Του Παύλου Κρούστη

Το 2018 ήταν μια χρονιά ωρίμανσης για τη βιομηχανία των video games. Εξαλείφθηκαν κάποια από τα τραγικά λάθη του παρελθόντος τόσο σε εμπορικό μέτωπο, όσο και σε σχεδιαστικό. Η ποικιλία που πήραμε σε τίτλους συνθέτουν ένα πανέμορφο κολλάζ, που κατάφερε και γέμισε τη χρονιά με μοναδικές εμπειρίες, θεμελιώνοντας την παρούσα γενιά ως μία που δείχνει τόσο τις τάσεις για το μέλλον, όσο και τη δύναμη της δημιουργικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ναι, το online gaming είναι δυνατότερο από ποτέ (Fortnite, PUBG, CoD: Black Ops 4), αλλά το ίδιο ισχύει και για τα single player games, με μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες φέτος να έρχονται για… μοναχική κατανάλωση. Παράλληλα το PlayStation VR έδειξε φέτος τα δόντια του με τίτλους, όπως Astro Bot: Rescue Mission, Moss, The Persistence και άλλα.

Προτού μιλήσουμε και για τις κορυφαίες φετινές εμπειρίες, ας ρίξουμε μια ματιά στα στραβοπατήματα που γκρεμοτσακίστηκαν στις σκάλες και έφτασαν στον πάτο με ένα υπόκωφο χτύπο: Sea of Thieves, Fallout 76, OVERKILL’S The Walking Dead, Metal Gear Survive. Κακές ιδέες ή κακώς εκτελεσμένες ιδέες. Το αποτέλεσμα είναι ένα: χαμένες ευκαιρίες. Είναι τόσο τραγικές οι ιστορίες τους, που δεν μπορείς παρά να στεναχωρεθείς. Θα μπορούσαν… αλλά εκτελέστηκαν με το χειρότερο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν εξαιρέσουμε τα παραπάνω, η χρονιά κύλησε όμορφα με μεγάλες αποκλειστικότητες για το PlayStation 4, μεγάλες ανακοινώσεις για το Xbox που προμηνύουν λαμπρό μέλλον και εκπληκτική πορεία για τη Nintendo και το Switch. Μάλιστα είχαμε και δυο πρωτοτυπίες: τα PlayLink παιχνίδια του PlayStation 4, όπου μπορούν οι παίκτες να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους για να παίξουν και είναι ιδανικά για την παρέα, αλλά και τη σειρά Nintendo Labo, που συνδυάζει στοιχεία χειροτεχνίας και ρομποτικής μαζί με παιχνίδι για το Nintendo Switch.

Προτού ορίσουμε την κορυφαία δεκάδα για φέτος, σας προτείνουμε να δείτε μερικούς ακόμη τίτλους, που δεν κατάφεραν να μπουν στα κορυφαία, αλλά αξίζουν την προσοχή σας:

Αφού ρίξετε μια ματιά στα προηγούμενα, πάμε να περάσουμε και στην κορυφαία δεκάδα για το 2018:

10) Dragon Ball FighterZ (Διαβάστε εδώ το review)

Το Dragon Ball FighterZ είναι ένα πάρα πολύ καλό fighting παιχνίδι, καθώς με τη γρήγορη δράση του, τα πανέμορφα γραφικά του με τα πολλά εφέ και χρώματα, τον ιδιαίτερα εύκολο χειρισμό και τα αρκετά modes, ο καθένας μπορεί να το απολαύσει, ανεξάρτητα αν είναι fan της σειράς ή όχι. Παράλληλα πλασάρεται άνετα ανάμεσα στα κορυφαία fighting games των τελευταίων ετών.

09) Assassin’s Creed Odyssey (Διαβάστε εδώ το review)

Το Assassin’s Creed αλλάζει προς το καλύτερο. Το Origins έκανε την αρχή και το Odyssey χτίζει πάνω σε όσα κατάφερε, ρισκάροντας, ο προκάτοχός του. Η στροφή σε Action RPG βοηθά εκτός από το gameplay και την εξιστόρηση, μέσω του συστήματος επιλογών, ενώ η φρέσκια μέθοδος εύρεσης των στόχων εμπλουτίζει την εμπειρία παιχνιδιού. Η πολυαναμενόμενη μεταφορά του franchise σε ελληνικά εδάφη δικαιώνει όσους την ανέμεναν, με έναν από τους πιο λεπτομερείς, ενδιαφέροντες χάρτες που έχουμε δει ποτέ στη σειρά, την ίδια στιγμή που η βασανισμένη, ανακυκλωμένη ιστορία της σειράς παίρνει… ανάσες, αξιοποιώντας το βάθος της ελληνικής ιστορίας, της μυθολογίας και των εμβληματικών προσώπων που περπάτησαν σε αυτό το χώμα. Το Odyssey είναι το πιο χορταστικά απολαυστικό Assassin’s Creed που κυκλοφόρησε ποτέ.

08) Marvel’s Spider-Man (Διαβάστε εδώ το review)

Το Spider-Man το περιμέναμε με ανοιχτές αγκάλες. Ως fans του ήρωα και fans της Insomniac, τα βίντεο που είχαμε δει ενεργοποιούσαν τους σιελογόνους αδένες. Όλα ήταν ιδανικά. Θα μπορούσε να είναι αυτό το παιχνίδι της χρονιάς. Τελικά δεν ήταν. Η Insomniac αποφάσισε να μην ρισκάρει και να ακολουθήσει την πεπατημένη για σίγουρα αποτελέσματα. Τα κατάφερε βέβαια. Παρόλο που δεν μπορούμε να μην απογοητευτούμε από την έλλειψη φιλοδοξίας, τα ποιοτικά στάνταρ είναι στα ουράνια και εκτός του ότι μιλάμε για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του PlayStation 4, ένα από καλύτερα action adventures της χρονιάς, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια με υπερήρωες, κλπ, κλπ… μιλάμε για μία από τις καλύτερες εμπειρίες της χρονιάς.

07) Monster Hunter World (Διαβάστε εδώ το review)

Ένα JRPG με όλα όσα αγαπάμε στο είδος, το οποίο μπορούμε να μοιραστούμε κάθε στιγμή με τους φίλους μας. Είναι ακριβώς ο τίτλος που χρειαζόταν η Capcom για να επαναπροσδιορίσει τη σειρά Monster Hunter για την παγκόσμια αγορά. Είναι, λοιπόν, η γη της Επαγγελίας; Ίσως όχι για όλους. Είναι όμως πολύ κοντά σε αυτό που έταξε η εταιρεία και αυτό που τελικά παρέδωσε, φαινόμενο που σπανίζει τελευταία… To Monster Hunter World ήρθε για να μείνει.

06) Astro Bot: Rescue Mission (Διαβάστε εδώ το review)

Το ASTRO BOT Rescue Mission είναι το καλύτερο platformer του PS4 και το καλύτερο παιχνίδι για το PS VR. Αν ζηλεύετε το Super Mario Odyssey, αλλά έχετε μόνο PS4, δεν υπάρχει πλέον λόγος ανησυχίας, καθώς το ASTRO BOT Rescue Mission είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και είναι εντυπωσιακό σε όλες του τις πτυχές. Είναι η πρώτη φορά που το VR gaming μάς έκανε να νιώσουμε καθολικά αυτό το δέος του καινούριου, του νέου, που είχαμε να το ζήσουμε από τη μετάβαση στις τρεις διαστάσεις. Αν δεν έχετε PSVR, είναι μία καλή στιγμή να αποκτήσετε, καθώς πλέον μπορείτε να προμηθευτείτε το καλύτερο παιχνίδι της πλατφόρμας.

05) Forza Horizon 4 (Διαβάστε εδώ το review)

Το Forza Horizon 4 κατάφερε το ακατόρθωτο. Κατάφερε να ξεπεράσει τον προκάτοχό του με μερικές καίριες προσθήκες και αλλαγές, αλλά και μια εξαιρετικά έξυπνη που αφορούσε στον χάρτη, ώστε και να τον μεγαλώσει, αλλά και να τον διαφοροποιήσει, αλλάζοντας εποχές και ταυτόχρονα τον χάρτη του. Και η Αγγλία είναι αξιολάτρευτη και τις 4 έποχες. Κοινώς, όλες οι επιλογές σωστές και η εκτέλεση ακόμα καλύτερη.

04) Super Smash Bros. Ultimate (Διαβάστε εδώ το review)

Το Super Smash Bros. Ultimate είναι σίγουρα το πληρέστερο και καλύτερο μέρος της σειράς που έχουμε δει μέχρι τώρα. Ένα τεράστιο roster που αποτελείται από όλους τους χαρακτήρες των προηγούμενων τίτλων, αλλά και νέους, η προσθήκη των Spirits, και η επιστροφή του adventure mode συνθέτουν έναν από τους καλύτερους fighting τίτλους που έχουμε δει μέχρι τώρα.

03) Celeste

Ένας “μικρός” τίτλος που καταφέρνει να χωθεί ανάμεσα στα μεγαθήρια της χρονιάς, λαμβάνοντας παγκοσμίως διθυραμβικές κριτικές. Ταξίδι προς την κορυφή του βουνού, χρησιμοποιώντας platforming, ξεπερνώντας εμπόδια με συνοδεία ένα μαγευτικό soundtrack.

02) Red Dead Redemption 2 (Διαβάστε εδώ το review)

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της γενιάς είναι φυσικά και αναμενόμενα το Red Dead Redemption 2. Δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Το γουέστερν έπος της Rockstar δεν δείχνει μόνο τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πολυεπίπεδης τέχνης του gaming, αλλά πώς μπορεί να έρθει ένα τέτοιο αποτέλεσμα μετά από σωστή διαχείριση κόπου, χρήματος και χρόνου. Παρόλα αυτά δεν είναι το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς, αν και εύκολα θα κέρδιζε αυτόν τον τίτλο οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Και ο λόγος είναι…

01) God of War (Διαβάστε εδώ το review)

Το God of War. Ένα παιχνίδι φτάνει στην κορυφή και αυτό είναι το διαμάντι του Barlog και της Santa Monica. Είναι τόσα πολλά τα σημεία στα οποία ο τίτλος καταφέρνει να βγει νικητής και τόσα πολλά τα σημεία που θα μπορούσε να πατήσει στραβά (χωρίς να το κάνει πουθενά), που δεν βρίσκουμε τρόπο να μην φανούμε μεροληπτικοί. Οι προσδοκίες ήταν ίσως πιο πάνω από οποιοδήποτε άλλο προϊόν ψυχαγωγίας έχουμε αναμένει ποτέ. Και το God of War κατάφερε το ακατόρθωτο. Δικαίως το παιχνίδι της χρονιάς και ένας από τους καλύτερους τίτλους όλων των εποχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης