Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Biomutant
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PlayStation 4, Xbox One
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5 (έκδοση PS4)
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Experiment 101
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ THQ Nordic
Είδος:‌ Action role-playing
Ηλικίες:‌ 12+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 25 Μαΐου 2021
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τι θα γίνει αν πάρεις τους χαρακτήρες των ταινιών Kung Fu Panda και τους τοποθετήσεις στο σύμπαν του Fallout; Ένα από τα πιο περίεργα crossover στον κόσμο του θεάματος ή απλά το Biomutant, ο πολυαναμενόμενος πρώτος τίτλος της Experiment 101.
 

Η σουηδική εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 από πρώην εργαζομένους της Avalanche Studios, οι οποίοι μετά την εμπειρία τους με τα Just Cause παιχνίδια αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Αυτό ήταν το Biomutant, το οποίο ξεκίνησε να παίρνει υπόσταση ακριβώς μετά την ίδρυση της εταιρείας και αποκαλύφθηκε πλήρως τον Αύγουστο του 2017.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, κυκλοφόρησαν οι κονσόλες νέας γενιάς και χωρίς να έχουμε νέα για αρκετό καιρό, πολλοί πίστεψαν ότι το project είχε ακυρωθεί. Μέχρι που τον Ιανουάριο του 2021, εντελώς ξαφνικά, ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας, που έδειχνε ότι όχι μόνο δεν είχε ακυρωθεί το project, αλλά βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ. Τελικά η εταιρεία, με τους μόλις 20 εργαζομένους, είχε καταφέρει και είχε ολοκληρώσει το όραμα της: ένα παιχνίδι πρωτίστως διασκεδαστικό.

Η ιστορία του Biomutant διαδραματίζεται σε έναν post-apocalyptic κόσμο, ο οποίος παλεύει να επανέλθει στη ζωή μετά από μια τεράστια μόλυνση. Με την ανθρωπότητα να έχει εξαλειφθεί, τη θέση των ανθρώπων στον πλανήτη έχουν πάρει ανθρωπόμορφα ζωάκια, με ένα εξ αυτών να αποτελεί τον πρωταγωνιστή μας. Μέσα από ένα αρκετά λεπτομερές και χρονοβόρο creation σύστημα, όπου θα διαλέξετε και θα παραμετροποιήσετε κάθε πτυχή του χαρακτήρα σας, θα μάθετε ότι το Tree of Life, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάρρωση του κόσμου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Σκοπός σας είναι να σκοτώσετε τους World Eaters, οι οποίοι απειλούν να το καταστρέψουν και μαζί με αυτό τον πλανήτη. Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να κάνετε συμμαχίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε την απειλή, αλλά και θα σας οδηγήσουν στο να θυμηθείτε το παρελθόν σας.
 

To σενάριο του Biomutant δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και το έχουμε ξαναδεί δεκάδες φορές. Η βασική ιστορία, αν δεν κάνετε τίποτα άλλο, θα σας κρατήσει περίπου 15 ώρες, ενώ αν θελήσετε να τα δείτε όλα, η διάρκεια εκτοξεύεται στις 50 ώρες, αν και δεν είναι όλα ρόδινα. Η Εxperiment 101 έχει γεμίσει το παιχνίδι με πολλά ανούσια side quests (όπως συμβαίνει και με κάθε open-world που “σέβεται” τον εαυτό του), με μεγάλο ποσοστό αυτών να αποτελεί fetch quests. Επιπροσθέτως, ανούσια θα χαρακτηρίζαμε και κάποια από τα puzzles, καθώς είναι αρκετά εύκολα και δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στην όλη εμπειρία.

Μια ακόμη προσθήκη που μας ενόχλησε είναι ο αφηγητής. Στο Biomutant οι NPCs δεν μιλάνε και έτσι η Experiment 101 αποφάσισε να προσθέσει έναν αφηγητή, ο οποίος μιλάει συνεχώς. Σας μιλάει ανάμεσα στους διαλόγους με άλλους χαρακτήρες (ουσιαστικά σας λέει τι λένε), σας μιλάει ενώ περιφέρεστε, σας μιλάει ενώ παλεύετε, σας μιλάει ενώ είστε ακίνητος. Καταφέρνει να γίνει γρήγορα κουραστικός και εκνευριστικός και με αυτόν τον τρόπο ο παίκτης νιώθει ότι του αφηγούνται μια ιστορία και όχι ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτής. Κάτι παρόμοιο είχαμε δει στο Immortals Fenyx Rising, αλλά εκεί οι πινελιές του αφηγητή ήταν πιο μικρές, πιο στοχευμένες και κυρίως με χιούμορ. Εδώ απλά ενοχλεί και δεν υπάρχει επιλογή για να αφαιρεθεί, αλλά μόνο να ελαττωθεί.
 

Έπειτα, στο Biomutant υπάρχει και το στοιχείο της ηθικής, με ένα αγγελάκι και ένα διαβολάκι να κρίνουν τις επιλογές του παίκτη σε κάποιους διαλόγους ή καταστάσεις. Ανάλογα τις επιλογές του παίκτη, το morality μπορεί να πάει από dark σε light επηρεάζοντας αντίστοιχα την ιστορία. Βέβαια στην πράξη το μόνο που αλλάζει είναι το cutscene που θα δείτε και οι εκάστοτε διάλογοι του quest και όχι κάτι στη γενική ιστορία, οπότε φαντάζει μια ακόμη προσθήκη χωρίς ιδιαίτερο νόημα και βάθος. Τουλάχιστον το morality σας θα σας βοηθήσει να ξεκλειδώσετε και κάποιες ιδιαίτερες δυνάμεις.

Το Biomutant είναι ένα κλασικό action RPG ανοιχτού κόσμου, στο οποίο μπορείτε να ανεβάσετε τον χαρακτήρα σας level, πολεμώντας, εξερευνώντας και κάνοντας quests. Στον ιδιαίτερα αφιλόξενο κόσμο του θα βρείτε αρκετά ζωόμορφα τέρατα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη σχεδιαστική ποικιλία.
 

Για να ανταπεξέλθετε στις μάχες, θα χρησιμοποιήσετε το Wung-Fu (μάχες σώμα με σώμα), μια γενναία ποσότητα από πλήρως customizable melee και ranged όπλα, αλλά και μερικές special δυνάμεις τις οποίες μπορείτε να τις ξεκλειδώσετε με διάφορα tokens που θα βρείτε στον κόσμο. Οι μάχες ως επί το πλείστων είναι αρκετά διασκεδαστικές, αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, με αυτές των World Eaters να ξεχωρίζουν. Αν δεν είστε fans των combos και δεν μπορείτε να τα θυμάστε, το Biomutant φροντίζει να σας τα υπενθυμίζει, εμφανίζοντας στην οθόνη το αντίστοιχο κουμπί που πρέπει να πατήσετε για να εκτελέσετε κάποια special επίθεση, κάτι αρκετά χρήσιμο μέσα στο χάος και την ταχύτητα της μάχης. Παρότι όμως το Biomutant ευνοεί τη γρήγορη μάχη και τα αρκετά dodges, αν απομακρυνθείτε μαζί με τους εχθρούς σας από το βασικό έδαφος μάχης, τότε γίνονται πολύ εύκολα reset και πρέπει να ξεκινήσετε τη μάχη από την αρχή, κάτι αρκετά εκνευριστικό.
 

Ο κόσμος του Biomutant αν και ευνοεί την εξερεύνηση, είναι περισσότερο άδειος απ’ ό,τι θα περιμέναμε για έναν open world τίτλο. Βέβαια μιλάμε για post-apocalyptic κόσμο, οπότε ως ένα σημείο δικαιολογείται, αλλά όπως και να έχει είναι απογοητευτικές οι αποστάσεις που θα χρειαστεί να διανύσετε για να δείτε μια άλλη ψυχή. Ψάχνοντας θα βρείτε αρκετό loot, με το καλύτερο να βρίσκεται σε επικίνδυνες και μολυσμένες περιοχές, όπου θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό για να πάτε. Με τα scraps που θα βρείτε, μπορείτε είτε να φτιάξετε όπλα και εξοπλισμό, είτε να αντικαταστήσετε και να βελτιστοποιήσετε κομμάτια του υπάρχοντος. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε τη λαβή και την κάνη ενός όπλου για καλύτερα stats. Για να κινηθείτε στον κόσμο, εκτός από το fast travel, θα έχετε στην κατοχή σας και διάφορα mounts, όπου θα πρέπει πρώτα να τα εξημερώσετε πριν σας συντροφεύσουν στο ταξίδι σας.
 

Παράλληλα με το βασικό σας quest θα συναντήσετε και ορισμένες φατρίες, κάθε μια με τα δικά της συμφέροντα. Για παράδειγμα, ένα faction θέλει να σώσει τον κόσμο και το Tree of Life (όπως και εσείς), αλλά για να το πετύχει αυτό, επιζητά την καταστροφή των άλλων factions. Από την άλλη, υπάρχουν factions που θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει να καταστραφεί, οπότε προστατεύουν τους World Eaters. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε με ποιανού το μέρος θα πάτε, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Απλά να έχετε στα υπόψιν ότι δεν είναι όλες οι φατρίες αυτό που φαίνονται…

Για τη δημιουργία του Biomutant η Experiment 101 έχει χρησιμοποιήσει την Unreal Engine 4, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Από τη μια έχουμε να κάνουμε με έναν πανέμορφο κόσμο, γεμάτο λεπτομέρεια, όμως από την άλλη πολλά textures σε χαρακτήρες, κτήρια και κόσμο, θυμίζουν παλαιότερες εποχές. Τα special effects και τα effects της βροχής, αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν.
 

Από άποψη επιδόσεων, δοκιμάσαμε την έκδοση του PlayStation 4 στο PlayStation 5 και θα λέγαμε ότι μείναμε σχετικά ικανοποιημένοι. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 30 fps και 60 fps, με τη δεύτερη επιλογή να είναι προτιμότερη σε τέτοιο fast-paced παιχνίδι. Αυτό που μας ξένισε είναι ότι το παιχνίδι στο PlayStation 5 τρέχει στα 1080p και στα δύο mode, ενώ στο Xbox Series X παρέχεται δυναμική 4K ανάλυση και 60 fps, χωρίς όμως να υπάρχουν next-gen βελτιώσεις σε κάποια από τις δυο κονσόλες. Ακόμα και το Xbox Series S καταφέρνει να φτάσει τις επιδόσεις του PlayStation 5 (1080p/60 fps) χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μεγαλύτερη ανάλυση έχει απενεργοποιηθεί στο PlayStation 5 λόγω τεχνικών προβλημάτων.
 

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το Biomutant αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση παιχνιδιού, καθώς πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια μια εταιρείας μόλις 20 ατόμων, που προσπάθησε να χωρέσει υπερβολικά πολλές ιδέες στο παιχνίδι της, χωρίς να διαπρέψει έστω σε κάποιες από αυτές.

Οι διασκεδαστικές και γρήγορες μάχες, το μεγάλο οπλοστάσιο και το crafting σύστημα καταφέρνουν να σώσουν το παιχνίδι από την απόλυτη μετριότητα. Δυστυχώς, για την τιμή του, δεν μπορούμε να προτείνουμε το Biomutant, ακόμα και σε fans του είδους. Κρίμα γιατί η Experiment 101 φαίνεται να έχει δυνατότητες. Ελπίζουμε να τις ξεδιπλώσει στον επόμενο τίτλο της.
 

Βαθμολογία:  6/10
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης