Λευτέρης Ξυκομηνός

Εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουμε βιώσει μια δυναμική βελτίωση στους υπολογιστές MacBook Pro της Apple. Τα συγκεκριμένα μοντέλα, και δη αυτό των 15.4 ιντσών, θεωρούνται οι «ναυαρχίδες» στις φορητές προτάσεις της εταιρείας, που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα χρηστών, από τον ενθουσιώδη έως τον επαγγελματία. Παρά ταύτα, η Apple έχει γίνει στόχος επικριτικών σχολίων, καθώς η προσφερόμενη επεξεργαστική δύναμη των MacBook Pro, πάντα συγκριτικά με την τιμή τους, είναι δυσανάλογη πλέον. Δεκτό το γεγονός, ότι η ποιότητα κατασκευής είναι απαράμιλλη, επίσης δεκτό το στοιχείο ότι το περιβάλλον εργασίας θεωρείται από τα καλύτερα και πιο εύκολα στην χρήση, όπως και το ότι προσφέρονται αρκετές εφαρμογές (ήχου, γραφικών, βίντεο, γραφείου) δωρεάν απευθείας με την αγορά του υπολογιστή. Όμως η Apple πρέπει κάτι να κάνει γι’ αυτό, κάπως να «ανασκουμπωθεί» ώστε να ανταποκριθεί των προσδοκιών, που η ίδια έχει δημιουργήσει, με τις «χλιαρές» αναβαθμίσεις της σειράς MacBook Pro τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πολύ πετυχημένος στις προβλέψεις του αναλυτής Ming-Chi Kuo, αναφέρει ότι η σειρά MacBook Pro 13.3 και 15.4 ιντσών θα λάβει σημαντικές βελτιώσεις, οι οποίες αναμένονται να δουν το φως της δημοσιότητας στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Αναβαθμίσεις που αφορούν την συνδεσιμότητα, το design, την χρηστικότητα αλλά και την εσωτερική «δύναμη» των μοντέλων. Πιο συγκεκριμένα, η Apple θα παρουσιάσει τα νέα MacBook Pro με πιο λεπτό σχεδιασμό, ίσως και μικρότερο βάρος. Για να το πετύχει αυτό, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς «μεντεσέδες» στην σύνδεση μεταξύ πληκτρολογίου και οθόνης. Επίσης, θα εξοπλιστούν με θύρες USB-C / Thunderbolt 3, οι οποίες ως γνωστόν, εκτός της υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων που προσφέρουν, μπορούν να τροφοδοτήσουν εξωτερικές συσκευές με μεγαλύτερο φορτίο. Σε αυτό το σημείο, εικάζεται ότι η Apple ίσως παρατήσει τον κλασικό μετασχηματιστή φόρτισης MagSafe που έχουν τα μοντέλα MacBook Pro και η φόρτιση να γίνεται μέσω αυτών των θυρών – χωρίς ακόμα βέβαια να είναι τίποτα σίγουρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περνώντας στα νέα χαρακτηριστικά των αναμενόμενων μοντέλων, ενδιαφέρον προκαλούν οι ισχυρισμοί του αναλυτή Ming-Chi Kuo, περί ενσωμάτωσης της τεχνολογίας Touch ID στα MacBook Pro. Η οικεία εδώ και χρόνια τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος από τα κινητά τηλέφωνα iPhone, με λίγα λόγια θα προσφερθεί και στα laptop-ναυαρχίδες της Apple, προφανώς για εύκολο και άμεσο κλείδωμα/ξεκλείδωμα του υπολογιστή, εκτός κι αν η εταιρεία έχει περαιτέρω χρήσεις, που ούτε ο επιτυχής στις προβλέψεις του αναλυτής δεν μπορεί να προβλέψει.

Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση-πρόβλεψη, για την αντικατάσταση των πλήκτρων «Function», τα λεγόμενα F Keys (F1 έως F12), που βρίσκονται πάνω από τα αριθμητικά πλήκτρα, με μια OLED λωρίδα αφής! Αν τελικά προβεί σε μια τέτοια σχεδιαστική κίνηση η Apple, θα σημάνει μια ριζοσπαστική αλλαγή τόσο στην οπτική εικόνα των νέων MacBook Pro, όσο και στον τρόπο χρήσης τους. Αρκετό καιρό τώρα, κυκλοφορούν φήμες στα πηγαδάκια του Διαδικτύου, πως η Apple πειραματίζεται να εγκαταλείψει πλήρως το πληκτρολόγιο με φυσικά πλήκτρα στα MacBook Pro, αντικαθιστώντας το με μια τεράστια επιφάνεια αφής, που θα φέρει φωτιζόμενα εικονίδια πλήκτρων και θα δίνει την αίσθηση «πατήματος» στο δάκτυλα του χρήστη μέσω της τεχνολογίας haptic feedback. Ίσως η OLED λωρίδα αφής που θα αντικαταστήσει τα F πλήκτρα, να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Τελευταία και καθόλου αμελητέα, είναι η βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των νέων MacBook Pro, όπου φημολογείται η χρήση πιο δυνατών Intel Skylake κεντρικών επεξεργαστών, καθώς (στο μοντέλο των 15.4 ιντσών) και το νέο κύκλωμα γραφικών «Polaris» της εταιρείας AMD. Εδώ πρέπει να σχολιάσουμε το γεγονός, πως οι κατασκευαστές συσκευών της νέας μόδας που ακούει στο όνομα «Εικονική Πραγματικότητα» (ή αλλιώς Virtual Reality / VR), έχουν κατακρίνει την Apple με την επιλογή των αδύναμων τεχνικών χαρακτηριστικών στα μοντέλα MacBook Pro, που τα καθιστούν ανίκανα για να υποστηρίξουν τα «κράνη» (headset) VR. Αν τελικά οι προβλέψεις του Ming-Chi Kuo αποβούν σωστές, ο συνδυασμός πιο δυνατών Intel Skylake CPU συνοδεία του AMD Polaris κυκλώματος γραφικών, τότε η ισχύς θα επαρκεί πλήρως!

Παράλληλα, η Apple θα παρουσιάσει και ένα νέο μοντέλο MacBook 13 ιντσών στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, το οποίο θα είναι το λίγο μεγαλύτερο αδελφάκι του MacBook 12 ιντσών. Προφανώς, η Apple θέλει να κάνει μια ανακατάταξη της σειράς MacBook, καθώς το MacBook Air έχει πλέον υποβαθμισμένη σημασία ως πιο λεπτός και φορητός υπολογιστής, δεδομένου ότι το MacBook 12 ιντσών έχει μεγαλύτερη φορητότητα, είναι ακόμα πιο λεπτό και ελαφρύ. Έτσι, με την εμφάνιση του νέου MacBook 13 ιντσών, το υφιστάμενο 12άρι και τα νέα, σαφώς πιο δυνατά MacBook Pro 13.3 και 15.4 ιντσών σε σχέση με τα προγενέστερα μοντέλα, η Apple θέλει να προσφέρει το «γερασμένο» πλέον MacBook Air, ως το εισαγωγικό και πιο φθηνό φορητό MacBook.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης