Επιμέλεια: Κρούστης Παύλος

Μία από τις κονσόλες που άλλαξε το χώρο του gaming είναι σίγουρα το PlayStation της Sony. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Nintendo προσέγγισε την Sony για τη δημιουργία ενός CD-ROM, το οποίο θα ήταν add-on στην τότε κονσόλα τους, το SNES, αλλά το σχέδιο ναυάγησε και η SONY αποφάσισε να φτιάξει τη δική της κονσόλα σε έναν χώρο, που κυριαρχούσαν η Nintendo και η SEGA. Η κονσόλα κυκλοφόρησε τέλη του 1994 στην Ιαπωνία και το 1995 στον υπόλοιπο κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτυχία ήταν άμεση και βασίστηκε σε πολλά στοιχεία. Από το format (CD-ROM), μέχρι την τεχνολογία και την αλλαγή των games της εποχής σε 3D μοντέλα με πολύγωνα, το PlayStation απέκτησε άμεσα φανατικό κοινό, τελειώνοντας κάπου εκεί την παντοδυναμία των Nintendo/SEGA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι launch τίτλοι της συσκευής ήταν εκπληκτικοί, με μερικά ιδιαίτερα “βαριά” ονόματα, όπως: Ridge Racer, Wipeout, Battle Arena Toshinden, ενώ σύντομα κυκλοφόρησαν και τα Destruction Derby, Rayman, Warhawk και άλλα πολλά. Στο PlayStation ξεκίνησαν μερικά από τα μεγαλύτερα franchises της βιομηχανίας, που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, ενώ είδαμε μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Διαλέξαμε τα 10 καλύτερα από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

10. Legacy of Kain: Soul Reaver
Developer: Crystal Dynamics
Publisher: Eidos Interactive
Κυκλοφορία: 1999

Το Soul Reaver ξεκίνησε σαν spin-off της σειράς Blood Omen. Η Crystal Dynamics θέλησε να φτιάξει έναν τίτλο, που εστιάζει λιγότερο στις μάχες από τη βασική σειρά και περισσότερο εστιασμένο στα puzzles. Με εξερεύνηση τύπου Tomb Raider, αλλά και δομή metroidvania παιχνιδιού, ο τίτλος έγινε άμεση επιτυχία, ενώ ο κόσμος διψά για ένα ακόμα Soul Reaver παιχνίδι, καθώς είχαν κυκλοφορήσει μόλις δύο. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι επικεφαλής του project ήταν η Amy Hennig, η οποία αργότερα θα γινόταν ακόμα πιο γνωστή με την σειρά Uncharted, ενώ η Crystal Dynamics έκτοτε έχει αναλάβει τη σειρά Tomb Raider, με τελευταία τους δουλειά το εξαιρετικό Rise of the Tomb Raider.

09. Castlevania: Symphony of the Night
Developer: Konami Computer Entertainment Tokyo
Publisher: Konami
Κυκλοφορία: 1 Νοεμβρίου 1997

Ακόμα και σήμερα, το Symphony of the Night θεωρείται το καλύτερο παιχνίδι της θρυλικής σειράς της Konami. Παρόλο που το 3D gaming μεσουρανούσε, ο 2D τίτλος κατάφερε και έδειξε στο κοινό ότι το 2D gaming δεν έχει πεθάνει. Ο όρος metroidvania προήλθε από το συνδυασμό της σειράς Metroid και Castlevania και συγκεκριμένα του Symphony of the Night. Αποτελεί χαρακτηρισμό για το είδος/δομή ενός παιχνιδιού, όπου κερδίζοντας νέες δυνάμεις, έχετε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε νέες περιοχές στο χάρτη. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού αυτή τη φορά είναι ο Alucard, ο γιος του Δράκουλα.

08. Crash Bandicoot 3: Warped
Developer: Naughty Dog
Publisher: Sony Computer Entertainment
Κυκλοφορία: 04 Νοεμβρίου 1998

Ο αγαπημένος ήρωας της Naughty Dog έγινε η μασκότ του PlayStation για εκείνα τα χρόνια, καθώς αποτέλεσε μια σειρά με πολλά εκατομμύρια πωλήσεις. Το πορτοκαλί μαρσιποφόρο επέστρεψε για το Crash 3 από τα χέρια της Naughty Dog (που αργότερα μάς έδωσε τις σειρές Jak & Daxter, Uncharted, The Last of Us) και έφτιαξε έναν από τους καλύτερους 3D platform τίτλους όλων των εποχών με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα πρώτα δύο παιχνίδια. Η αγάπη για τον ήρωα έχει αναζωπυρωθεί, καθώς αναμένουμε μες στο 2017 τα remasters των τριών πρώτων παιχνιδιών Crash Bandicoot.

07. Tomb Raider II
Developer: Core Design
Publisher: Eidos Interactive
Κυκλοφορία: 01 Νοεμβρίου 1997

Μπορεί το πρώτο Tomb Raider να μας παρουσίασε τη Lara Croft, όμως το δεύτερο παιχνίδι ήταν αυτό που εδραίωσε την κυριαρχία της και άλλαξε μια για πάντα τα video games. Ο ορισμός του action adventure παιχνιδιού έφερε εκπληκτική δράση, περισσότερες τοποθεσίες και νέα puzzles με την Lara Croft πλέον να έχει μακρυά κοτσίδα και να “κλείνει το μάτι” στους παραγωγούς του Hollywood, που ήδη σκέφτονταν την κινηματογραφική ταινία…

06. Tekken 3
Developer: Namco
Publisher: Sony Computer Entertainment Europe
Κυκλοφορία: 12 Σεπτεμβρίου 1998

Ο fighting τίτλος της (τότε “σκέτης”) Namco δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ήδη από το πρώτο παιχνίδι της σειράς, που είχε έρθει να ανταγωνιστεί στο 3D fighting το Virtua Fighter της SEGA, γνωρίζαμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι ξεχωριστό. Ο τρίτος τίτλος ήταν ο μακράν καλύτερος των τριών, που κυκλοφόρησαν στο PS1, με το καλύτερο roster, το καλύτερο story, αλλά και το πιο ισορροπημένο και πολύπλοκο gameplay, ενώ ακόμα και σήμερα θεωρείται ο καλύτερος τίτλος της σειράς από πολλούς.

 05. Gran Turismo 2
Developer: Polyphony Digital
Publisher: Sony Computer Entertainment
Κυκλοφορία: 28 Ιανουαρίου 2000

Ο driving τίτλος της Polyphony Digital ήρθε με ανανεωμένα γραφικά και πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να κατακτήσει τον racing κόσμο και να γίνει ένα από τα καλύτερα racing franchises στον κόσμο. Μπορεί έκτοτε η ποιότητα της σειράς να μην είναι ίδια, καθώς ο Yamauchi και η ομάδα του απ’ ότι φαίνεται δυσκολεύονται να κάνουν ξανά την ίδια επιτυχία, όμως το Gran Turismo 2 είχε αλλάξει κάθε αντίληψη που είχαμε ως τότε για τα racing games με το ρεαλισμό να έρχεται και στις κονσόλες.

04. Resident Evil 2
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Κυκλοφορία: 08 Μαΐου 1998

H Capcom έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο του survival horror με το πρώτο Resident Evil. Το δεύτερο παιχνίδι ήταν αυτό που μας έδωσε μια καλύτερη εικόνα για τον κόσμο των ζόμπι, καθώς και καινοτόμησε δίνοντας τη δυνατότητα για έλεγχο δύο χαρακτήρων με διαφορετικά σενάρια για να δούμε την ιστορία από διαφορετικές μεριές. Θεωρείται πιθανότατα η κορυφή της σειράς ακόμα και σήμερα, ενώ δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι ετοιμάζεται remake για την τωρινή γενιά, αφού ο κόσμος το ζητούσε απεγνωσμένα.

03. Final Fantasy VII
Developer: Square
Publisher: Sony Computer Entertainment
Κυκλοφορία: 14 Νοεμβρίου 1997

Άλλος ένας τίτλος, που άλλαξε ριζικά το είδος, το έκανε mainstream και το έφερε στην Ευρώπη είναι το Final Fantasy VII της Square. Πρόκειται πλέον για μία από τις πιο αναγνωρίσιμες σειρές στον κόσμο και το FFVII είναι υπεύθυνο γι’ αυτό. Η ιστορία του, καθώς και τα 3D γραφικά του (τουλάχιστον τα μοντέλα) σε συνδυασμό με τα πανέμορφα cut-scenes έφεραν στο προσκήνιο μια σειρά που ακόμα και σήμερα θεωρείται κορυφαία, καθώς περιμένουμε το FFXV. Πέρυσι ανακοινώθηκε ότι αναπτύσσεται remake και για το FFVII, κάτι που επίσης ζητούσε ο κόσμος απεγνωσμένα, όπως και για το Resident Evil 2.

02. Silent Hill
Developer: Konami Computer Entertainment Tokyo
Publisher: Konami
Κυκλοφορία: 27 Φεβρουαρίου 1999

Η κορυφαία σειρά τρόμου από την Konami ήρθε για πρώτη φορά το 1999 και δεν την έχουμε ξεχάσει από τότε, εν αντιθέσει με την Konami, η οποία τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μην σταματάει τις λάθος επιλογές. Το Silent Hill ήταν για ένα πιο ώριμο κοινό, πιο ώριμο από αυτό του Resident Evil, καθώς ενέπλεκε τον ψυχολογικό φόβο περισσότερο. Τέρατα βγαλμένα από αρρωστημένες φαντασίες και ένα σενάριο, που έπαιζε με το μυαλό του παίκτη, το πρώτο Silent Hill ήταν ένα αριστούργημα από κάθε άποψη.

01. Metal Gear Solid
Developer: Konami Computer Entertainment Japan
Publisher: Konami
Κυκλοφορία: 22 Φεβρουαρίου 1999

Η απαρχή της κινηματογραφικότητας στα video games. Χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές τη φράση “άλλαξε τα video games”, αλλά ο τίτλος του Hideo Kojima πραγματικά το έκανε στο έπακρο. Έφερε την κινηματογραφικότητα στα games. Ο Solid Snake αποκτά status “είδωλο” και η Konami έχει στα χέρια της ένα παιχνίδι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ο Hideo και η Konami χώρισαν τους δρόμους τους πέρυσι, έπειτα από ένα αρκετά προβληματικό development του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain και ο δημιουργός για πρώτη φορά είναι ελεύθερος να κινηθεί, ενώ κατέληξε στην “αγκαλιά” της Sony, δημιουργώντας το Death Stranding, που είδαμε στην E3 πριν μερικές εβδομάδες. Δεν είναι τυχαίο το ότι επέλεξε τη Sony. Το πρώτο Metal Gear Solid είναι ο βασικός λόγος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης