Πληροφορίες

Τίτλος:
Ace Combat 7: Skies Unknown
Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Bandai Namco Studios
Εκδότρια Εταιρεία: Bandai Namco Entertainment
Είδος: Combat flight simulator
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 18 Ιανουαρίου 2019 (PS4/XB1) / 1 Φεβρουαρίου 2019 (PC)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή

H σειρά Ace Combat είναι μια από τις μακροβιότερες flight action σειρές στην ιστορία της gaming βιομηχανίας. Μέχρι και το 2014 είχαν κυκλοφορήσει 16 τίτλοι για όλα τα γούστα και format, όμως ο τελευταίος «κανονικός» τίτλος, το Ace Combat 6: Fires of Liberation, κυκλοφόρησε πριν 12 χρόνια κάνοντας την απουσία της σειράς παραπάνω από αισθητή.

Το Ace Combat 7: Skies Unknown αποτελεί το νέο κεφάλαιο και τον πρώτο τίτλο της σειράς, που η Bandai Namco κυκλοφορεί στην 8η γενιά κονσολών. Μετά από 12 χρόνια έχουμε ξανά την ευκαιρία να γίνουμε πιλότοι από την βολική θέση του καναπέ μας, μπορούμε να βιώσουμε την πίεση, την ταχύτητα και την αγωνία που προσφέρει η πτήση ενός μαχητικού αεροσκάφους και όλα αυτά ενώ παίζει σε επανάληψη το Danger Zone του Kenny Loggins, στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Fire the engines και ετοιμαστείτε για απογείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σενάριο

Τα γεγονότα του Ace Combat 7: Skies Unknown λαμβάνουν χώρα μετά τα γεγονότα του πέμπτου τίτλου της σειράς και διαδραματίζονται για μια ακόμη φορά σε έναν φανταστικό κόσμο. Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα αρκετά όμορφο cutscene της Avril Mead, η οποία μας εξηγεί πώς καλλιεργήθηκε η αγάπη της για τα μαχητικά αεροπλάνα και πιο συγκεκριμένα η αγάπη της για την επιδιόρθωση και την ανακατασκευή τους.

Έχοντας μόλις ανακατασκευάσει το αγαπημένο της μαχητικό, αποφασίζει να το πάει μια βόλτα, όμως για κακή της τύχη βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Osean Federation και τη στρατιωτική δύναμη της Erusea, καθώς ακυρώθηκε η συμφωνία για ειρήνη που είχε υπογραφεί μεταξύ τους. Η Avril λοιπόν καθώς δοκιμάζει τις αντοχές του αεροσκάφους της, βρίσκεται σε διασταύρωση πυρών από μαχητικά αεροπλάνα και των δυο αντιπάλων, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του αεροσκάφους και την αιχμαλωσία της από την Osean Federation, για παράνομη πτήση στον εναέριο χώρο της.

Άσχετα από τα παραπάνω, εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του πιλότου με το κωδικό όνομα Trigger, ο οποίος σε μια αποστολή διάσωσης του πρώην προέδρου της Osean Federation, Vincent Harling, καταφέρνει με έναν πύραυλό του, να πετύχει και να καταρρίψει το αεροσκάφος του Harling. Στη συνέχεια οδηγείται σε στρατοδικείο και στέλνεται στην Αεροπορική Βάση 444, η οποία είναι διαμορφωμένη για κατάδικους.

Ήδη έχουν περάσει τόσες γραμμές και σας έχουμε αναφέρει δυο διαφορετικές ιστορίες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ace Combat 7: Skies Unknown. Το σενάριο του είναι τόσο αδύναμο και κακογραμμένο, που γεμίζει χαρακτήρες την οθόνη, για τους οποίους από την αρχή μέχρι το τέλος δεν μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα και ως εκ τούτου δεν δημιουργείται καμία έγνοια για την τύχη τους.

Ο πρωταγωνιστής μας, ο Trigger, δεν εμφανίζεται στα cutscenes, στα οποία παρελαύνουν ένα σωρό χαρακτήρες για τους οποίους δεν πρόκειται να νοιαστείτε ποτέ, απεναντίας αν κάποιος έβλεπε μόνο τα cutscenes θα διαπίστωνε ξεκάθαρα ότι πρωταγωνίστρια είναι η Avril Mead (καθώς εμφανίζεται σχεδόν σε όλα) και ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η απελευθέρωση της, κάτι που δεν ισχύει.

Από την άλλη, ενώ το Campaign διαθέτει ένα τόσο αδύναμο σενάριο και αδιάφορους χαρακτήρες, καταφέρνει να παρουσιάσει 20 από τις πιο ενδιαφέρουσες, καλοσχεδιασμένες και challenging αποστολές που έχουν σχεδιαστεί ποτέ σε παιχνίδι του είδους. Δεν είναι καθόλου generic, καθώς καμία δεν μοιάζει με την προηγούμενη, έχουν τεράστια ποικιλία από objectives (θα χρειαστεί να καταστρέψετε, να διασώσετε, να κρυφτείτε στα σύννεφα και στα βουνά, να πολεμήσετε εναντίον special αεροσκαφών με διαφορετικό οπλοστάσιο κ.α.) και στην πλειοψηφία τους, είναι αρκετά δύσκολες, χρονοβόρες και δεν ακολουθούν την τακτική «σκότωσε ό,τι κινείται».

Για να επιτύχετε στις αποστολές σας, τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η προετοιμασία της αποστολής, δηλαδή το briefing πριν από αυτήν. Τα πρώτα briefing ίσως σας κουράσουν καθώς μπορεί να νομίζετε ότι σας μιλάει κάποιος ανώτερός σας με στρατιωτικούς όρους, όμως η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι σάς εξηγεί τόσο αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε, τι στόχους θα αντιμετωπίσετε, ακόμα και τον αριθμό τους, που πραγματικά είναι αδύνατο να μην ξέρετε τι να κάνετε κατά την διάρκεια της αποστολής. Ανάλογα με τους στόχους σας, θα χρειαστεί να διαλέγετε και διαφορετικό αεροσκάφος, καθώς κάποια αεροπλάνα είναι δυνατά εναντίον εναέριων στόχων και κάποια άλλα εναντίον επίγειων, οπότε αφού στο briefing παρουσιάζονται αναλυτικά πόσοι στόχοι υπάρχουν και πού, φροντίστε να διαλέγετε σωστά αεροσκάφη, για να μην παίζετε τις αποστολές ξανά και ξανά.

Τέλος, ο μέσος όρος ολοκλήρωσης μιας αποστολής βρίσκεται στα 30 λεπτά, ενώ μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, αναλόγως την δυσκολία, να φτάσει και την μια ώρα. Αυτό εύκολα μεταφράζεται σε περίπου 10 με 12 ώρες συνολικής διάρκειας του Campaign mode, στο πιο εύκολο επίπεδο.

Gameplay

Όπως αναφέραμε στην αρχή το AceCombat 7: Skies Unknown είναι ένα action flight παιχνίδι με εμφανείς arcade καταβολές. Παρότι διαθέτει δυο διαφορετικά ήδη χειρισμού, δεν θα λέγαμε σε καμία περίπτωση ότι πλησιάζει έστω και λίγο, σε simulation μονοπάτια.

Σε ένα παιχνίδι με μαχητικά αεροπλάνα και μονομαχίες στον αέρα σίγουρα αυτό που χρειάζεται είναι ένας εύκολος και απλός χειρισμός. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχουν το standard και το expert mode χειρισμού. Το standard mode είναι πιο απλό, εύκολο και προτείνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν ξαναπαίξει παιχνίδι το είδους. Από την άλλη το expert mode δεν παρουσιάζει τεράστια δυσκολία, όμως σίγουρα απαιτεί παραπάνω χρόνο για την εκμάθηση του. Σε βάθος χρόνου θα ξεδιπλώσετε όλη τη μαγεία του gameplay και των κινήσεων του αεροσκάφους. Ειδικά στο multiplayer, το standard mode δεν προτείνεται, καθώς όσους παίζουν με το expert mode δεν θα προλαβαίνετε να τους δείτε. Οπότε αν θέλετε να βιώσετε την πλήρη εμπειρία των μαχητικών αεροπλάνων, δώστε μια ευκαιρία στο expert mode από την αρχή.

Μερικές παραγράφους πιο πάνω αναφέραμε πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία της αποστολής, από το briefing μέχρι τι αεροσκάφος θα επιλέξετε αναλόγως της αποστολής. Στο Ace Combat 7: Skies Unknown υπάρχουν 28 αεροσκάφη για να ξεκλειδώσετε μαζί με μια πληθώρα από parts, με τα οποία μπορείτε να τα αναβαθμίσετε. Το κάθε αεροσκάφος εκτός από το βασικό του πυροβόλο, του οποίου οι σφαίρες είναι άπειρες στην easy και normal δυσκολία, διαθέτει homing πυραύλους αλλά και ένα special weapon με περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών για πιο δύσκολες καταστάσεις. Τα αεροσκάφη διαθέτουν μέχρι και 3 special weapons από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε μόλις ένα, πριν την έναρξη της κάθε αποστολής.

Γι’ αυτό όπως αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στο briefing καθώς σας ενημερώνει για τους στόχους που υπάρχουν στην αποστολή. Για παράδειγμα αν σε μια αποστολή υπάρχουν πολλοί επίγειοι στόχοι, θα πρέπει να διαλέξετε ένα αεροσκάφος που έχει καλά στατιστικά στο air-to-ground damage, αλλά διαθέτει και κάποιο special weapon για επίγειους στόχους. Αλλιώς δεν πρόκειται να κερδίσετε, καθώς θα σας προλάβει είτε ο χρόνος είτε ο εχθρός. Τέλος τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, τα ξεκλειδώνετε με MRP (το νόμισμα του παιχνιδιού), τα οποία τα κερδίζετε ολοκληρώνοντας αποστολές είτε στο Campaign, είτε παιχνίδια στο Multiplayer.

Εκτός από το briefing, σημαντικό ρόλο παίζει και το HUD κατά την διάρκεια της αποστολής, καθώς σας ενημερώνει για το πού βρίσκεται ο επόμενος στόχος μέσω του χάρτη, το ύψος και την ταχύτητά σας, αλλά και τον διαθέσιμο αριθμό πυρομαχικών και το damage που έχει δεχθεί το αεροσκάφος. Σίγουρα όμως δεν θα σας οδηγήσει στην επιτυχία, καθώς αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τη σωστή προετοιμασία μέχρι και τη σωστή υλοποίηση των στόχων, για τους οποίους θα ενημερώνεστε εν μέσω της κάθε αποστολής.

Τέλος, παρόλο που οι αποστολές είναι αρκετά δύσκολες και χρονοβόρες, διαθέτουν κάποια αραιά checkpoints στα οποία επιστρέφετε σε περίπτωση που χάσετε, οπότε δεν χρειάζεται να ξαναπαίξετε όλη την αποστολή. Δεν είναι αρκετά, αλλά είναι τοποθετημένα στα σωστά σημεία, για να μένετε σε εγρήγορση.

Ένα άλλο σημείο που διαπρέπει το AceCombat 7: Skies Unknown, είναι το level design. Όπως αναφέραμε ήδη, οι αποστολές δεν είναι καθόλου generic και μόλις τελειώσετε το παιχνίδι θα τις θυμάστε μία προς μία. Ο κόσμος είναι σχεδιασμένος με τέτοιον τρόπο, ώστε σε κάθε αποστολή να βλέπετε και κάτι καινούργιο. Τη μια θα πρέπει να καταστρέψετε συγκεκριμένους στόχους, την άλλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαράγγια και σύννεφα για να πλησιάσετε τον στόχο σας σε stealth καταστάσεις, θα πρέπει να προσφέρετε support σε κινούμενα οχήματα μέσα σε πόλεις, ενώ η τελική αποστολή θυμίζει αρκετά την καταστροφή του Death Star, από τον Luke Skywalker στο StarWars IV: A New Hope. Φανταστικό αποτέλεσμα.

Αν με τα παραπάνω δεν καταφέραμε να σας κάνουμε να φανταστείτε το εαυτό σας στην θέση ενός μαχητικού αεροπλάνου, το Ace Combat 7: Skies Unknown έχει φροντίσει και γι’ αυτό καθώς η έκδοση του PS4 (προς το παρόν αποκλειστικά), προσφέρει VR υποστήριξη για πιο αληθοφανείς καταστάσεις. Αν και υπάρχουν μόλις τρεις αποστολές στις οποίες μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, η υλοποίηση είναι πολύ υψηλού επιπέδου και προσφέρει μια άρτια εμπειρία μαχητικού. Σίγουρα θα θέλαμε λίγο παραπάνω, όμως στα θετικά είναι ότι υπάρχει και μπορούμε πλέον να βιώσουμε την “πλήρη” εμπειρία ενός πιλότου. Και όλα αυτά χωρίς το παραμικρό ίχνος ζαλάδας, αν και αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.

Multiplayer

Εκτός του Campaign και του VR mode, στο Ace Combat 7: Skies Unknown υπάρχει και multiplayer. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δυο μόλις modes: τα Team Deathmatch και το Battle Royale. Μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και 15 presets με αεροσκάφη με διαφορετικά parts, όπλα και attributes και να τα εναλλάσσετε ανάμεσα στις online μονομαχίες σας. Με κάθε παιχνίδι που παίζετε ανεβαίνετε rank και κερδίζετε MRP.

Αρχικά, το Team Deathmatch είναι αυτό που λέει το όνομα του. Σε μια πίστα χωρίζεστε σε δυο ομάδες των δυο, τριών ή και τεσσάρων ατόμων (καθώς το mode υποστηρίζει από 2 έως 8 παίκτες) και σκοπός σας είναι είτε να φτάσετε τους 250.000 πόντους, είτε να προηγείστε όταν τελειώσει ο χρόνος. Πόντους κερδίζετε καταφέρνοντας ζημιά ή και καταρρίπτοντας τα αντίπαλα αεροσκάφη.

Το Battle Royale από την άλλη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αναφέρει το όνομα του. Δεν υπάρχουν 100 αεροσκάφη, δεν κλείνει κάποιος κύκλος και ο θάνατος δεν είναι μόνιμος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα απλό “Free-for-All” Deathmatch με διαφορετικό όνομα. Παρομοίως με το Team Deathmatch, η πίστα χωράει μέχρι και 8 παίκτες και σκοπός σας είναι να φτάσετε τους 100.000 πόντους πρώτοι ή να προηγείστε όταν τελειώσει ο χρόνος.

Και τα δυο modesείναι απείρως διασκεδαστικά, δεν περιέχουν περίεργα και περίπλοκα objectives, παρά μόνο αγνή δράση και επικές αερομαχίες. Η σύνδεση κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήταν άψογη και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο είδος lag ή καθυστέρησης.

Τεχνικός Τομέας

Σχεδιαστικά, το Ace Combat 7: Skies Unknown τα καταφέρνει αρκετά καλά. Τα αεροσκάφη είναι καλοσχεδιασμένα, οι τοποθεσίες το ίδιο, ενώ τα καιρικά φαινόμενα, τα εφέ των εκρήξεων και οι αντανακλάσεις εντυπωσιάζουν. Ειδικά τα οπτικά εφέ από τα σύννεφα είναι απίστευτα, καθώς επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο το οπτικό σας πεδίο, αλλά και τη συμπεριφορά του αεροσκάφους σας. Μόνο μελανό σημείο αποτελούν τα αρκετά σπάνια, είναι η αλήθεια, framedrops. Ο τίτλος τρέχει στα 1080p / 30fps στο απλό PS4 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν μαζευτούν πολλά εφέ στην οθόνη, να πέσουν στιγμιαία τα καρέ/δευτερόλεπτο.

Και αν στον οπτικό τομέα βρήκαμε ένα ψεγάδι, στον ηχητικό τομέα πραγματικά έχουν γίνει θαύματα. Οι ήχοι των αεροσκαφών, η αίσθηση των αιθέρων και οι μελωδίες είναι απίστευτες. Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού το soundtrack λειτουργεί άψογα στην αναπτέρωση του ηθικού του παίκτη, ειδικά μετά από κάθε αποτυχημένη αποστολή. Πιάσαμε τον εαυτό μας να μην εκνευρίζεται μετά από την 5η αποτυχία σε μια αποστολή, μόνο και μόνο επειδή οι μελωδίες της ήταν επικές.

Συμπέρασμα

Ό,τι και να πούμε για το Ace Combat 7: Skies Unknown θα είναι πραγματικά λίγο. Η σειρά επέστρεψε στο προσκήνιο μετά από τόσα χρόνια και μαζί της έφερε αναμνήσεις από τις δεκάδες ώρες που είχαμε περάσει στον καναπέ μας, παριστάνοντας τους πιλότους. Το αδιάφορο σενάριο και οι χαρακτήρες, μαζί με κάποια στιγμιαία framedrops, δεν μπορούν να αμαυρώσουν το υπόλοιπο εξαιρετικό πακέτο που μας προσέφερε η Bandai Namco.

Με ένα εξαιρετικό Campaign των 20 αξιομνημόνευτων αποστολών, φαντασμαγορικό οπτικό τομέα, αξέχαστο soundtrack και υψηλότατου επιπέδου χειρισμό και level design, το Ace Combat 7: Skies Unknown αποτελεί τον καλύτερο τίτλο της σειράς και έναν από τους καλύτερους στην κατηγορία του. Αν συνυπολογίσουμε και την VR υποστήριξη, αλλά και την πολύ καλή υλοποίηση της, τότε σίγουρα αποτελεί έναν τίτλο που δεν πρέπει να λείπει από το ράφι σας, είτε είστε λάτρεις της σειράς και του είδους, είτε όχι.

Βαθμολογία: 9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης