Πληροφορίες

Τίτλος: Conan Exiles
Πλατφόρμες: PC / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: Xbox One
Εταιρεία Ανάπτυξης: Funcom
Εκδότρια Εταιρεία: Funcom
Είδος: Survival / Action-Adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To Conan Exiles είναι ένας survival τίτλος από την Funcom βασισμένος αρκετά στο universe του διάσημου βάρβαρου ήρωα, Conan. Το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη σε Early Access στάδιο που σημαίνει ότι ναι μεν μπορείτε να το αποκτήσετε σε χαμηλότερη τιμή τώρα, αλλά ακόμη δεν είναι 100% έτοιμο για την κυκλοφορία του η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2018. Έναν μήνα μετά το Early Access release και σε Xbox One, το Conan Exiles προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του με την ελπίδα να πετύχει στο μέλλον και να μείνει ως ένας αξιόλογος τίτλος του είδους.

Το παιχνίδι σας “πετά” γυμνούς στην κυριολεξία, αλλά και μεταφορικά στον μεγάλου σκέλους κόσμο του και απαιτεί από εσάς να μάθετε τα πάντα μετά από πολλά deaths και πειραματισμούς στο περιβάλλον του. Ως ένας εξόριστος που βρίσκεστε στα πρόθυρα του θανάτου – εσταυρωμένος – θα καταφέρετε να ξεφύγετε και με μηδαμινά εφόδια να βρείτε τον προορισμό σας διαλέγοντας το δικό σας μονοπάτι μέσω της μεγάλης ελευθερίας που δίνεται στους τεράστιους χάρτες του Conan Exiles.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλάμε για έναν τίτλο που παίζεται σε κάμερα είτε πρώτου, είτε τρίτου προσώπου και όπως πολλά κλασικά παιχνίδια του survival είδους είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τις ενδείξεις πείνας, δίψας, θερμοκρασίας σώματος κλπ. Τεράστιο ρόλο στον αγώνα σας παίζει – τι άλλο – το crafting, το οποίο ξεκινά αρχικά με απλά εργαλεία για κοπή ξύλου και σπάσιμο πέτρας, βασικά ρούχα και φτάνει στο σημείο να μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και το δικό σας κάστρο για παράδειγμα. Ανεβαίνοντας level, βελτιώνετε τα attributes σας αλλά ξεκλειδώνετε και νέα αντικείμενα για crafting.

Κατά την περιπλάνησή σας θα αντιμετωπίσετε τόσο ανθρώπινους εχθρούς αλλά και διαφόρων ειδών και μεγεθών ζώα και τέρατα όπως, κροκόδειλους, τεράστιους σκορπιούς κλπ., αλλά και αρκετά επιβλητικά bosses. Η όλη ατμόσφαιρα γενικά αντικατοπτρίζει σωστά τον κόσμο ενός Conan τίτλου και δεν έχουμε παράπονο από τα περιβάλλοντα. Παράλληλα με την επιβίωσή σας θα βρίσκετε και μικρά “ψήγματα” του story του Conan Exiles. Το παιχνίδι παίζεται online στους official, αλλά και στους πολλούς unofficial servers -καθένας με τις δικές του ιδιαιτερότητες- ενώ υπάρχει επιλογή για PvE και PvP. Από εκεί και πέρα υπάρχει και offline singleplayer για όσους το προτιμούν, στο οποίο μάλιστα μπορείτε να κάνετε τις δικές παραμετροποιήσεις στον κόσμο μέσω του admin console.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει και άλλα features, όπως για παράδειγμα τις θρησκείες και τα perks που σας δίνει η κάθε μια όταν προσφέρετε τα ανάλογα σε αυτή. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετοί NPCs στο παιχνίδι που σας συστήνουν σε ορισμένα νέα features, καθώς προχωράτε στον κόσμο του τίτλου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το μεγάλο expansion με όνομα “The Frozen North” το οποίο ξεφεύγει από τις ερημικές τοποθεσίες και τα τροπικά δάση του main game και σας πάει στις παγωμένες τοποθεσίες του νότου όπου θα βρείτε νέους εχθρούς, νέα crafting items κλπ. Γενικά από πλευράς υλικού νομίζουμε ότι το παιχνίδι είναι σε ένα καλό επίπεδο (για early access στάδιο) και πιστεύουμε ότι θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο από τη Funcom.

Εκεί που παρουσιάζονται πολλά “θέματα” είναι στην πράξη και μπορεί το Conan Exiles να έχει βελτιωθεί αρκετά από την πρώτη φορά που παίξαμε ένα μήνα πριν, αλλά ακόμη υπάρχουν bugs μέχρι και σε βασικά στοιχεία του παιχνιδιού. Γενικά υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση των παραπάνω ιδεών και το παιχνίδι δείχνει ότι θέλει ακόμη αρκετή δουλειά, ώστε να γίνεται πλήρως playable.

Ακόμα παρατηρούμε bugs στα menu και στο quickmenu, μεγάλα loading times και αργή φόρτωση των textures σε σημεία και δυστυχώς κάποια στοιχεία όπως το animation και η AI των εχθρών είναι ακόμη σε “βρεφικό” στάδιο, χαλώντας αρκετά την εμπειρία. Το combat system είναι ανακριβές και εξίσου buggy, ενώ πολλές φορές παρατηρήσαμε τους εχθρούς να κινούνται σε αστεία patterns παραμελώντας μας εντελώς. Προβλήματα υπάρχουν και με τους servers και παρατηρούνται γενικά αρκετά crashes και disconnects αν και τελευταία η κατάσταση έχει ελαφρώς βελτιωθεί.

Στα του οπτικού τομέα το Conan Exiles, αν και δεν εντυπωσιάζει, είναι ένα αρκετά όμορφο παιχνίδι που περιλαμβάνει τεράστιας έκτασης χάρτη με ορισμένα δυνατά concepts (τεράστια αγάλματα, πύργους, λίμνες, ερήμους κλπ). Γενικά όπως προαναφέραμε γίνεται καλή απεικόνιση του κόσμου, αλλά παρατηρούνται και εκεί προβλήματα. Για παράδειγμα το framerate “κινείται” σε ακανόνιστους ρυθμούς από 30 ως 60 καρέ το δευτερόλεπτο αναλόγως της περιοχής που βρίσκεστε. Τεράστια θέματα υπάρχουν (παρά τα πολύ μεγάλα updates) και με το stuttering με τρομερά ανά διαστήματα “σπασίματα” της εικόνας.

Για ένα παιχνίδι που μπορεί μεν να είναι σε Early Access αλλά απαιτεί ένα σεβαστό ποσό χρημάτων για την αγορά του, το Conan Exiles “ταλανίζεται” από αρκετά θέματα που αφορούν κυρίως τα production values και την ποιότητά του ως παιχνίδι. Από την άλλη είναι ένας τίτλος με πολλές δυνατότητες και ελπίζουμε σε ορισμένους μήνες να μπορεί να “κοντράρει” στα ίσα τις υπόλοιπες μεγάλες κυκλοφορίες του είδους προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά και υλικό, αλλά κυρίως βελτιώνοντας το ήδη υπάρχον. Οι βάσεις υπάρχουν και είναι στο χέρι της Funcom το πώς θα χειριστεί το μέλλον του Conan Exiles.

To Early Access αντίτυπο μάς παραχωρήθηκε από τη Funcom για τις ανάγκες του Preview.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης