Του Παύλου Κρούστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Creative δεδομένα κρατά ισχυρή θέση στα προϊόντα ήχου, με την εμπειρία της εξειδίκευσης σε πολλαπλά σενάρια, είτε αφορά σε gaming, είτε λύσεις μίξης του ήχου και πολλά ακόμη. Διαθέτει στην αγορά τεράστια γκάμα ακουστικών από κάθε κατηγορία, ενώ πρόσφατα είδαμε τα εξαιρετικά Outlier Pro, που ανήκουν στην ομάδα των true wireless προϊόντων.
 

Στην κατηγορία των over-ear ακουστικών, έχουμε και πάλι πολλαπλά προϊόντα, όπως τη σειρά SXFI, η οποία απευθύνεται σε gamers, αλλά και σε «σαλονάτες» καταστάσεις για κινηματογραφική εμπειρία, η οποία μάλιστα βελτιώνεται με την τεχνολογία Super X-Fi, για ολογραφικό ήχο.
 

Στη σειρά των ασύρματων over-ear ακουστικών της Creative έρχεται να προστεθεί και ένα νέο μοντέλο, τα Creative Zen Hybrid. Πρόκειται για ακουστικά που συνδέονται είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω θύρας 3.5mm audio και στοχεύουν κυρίως στην εμπειρία γραφείου, αλλά ξεκάθαρα όχι μόνο σε αυτήν. Σημαντική προσθήκη είναι αυτή της υβριδικής ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC), η τεράστια αυτονομία, αλλά και η λειτουργία “SXFI Ready”.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σχεδιασμός / Κατασκευή

Για αρχή, έχουμε έναν διαφορετικό σχεδιασμό σε σχέση με άλλα αντίστοιχα ακουστικά της εταιρείας. Η κομψή σχεδίαση πηγάζει από δύο οβάλ earcups με κυρτή επιφάνεια σκληρού πλαστικού, τις επιφάνειες με δερματίνη στο μέρος που στηρίζεται στο κεφάλι μαζί το μεταλλικό πλαίσιο, αλλά και συνολικά το μικρό σχετικά μέγεθός τους και το ιδιαίτερα μικρό κουτί στο οποίο έρχονται. Είναι επίσης αρκετά ελαφριά, στα 271 γρ. Το ιδιαίτερα διακριτικό design σχετίζεται προφανώς με τη χρήση γραφείου που προαναφέραμε, ενώ τα ακουστικά μπορείτε να τα βρείτε σε λευκό και μαύρο χρώμα.
 

Επάνω σε κάθε earcup θα βρείτε γραμμένες περιμετρικά τις λειτουργίες των ακουστικών. Είναι μια πινελιά, που μπορεί να φανεί χρήσιμη μεν σε κάποιους, όμως χαλάει κάπως την “Zen” αισθητική του προϊόντος με τις απλές γραμμές. Στο κέντρο των earcups θα βρείτε το σήμα της Creative. Τα ίδια τα earcups στο εσωτερικό τους έχουν τα στάνταρ «μαξιλαράκια», τα οποία είναι αρκετά «αφράτα» και μαλακά, τα οποία είναι καλυμμένα με δερματίνη.

To σημαντικό είναι η ευελιξία που διαθέτουν για να ακουμπήσουν επάνω στο κεφάλι και τα αυτιά σας. Τα ίδια τα earcups μπορούν να περιστραφούν σε δύο άξονες, τόσο για να εφαρμόσουν σωστά στα αυτιά σας, όσο και για να διπλώσουν, ώστε να τα βάλετε στο συνοδευόμενο πουγκί τους -δεν συνοδεύονται από σκληρή θήκη, όμως το πουγκί είναι βελούδινο για να αποτραπούν οι γρατζουνιές. Στο επάνω μέρος αντίστοιχα έχουμε τη δυνατότητα επέκτασης, για να χωρέσουν άνετα ακόμη και σε κατά πολύ μεγαλύτερα κεφάλια. Είναι ιδιαίτερα ελαστικό, οπότε ακόμη κι αν το τεντώσετε, δεν θα κάνετε ζημιά.
 

Κουμπιά / Λειτουργίες

Στο κάτω μέρος του αριστερού earcup βρίσκουμε τη θύρα φόρτισης USB-C με τη λυχνία ειδοποίησης για την κατάσταση της ενέργειας των ακουστικών. Στο δεξί ακουστικό έχουμε τα κουμπιά ελέγχου, τα οποία είναι όμως minimal. Έχουμε ένα κουμπί ANC για την ακύρωση θορύβου, το power button, αλλά και το volume rocker. Όλα τα κουμπιά έχουν πολλαπλές λειτουργίες, αν τα κρατήσετε πατημένα ή αν τα πατήσετε δύο φορές για παράδειγμα, ενώ εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι η εταιρεία κατάφερε να ενσωματώσει τις λειτουργίες power on/off μαζί με τη σύνδεση Bluetooth σε ένα μόνο κουμπί, που λειτουργεί κιόλας με σαφήνεια, αφού ακούγεται και η απαραίτητη ηχητική ειδοποίηση, αλλά μπορείτε να δείτε και το χρώμα της λυχνίας. Επιπρόσθετα, στο δεξί ακουστικό, θα βρείτε και τη θύρα 3.5mm.

Η ακύρωση θορύβου έρχεται πλέον σε όλο και περισσότερα ακουστικά και εδώ βλέπουμε μια πολύ τίμια προσπάθεια από την Creative. Έχουμε τις κλασικές λειτουργίες, δηλαδή έχουμε ένα επιπλέον ambient awareness mode, που χρησιμοποιεί τα μικρόφωνα της συσκευής για μεγαλύτερη ασφάλεια, αν τα χρησιμοποιείτε πχ. περπατώντας στον δρόμο. Τα μικρόφωνα αυτά βρίσκονται επάνω στα earcups, ενώ διατίθεται και μικρόφωνο για ομιλία, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο earcup, χωρίς να πετάγεται κάποιο boom (καλάμι).
 

SXFI Ready
 

Τα ακουστικά Zen Hybrid έρχονται ως “SXFI Ready”. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ακούσετε τον ολογραφικό ήχο “SXFI” της Creative, εάν χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη εφαρμογή. Δυστυχώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με περιεχόμενο που έχετε τοπικά στη συσκευή σας και όχι μέσω Spotify ή Tidal για παράδειγμα, καθώς αυτές οι εφαρμογές «κρύβουν» τα downloaded κομμάτια.

Σε περίπτωση που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πάντως, θα πάρετε τον ήχο σας με την καλύτερη virtual surround λύση που έχουμε δοκιμάσει, το Super X-Fi, που έχει κερδίσει πολλαπλά βραβεία για την Creative. O ήχος γίνεται πιο ογκώδης και ταυτόχρονα πιο καθαρός ακόμη και από δικάναλες ηχογραφήσεις.
 

Ποιότητα ήχου
 

Τα Creative Zen Hybrid διαθέτουν οδηγούς νεοδυμίου στα 40mm, με συχνοτική απόκριση 20Hz-20KHz. Σε συνδυασμό με την παθητική ακύρωση που δίνουν τα μαξιλαράκια, έχουμε πολύ ζεστό ήχο, με ικανοποιητικά μπάσα και αρκετή καθαρότητα στις μεσαίες. Έχει γίνει πολύ καλή ρύθμιση για την ποιοτική απόδοση σχεδόν σε κάθε σενάριο, είτε έχουμε μουσική, είτε ομιλία, είτε gaming, κλπ.
 

Ο ήχος μέσω Bluetooth έρχεται μέσω codec SBC ή AAC, για υψηλότερη ποιότητα, εφόσον το υποστηρίζει και η πηγή σας.

Το μικρόφωνο δεν παράγει πολύ ικανοποιητικό ήχο, όμως εφόσον φοράτε τα ακουστικά για πολλές ώρες στο γραφείο και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένη λύση μικροφώνου, κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Ο παραλήπτης θα μπορεί να ξεχωρίσει επακριβώς τι λέτε, ακόμη κι αν η ποιότητα δεν είναι ιδανική. Η ακύρωση θορύβου υποβοηθά μάλιστα στην καθαρότητα της ομιλίας.

Αυτονομία

Στην αυτονομία τα Zen Hybrid τα πάνε πολύ καλά. Φτάνουν έως και 27 ώρες, με το ANC ενεργοποιημένο, ενώ χωρίς, φτάνουν έως και τις 37 ώρες. Η φόρτιση αντίστοιχα είναι αρκετά γρήγορη, αφού φορτίζουν πλήρως μέσα σε 1,5 ώρα, ενώ μέσα σε 5 λεπτά μπορείτε να έχετε 5 ώρες λειτουργίας.
 

Συμπέρασμα

Τα Creative Zen Hybrid έρχονται να προστεθούν στο portfolio των ασύρματων ακουστικών της εταιρείας, δίνοντας ικανοποιητική ακύρωση θορύβου, με ιδιαίτερα ζεστό και ποιοτικό ήχο για τα €109,99, που κοστίζουν. Η μεγάλη αυτονομία είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι η ποιότητα κατασκευής, που δίνει ευελιξία και άνεση για χρήση γραφείου και όχι μόνο. Σε αυτό το εύρος τιμής, είναι από τις καλύτερες επιλογές σε ακουστικά με ANC.

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από την κατασκευάστρια εταιρεία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης