Του Βασίλη Τατσιόπουλου
 

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: Concrete Genie
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 (υποστηρίζεται PlayStation VR)
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4 / PlayStation VR
Εταιρεία Ανάπτυξης: PixelOpus
Εκδότρια Εταιρεία: Sony Interactive Entertainment
Είδος: Action/Adventure
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 8 Οκτωβρίου 2019
Μετάφραση: Ελληνικοί υπότιτλοι και ελληνικά μενού

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα παιχνίδια που έχουν κάποια μορφή δημιουργικής έκφρασης στον πυρήνα της εμπειρίας που προσφέρουν είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, ειδικά όταν η δημιουργία εντάσσεται σε gameplay και σενάριο με σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, έχουμε δει τις ζωγραφιές μας να επηρεάζουν τον κόσμο στο Okami και έχουμε ντύσει τα κουκλάκια του Little Big Planet, χωρίς φυσικά η λίστα να περιορίζεται σε αυτούς τους δύο τίτλους. Απλώς, είναι τα δύο παιχνίδια που φέρνει στο μυαλό αμέσως το Concrete Genie, ο νέος action-adventure τίτλος της PixelOpus, που κυκλοφορεί αποκλειστικά για PlayStation 4 και αναμένεται να ευχαριστήσει μικρούς, μεγάλους και συνδυαστικές ομάδες τους.
 

Οι δημιουργικές διαθέσεις της εταιρείας ανάπτυξης κάνουν αμέσως αισθητή την παρουσία τους, αφού το Concrete Genie μοιάζει με ταινία animation. Μάλιστα, ενώ όλα προϊδεάζουν για παιχνίδι με χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει σε indie κυκλοφορίες μικρότερου βεληνεκούς, το animation του Concrete Genie -και τα γραφικά γενικότερα- καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν σε δευτερόλεπτα, με τον άρτια υλοποιημένο και «ζεστό» φωτισμό, τα υπέροχα οπτικά εφέ που γεμίζουν την οθόνη και –περισσότερο- με τις κινήσεις των χαρακτήρων και των προσώπων τους, που είναι «μαγικές» και μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει απευθείας από κάποια ταινία κινουμένων σχεδίων. Επίσης, σε ορισμένα σημεία παρεμβάλλονται και σκηνές animation διαφορετικής τεχνοτροπίας από του υπόλοιπου παιχνιδιού, που είναι εξίσου εντυπωσιακές, με υπέροχη κίνηση και πολύ «ζωντανά» χρώματα.
 

Στην καρδιά του Concrete Genie βρίσκεται η ζωγραφική, όπως καταλαβαίνει κανείς πολύ γρήγορα παίζοντας το παιχνίδι. Εκτός από τη ζωγραφική, όμως, κεντρικό ρόλο έχει το bullying, συγκεκριμένα ο εκφοβισμός μεταξύ παιδιών, καθώς και οι αιτίες που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του Concrete Genie είναι ο Άς, ένα νεαρό παιδί με μυαλό που «ταξιδεύει». Στην πόλη όπου κατοικεί ο χαρακτήρας μας, έχει εμφανιστεί ένα περίεργο «σκοτάδι» που έχει καταπιεί το χρώμα και τη χαρά, μεταμορφώνοντας την –άλλοτε πανέμορφη πόλη- σε μία άδεια, μουντή τοποθεσία χωρίς ίχνος ζεστασιάς.
 

Μόνοι κάτοικοι της πόλης φαίνεται να είναι κάποιοι άλλοι νεαροί, με ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον Άς –και όχι μόνο. Έτσι, όσο κινούμαστε στην πόλη, πρέπει να κρυβόμαστε πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα για να μην μας πιάσουν οι «νταήδες». Το σενάριο έχει καλές προθέσεις και μερικές εύστοχες εικόνες, όμως, αφηγηματικά, δεν έχει να προσφέρει πολλά, καθώς το παιχνίδι διαρκεί πολύ λίγο –περίπου πέντε ώρες- και οι χαρακτήρες δεν προλαβαίνουν να ξεφύγουν από τον πλαίσιο του στερεοτύπου, ενώ και το κεντρικό θέμα «πιάνεται» επιφανειακά. Ως υπόβαθρο της εμπειρίας, το σενάριο καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον, όμως δεν εκμεταλλεύεται τις προοπτικές του όσο θα μπορούσε, πατώντας σε πολύ οικεία μονοπάτια και «τρέχοντας» γρήγορα.

Η καλπάζουσα φαντασία του νεαρού πρωταγωνιστή βρίσκει έκφραση μέσω ενός τεράστιου πινέλου που έχει τη μαγική ιδιότητα να ζωντανεύει τις ζωγραφιές του χρήστη του. Έτσι, ο Άς αποκτά φίλους και συμμάχους στις μορφές που σχεδιάζει στους τοίχους της πόλης, οι οποίες τον συντροφεύουν στο ταξίδι του για να επαναφέρει την πόλη –πώς αλλιώς- γεμίζοντάς τη με χρώμα. Σιγά-σιγά, τα μουντά σοκάκια γεμίζουν αστραφτερές πεταλούδες, αστέρια, φώτα και χρώματα, καταλήγοντας να δείχνουν πολύ ευχάριστα, ανακτώντας την παλιά τους ζεστή ομορφιά.
 

Δυστυχώς, όσο και αν σε θεωρητικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο όλο αυτό λειτουργεί, όταν αναλύεται αυστηρά σε μηχανισμούς gameplay δεν είναι εξίσου μοναδικό. Οι ζωγραφιές που φτιάχνουμε σε τοίχους είναι πανέμορφες και κινούνται με εντυπωσιακό τρόπο, ενώ τα πλασματάκια που ζωντανεύουν με τις πινελιές μας κλέβουν την παράσταση με τις κινήσεις, τη ζωντάνια και τα χαρακτηριστικά τους, τα οποία επιμελούμαστε εμείς –σχεδόν- κατά βούληση, διαλέγοντας από το τετράδιο ζωγραφικής του Άς και ξεκλειδώνοντας περισσότερα στην πορεία. Το πρόβλημα είναι πως, την περισσότερη ώρα, το Concrete Genie μάς ζητά να ζωγραφίσουμε σε τοίχους όπου βρίσκονται σβηστές λάμπες, για να τις ανάψουμε. Έτσι, το gameplay καταντά αρκετά επαναλαμβανόμενο, ενώ και μεμονωμένα η κεντρική αυτή δραστηριότητα δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Κατά περίσταση εμφανίζεται και ελαφρύ platforming που δεν κλέβει την παράσταση, ούτε ενοχλεί. Αυτό, όσο δεν λαμβάνουμε υπόψη τις απότομες και ακούσιες κινήσεις της κάμερας που σπάνε νεύρα συνεχώς.

Στην προσπάθειά του να ανανεώσει τους μηχανισμούς του, το Concrete Genie εισάγει τρεις τύπους πλασμάτων που μας συντροφεύουν, οι οποίοι έχουν ξεχωριστές ιδιότητες αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Ξανά, χωρίς να είναι κακοστημένοι, οι μηχανισμοί δεν ξεδιπλώνονται επαρκώς και μένουν σε πολύ απλές δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται αρκετά. Αργότερα, ξεκλειδώνονται νέες ιδιότητες και εμφανίζεται και μάχη, που είναι αργή και μοιάζει ανολοκλήρωτη, σαν να μπήκε απλώς για να σπάσει λίγο τη μονοτονία. Η ζωγραφική, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι οπτικά, ως mechanic είναι επίσης επαναλαμβανόμενη και μερικές φορές γίνεται κουραστική. Η μικρή διάρκεια του παιχνιδιού, τελικά, είναι θετικό στοιχείο, αφού δεν επιτρέπει στο gameplay να γίνει αγγαρεία και, μέχρι το τέλος, υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά και εκπλήξεις με ικανοποιητική ροή. Με λίγα λόγια, το Concrete Genie είναι διασκεδαστικό μέχρι το τελευταίο του λεπτό, όμως συνεχώς δίνει την αίσθηση πως πολλά στοιχεία του μένουν ανεκμετάλλευτα. Είναι μία εμπειρία που σίγουρα προτείνεται σε γονείς, ώστε να παίξουν παρέα με τα μικρά παιδιά τους που θα μαγευτούν από τη ζωγραφική, την οπτικοποίησή της και τη μετάφρασή της σε μηχανισμούς του gameplay.
 

Η ζωγραφική παίρνει ακόμα πιο απτή μορφή στο VR mode, όπου μας δίνονται αρχικά μερικοί απλοϊκοί στόχοι για να φέρουμε εις πέρας και αργότερα να ξεκλειδώσουμε τη δυνατότητα ελεύθερης ζωγραφικής σε χώρους του παιχνιδιού (η ελεύθερη ζωγραφική υπάρχει και στο μη VR παιχνίδι, όμως μέσω της εικονικής πραγματικότητας γίνεται πιο εντυπωσιακή).

 

Ο κόσμος του Concrete Genie είναι ταιριαστός στο σενάριο και, παρά τη μουντή ατμόσφαιρα, καταφέρνει να μην είναι ψυχοπλακωτικός, κυρίως εξαιτίας των πλασμάτων που ζωγραφίζουμε και γεμίζουν τον χώρο με την παρουσία τους, αλλά και των χρωμάτων που κοσμούν τους τοίχους από όπου περνάμε. Δεν πρόκειται για open world εξερεύνηση, καθώς η πόλη χωρίζεται σε μικρά τμήματα που ανοίγουν σιγά-σιγά. Το μέγεθος της πόλης είναι ικανοποιητικό, επειδή, αν και είναι μικρή σε έκταση, είναι επαρκώς πυκνή σε δραστηριότητες και μυστικά. Η μουσική είναι ταιριαστή και ευχάριστη, αν και ξεχνιέται εύκολα και δεν έχει έντονη παρουσία, καθώς την περισσότερη ώρα τριγυρνάμε χωρίς soundtrack.
 

Στο VR mode, ιδίως στο 3D κομμάτι του, η εμπειρία απογειώνεται, καθώς βλέπουμε τις ζωγραφιές να ζωντανεύουν και να κινούνται μπροστά στα μάτια μας, με πανέμορφη απεικόνιση, γεμάτη χρώμα και έμπνευση. Δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να ολοκληρώσουμε, όμως η ζωγραφική με τη χρήση των PS Move χειριστηρίων, ενώ βλέπουμε μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα, είναι πολύ ευχάριστη και, φυσικά, θα καταφέρει να κερδίσει ακόμα περισσότερο τους παίκτες μικρής ηλικίας.

 

Το voice acting των ηθοποιών είναι αξιοπρεπές, όμως η μικρή ποικιλία από φράσεις εν μέσω gameplay καταλήγει σε επανάληψη των ίδιων συνέχεια και, μερικές φορές, ενοχλεί. Για άλλη μία φορά σε αποκλειστικότητα της Sony βλέπουμε ελληνική μετάφραση με υπότιτλους και για άλλη μία φορά μένουμε απόλυτα ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, που έχει προσπαθήσει -και τα έχει καταφέρει- να ακολουθήσει το επιδιωκόμενο ύφος των διαλόγων και των χαρακτήρων, χωρίς να εμφανίζονται μεταφραστικά λάθη.

 

Συμπέρασμα

 

Γενικά, το Concrete Genie είναι ένας πολύ ευχάριστος τίτλος, γεμάτος πανέμορφα σκηνικά και υπέροχο animation. Το gameplay στηρίζεται σε δημιουργικές ιδέες με κεντρικό άξονα τη ζωγραφική και είναι πολύ διασκεδαστικό, παρά τη συνεχή επανάληψη μηχανισμών και τη μη εκμετάλλευση πολλών από τις δυνατότητες που ανοίγονται. Αν σας αρέσουν τα δημιουργικά παιχνίδια, αν περάσατε τέλεια ζωγραφίζοντας στο Okami και φορώντας αυτοκολλητάκια στα κουκλάκια του Little Big Planet, αλλά και αν έχετε παιδιά μικρής ηλικίας, θα περάσετε σίγουρα μερικές πολύ ευχάριστες ώρες με το Concrete Genie.

 

Βαθμολογία:  7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης