στοιχεία που κάνουν ένα παιχνίδι του είδους εθιστικό και προκαλούν το «άλλη μία γύρα», χαρακτηριστικά που ευτυχώς το Destruction AllStars κερδίζει επάξια.
 

Το νέο αποκλειστικό της κονσόλας της Sony είναι αμέσως γνώριμο. Από το πρώτο δευτερόλεπτο, βλέπουμε πράγματα που έχουμε ξαναπαίξει, «τυλιγμένα» σε ένα ιδιαίτερα αποδοτικό πακέτο, με πολύ πετυχημένη παρουσίαση. Τα γραφικά είναι εξαιρετικά, με πεντακάθαρη εικόνα, γεμάτα χρώματα και εφέ παντού. Το animation των χαρακτήρων είναι επίσης καλοδουλεμένο και ταιριάζει με τον υπερβολικό –αλλά διασκεδαστικό- σχεδιασμό τους. Η ανάλυση είναι δυναμική, και έχει γίνει καλή αξιοποίησή της, καθώς ως επί το πλείστον η εικόνα είναι κρυστάλλινη. Οι τεχνικές επιδόσεις δικαιολογούν τις επιλογές της εταιρείας ανάπτυξης, αφού παίζουμε με καθαρή εικόνα σε 60 fps χωρίς σημαντικές πτώσεις συνήθως, ακόμα και όταν γίνεται χαμός στην οθόνη, εκτός από μερικές, συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό οχημάτων στο ίδιο σημείο.
 

Το loading είναι σχεδόν ανύπαρκτο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν τέτοιο τίτλο, αφού ελαχιστοποιεί την αναμονή ανάμεσα σε κάθε αγώνα, με δεδομένο ότι πρόκειται για παιχνίδι που βασίζεται στο online multiplayer. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα single-player mode, όμως είναι εντελώς βασικού τύπου, δεν παρουσιάζει επαρκώς κάποιο lore ή ένα σεναριακό υπόβαθρο, μας βάζει να ολοκληρώνουμε απλοϊκούς στόχους που πολλές φορές μοιάζουν με tutorial χωρίς να είναι, και μάλιστα βλέπουμε κλειδωμένο περιεχόμενο που ανοίγει μόνο με πραγματικά χρήματα –μία επιλογή που σίγουρα δεν βοηθάει.
 

Στο online υπάρχουν 4 modes, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους ώστε να δίνεται λόγος ενασχόλησης με όλα, και σχεδιασμένα με τρόπο που μάλλον ο κάθε παίκτης θα έχει άλλο ως αγαπημένο. Όλα είναι διασκεδαστικά, άλλα πιο απλά, σε στιλ «χτύπα τα άλλα αμάξια, πάρε πόντους» και άλλα πιο περίτεχνα, με αποστολές που μας βάζουν να μαζεύουμε πόντους και να τους «εξαργυρώνουμε» καταστρέφοντας το όχημά μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πίστας.
 

Έτσι, υπάρχει κάτι για όσους και όσες θέλουν πιο άμεσο, απλό gameplay αλλά και κάτι με περισσότερη στρατηγική σκέψη. Ωστόσο, αν και τα modes αυτά στο σύνολό τους είναι αναμφισβήτητα διασκεδαστικά, μετά από μερικές ημέρες παιχνιδιού αρχίζουν να μοιάζουν επαναλαμβανόμενα και τονίζεται η έλλειψη single-player περιεχομένου, αλλά και η απουσία σεναρίου, ή split-screen multiplayer. Γενικά, το περιεχόμενο είναι «φτωχό» και σίγουρα χρειάζεται περισσότερο υλικό στο μέλλον, ειδικά όταν πλέον δεν θα δίνεται δωρεάν στους παίκτες. Όλα θα κριθούν σε βάθος χρόνου, καθώς για την ώρα η έλλειψη περιεχομένου δεν θα ενοχλήσει έντονα, εξαιτίας της δωρεάν διάθεσής του.
 

Ο χειρισμός είναι άμεσος, η απόκριση επίσης πολύ αποδοτική και η χρήση των δυνατοτήτων του DualSense, αν και προβλέψιμη και όχι ιδιαίτερα δημιουργική, ανεβάζει την εμπειρία περισσότερο. Σαφέστατα υπήρχαν περισσότερες προοπτικές, όμως στη μορφή που έχει ο χειρισμός είναι απόλυτα ικανοποιητικός και βοηθάει το χαοτικό gameplay. Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές κινήσεις, που λειτουργούν ως επιθέσεις: μπορούμε να δώσουμε ώθηση στο όχημα προς τα εμπρός και προς τα δεξιά/αριστερά, σε μία απότομη μανούβρα στο πλάι, σαν side-step. Οι κινήσεις αυτές χρησιμοποιούνται πριν από τις συγκρούσεις, για να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται στο αυτοκίνητό μας και να αυξηθεί παράλληλα εκείνη που δέχονται τα εχθρικά οχήματα. Είναι ένα απλό σύστημα, όμως αρκετά διασκεδαστικό και εθιστικό, με πολύ πετυχημένη εικονοποίηση των συγκρούσεων.
 

Οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί με εμπνευσμένους τρόπους και είναι ικανοποιητική, έχοντας παράλληλα μεγάλη ποικιλία. Αυτό που δεν είναι εξίσου ικανοποιητικό είναι το gameplay όσο είμαστε εκτός οχήματος, που είναι εντελώς άδειο και βαρετό. Όταν διαλυθεί το αυτοκίνητο, ή όταν το επιλέξουμε εμείς, βγαίνουμε από τη θέση του οδηγού –εκτοξευόμαστε για την ακρίβεια- και περπατάμε στις πίστες με τα πόδια. Είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να στήσει κάτι εξαιρετικά διασκεδαστικό, όμως οι developers δεν την αξιοποίησαν.
 

Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του όχημα και μία ξεχωριστή ιδιότητα, όμως τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετά σημαντικό για την έκβαση ενός αγώνα, αλλά ούτε και ιδιαίτερα πρωτότυπο, ώστε να αλλάζει αισθητά την εμπειρία. Τελικά, η δυνατότητα να βγαίνουμε από το αυτοκίνητο καταλήγει να υπάρχει μόνον για να αλλάζουμε οχήματα όταν ένα καταστρέφεται. Είναι κρίμα, γιατί η διασκεδαστική κίνηση στον χώρο και τα όμορφα animations προδιαθέτουν για κάτι περισσότερο, που τελικά δεν υφίσταται.
 

Οι ίδιες οι πίστες, τώρα, παρόλο που είναι όμορφες και καλοσχεδιασμένες, σε μία βαθύτερη ανάγνωση του design δείχνουν πως είναι απλοϊκές και άδειες. Δεν υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα εμπόδια, ούτε κάποια παράπλευρη δραστηριότητα για να ασχοληθούμε· το μόνο που βρίσκουμε είναι ανούσιες παγίδες και πλατφόρμες που δεν προσφέρουν τίποτα.
 

Ακόμα, μία επιλογή που σίγουρα είναι παράξενη είναι η παντελής απουσία μουσικής υπόκρουσης, που «σκοτώνει» την ατμόσφαιρα. Θα έπρεπε να υπάρχουν τραγούδια που να συνοδεύουν τις καταστροφές και να δίνονται περισσότερες ασχολίες και αποστολές στους παίκτες, ιδίως όσο χειρίζονται τους οδηγούς εκτός οχημάτων. Υπάρχει λίγο «ξύλο», αλλά αποτελείται από μεμονωμένες κινήσεις με cooldown και κουράζει περισσότερο, παρά διασκεδάζει. Ακόμα μία χαμένη ευκαιρία έρχεται με τη δυνατότητα που μας δίνεται να πηδήξουμε πάνω στα εχθρικά οχήματα και να προσπαθήσουμε να τα καταλάβουμε, που όμως σε μηχανισμούς μεταφράζεται σε ένα απλό quick time event για τον έναν παίκτη και σε ακόμα ένα για τον αντίπαλο που οδηγεί, ο οποίος μάλιστα έχει σαφές πλεονέκτημα.
 

Πάντως, ως αντίβαρο για την έλλειψη μουσικής μάλλον παρουσιάζεται ο εκφωνητής, που περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο και πολλά λογοπαίγνια όσα συμβαίνουν στους αγώνες. Μάλιστα, υπάρχει πλήρης μεταγλώττιση, μαζί με ελληνικά σε υπότιτλους και μενού, και έχει γίνει αξιοπρεπής δουλειά, με ταιριαστό ύφος στο καρτουνίστικο, χαοτικό στιλ.
 

Συμπέρασμα
 

Τελικά, το Destruction AllStars είναι ένας τίτλος με αρκετές προοπτικές και μία γερή βάση όσον αφορά στο gameplay, όμως η έλλειψη περιεχομένου και μερικές άστοχες επιλογές το καθιστούν χαμένη ευκαιρία. Για την ώρα, τουλάχιστον, καθώς στο μέλλον μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, αν υπάρξει σωστή υποστήριξη από την εταιρεία ανάπτυξης. Όσο είναι δωρεάν στο PS Plus, προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε, καθώς για κάποιες ώρες είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, μέχρι να φανούν τα ελαττώματά του. Όταν βγει από τη συνδρομητική υπηρεσία, θα πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο για να αξίζει τα λεφτά του.
 

Βαθμολογία:   6/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης