Του Παύλου Κρούστη

H Microsoft χθες, στην παρουσίασή της στο πλαίσιο της E3 2019 στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσε και τις πρώτες πληροφορίες για τη νέα αναμενόμενη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, Xbox, η οποία αυτή τη στιγμή έχει την κωδική ονομασία Project Scarlett.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Οι ανεπίσημες πληροφορίες που είχαμε ως τώρα έκαναν λόγο για δύο διαφορετικές συσκευές, που θα ήταν οι διάδοχοι των Xbox One S και Xbox One X. H Microsoft, στην παρουσίασή της, δεν ανέφερε καθόλου την ύπαρξη δυο συσκευών, αλλά μίλησε πιθανώς για την ανώτερη – τεχνικά – των δύο.
 

Η νέα κονσόλα θα ενσωματώνει ειδικά σχεδιασμένη λύση των επεξεργαστών Zen 2 της AMD και αρχιτεκτονική Radeon RDNA (Navi) για την κάρτα γραφικών. Η ενδεχομένως πιο χρήσιμη πληροφορία ήταν ότι η κονσόλα νέας γενιάς θα είναι 4 φορές πιο ισχυρή από το Xbox One X (το οποίο είναι ξεκάθαρα η δυνατότερη κονσόλα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην αγορά). Αυτό ενδεχομένως μεταφράζεται με πολλές έννοιες, αλλά σίγουρα δίνει μια εικόνα σε συνδυασμό με τις άλλες υπόλοιπες πληροφορίες για το τι να περιμένουμε.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει GDDR6 RAM, που θα μπορέσει να προσφέρει αναλύσεις και ρυθμό ανανέωσης που δεν έχουμε δει ξανά, όπως λένε. Έγινε λόγος για απεικόνιση 8K και 120fps στα παιχνίδια, ray-tracing μέσω hardware, αλλά και υποστήριξη variable refresh rate (FreeSync).
 

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που θα δούμε έχει να κάνει με το αποθηκευτικό μέσο, που θα είναι πλέον SSD και μάλιστα θα χρησιμοποιείται και για virtual RAM, υποβοηθώντας όταν χρειάζεται. Οι επιδόσεις σε χρόνους φόρτωσης θα ανέβουν έως και 40 φορές σε σχέση με την παρούσα γενιά. Με λίγα λόγια, θα εκμηδενιστούν τα loading.
 

Περί game streaming
 

Μια ακόμη χρήσιμη πληροφορία που μάθαμε είναι ότι το Project xCloud της Microsoft, ο άμεσος ανταγωνιστής δηλαδή του Google Stadia, θα χρησιμοποιεί τις κονσόλες της εταιρείας για streaming.
 

Αυτό σημαίνει πιθανώς σε χρήση, ότι από τον ερχόμενο Οκτώβρη, οι συσκευές Xbox, που θα έχουν πρόσβαση στο xCloud, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως “servers” για να κάνετε stream το παιχνίδι σας στον υπολογιστή σας (κάτι που γίνεται και τώρα), αλλά και στα κινητά/tablet κλπ.

Ενδεχομένως, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κονσόλα της Microsoft θα εστιάσει περαιτέρω σε αυτήν τη λειτουργία και θα έχει ακόμα καλύτερη βελτιστοποίηση στο συγκεκριμένο κομμάτι, εξοικονομώντας τους απαραίτητους πόρους του συστήματος για την κωδικοποίηση του stream.

Τα παιχνίδια
 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το νέο Xbox θα κυκλοφορήσει την εορταστική περίοδο του 2020. Μαζί με τη νέα κονσόλα, το πρώτο “επίσημο” παιχνίδι της θα είναι το νέο Halo Infinite της 343 Industries, από το οποίο μάλιστα είδαμε και για πρώτη φορά πιθανώς gameplay υλικό (και όχι CG video), χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, η Microsoft έχει ήδη υποσχεθεί -την πλέον αυτονόητη- συμβατότητα με την προηγούμενη γενιά, το οποίο σημαίνει ότι το νέο Xbox θα μπορεί να παίξει τα παιχνίδια της παρούσας γενιάς, ενώ θα υποστηρίζονται και όλα τα αξεσουάρ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ως τώρα τακτικές της εταιρείας, τα παιχνίδια της παρούσας γενιάς θα είναι πιθανώς και βελτιωμένα, κατά αντίστοιχο τρόπο, όπως τα Xbox One X Enhanced. Kάπως έτσι, χάνεται και ο όρος “cross-gen” παιχνιδιού, αφού θα θεωρείται πλέον αυτονόητο.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης