Το Scarlet Nexus βρισκόταν στη wishlist μας για κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, καθότι φαν των anime-themed παιχνιδιών. Με τη Bandai Namco να βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του τίτλου βέβαια υπήρχε μια επιφύλαξη, καθώς οι τελευταίοι παρόμοιοι τίτλοι της εταιρείας ήταν… κάπως μέτριοι. 
 

Από τα πρώτα trailers, το Scarlet Nexus μας «έβγαζε» κάτι διαφορετικό. Πιο σκοτεινός, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και διασκεδαστικό gameplay, ο πρώτος τίτλος της εταιρείας στις κονσόλες νέας γενιάς υποσχόταν πολλά. Το αν καταφέρνει να τα υλοποιήσει θα το δούμε στη συνέχεια.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ξεκινώντας, το παιχνίδι σας ζητάει να επιλέξετε έναν από τους δυο πρωταγωνιστές: την Kasane Randall και τον Yuito Sumeragi. Χωρίς πληροφορίες και εμφανή σύνδεση μεταξύ τους (τουλάχιστον στην αρχή), ο μόνος τρόπος για να κάνετε την επιλογή είναι η εμφάνιση. Αφού κάνατε την επιλογή θα μεταφερθείτε σε ένα εναλλακτικό μέλλον, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με ιδιαίτερες ικανότητες και η πρωταγωνίστριά μας (διαλέξαμε την Kasane) επιλέγεται από την OSF, μια ειδική ομάδα καταστολής των τεράτων “Others”. Γρήγορα όμως τα πράγματα περιπλέκονται και η απειλή γίνεται πολύ μεγαλύτερη από μερικά τέρατα…
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To σενάριο του Scarlet Nexus προσφέρει ό,τι ακριβώς μπορεί να ζητήσει κάποιος από ένα sci-fi anime. Ενδιαφέρουσα πλοκή με πολλές ανατροπές, ίντριγκες, πολιτική και ορισμένες ακαταλαβίστικες έννοιες. Σε μερικά σημεία βέβαια η ιστορία κάνει κοιλιά και ορισμένες σεναριακές επιλογές δεν βγάζουν ιδιαίτερο νόημα. Για παράδειγμα, για ποιο λόγο χρειάζεται να πηγαίνει για καφέ ο πρωταγωνιστής μας με τον βασικό κακό του παιχνιδιού;
 

Από άποψη διάρκειας το παιχνίδι μπορεί να φτάσει και τις 50 ώρες, καθώς κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ιστορία, με ορισμένα κοινά σημεία να υπάρχουν και στις δύο. Αν παίξετε τη μια από τις δύο, θα πάρετε απαντήσεις, αλλά δεν θα καλυφθούν όλα τα κενά σας, οπότε σίγουρα προτείνεται να κάνετε δύο playthroughs.
 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Scarlet Nexus είναι σίγουρα το gameplay και οι μάχες του. Και οι δύο πρωταγωνιστές μας έχουν psychic δυνάμεις και μπορούν να κουνήσουν αντικείμενα με τη δύναμη της σκέψης τους. Η διαφορά τους «κρύβεται» στο γεγονός ότι ο Yuito κρατάει σπαθί και ειδικεύεται στις melee μάχες, ενώ η Kasane αιωρούμενα στιλέτα και ειδικεύεται στις ranged μάχες. Πέρα από τις βασικές επιθέσεις, οι πρωταγωνιστές μας μπορούν να πετάξουν πράγματα από το περιβάλλον στους εχθρούς, ενώ μέσω του συστήματος SAS μπορούν να δανειστούν τις δυνάμεις των άλλων μελών της ομάδας τους, δημιουργώντας έτσι εκρηκτικά combos. Για παράδειγμα, μπορείτε να δανειστείτε τις ηλεκτρικές δυνάμεις ενός άλλου χαρακτήρα και αφού περιλούσετε με νερό τους εχθρούς, να τους κάνετε παραπάνω ζημιά. Αργότερα θα μπορείτε να συνδυάσετε παραπάνω από μια δυνάμεις, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσες τις μάχες.
 

Επιπλέον, μετά από κάμποση ώρα μαχών και αφού γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα brain drive και brain field, τα οποία είναι rage mode ουσιαστικά, όπου όλες σας οι δυνάμεις κάνουν παραπάνω ζημιά κ.α. Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται χαώδη, αλλά το παιχνίδι φροντίζει να τα εξηγεί συνεχώς και μόλις μάθετε να τα συνδυάζετε θα λατρέψετε το combat system. Η δυσλειτουργική σε σημεία κάμερα και το μέτριο lock system δεν αρκούν για να το αμαυρώσουν.
 

Παράλληλα το παιχνίδι διαθέτει και RPG στοιχεία, αν και τα κρατάει στο μίνιμουμ. Μπορείτε να βάλετε πόντους στο brain tree, ενώ μετά από ένα σημείο θα μπορείτε διαλέξετε τους χαρακτήρες του party σας, εξοπλίζοντας τους με όπλα και αντικείμενα. Υπάρχει και ένα υποτυπώδες crafting σύστημα, με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε αντικείμενα με materials που βρίσκετε στις αποστολές σας. Επίσης, ανάμεσα στις αποστολές, μπορείτε να μιλήσετε και να «δεθείτε» με τα άλλα μέλη της ομάδας, αυξάνοντας τις δυνάμεις που μπορείτε να τους δανειστείτε μέσα στη μάχη.
 

Όσον αφορά στο αντίπαλο είδος, τα Others, τα βρήκαμε εξαιρετικά σχεδιασμένα και όσο πρέπει disturbing. Εντοπίσαμε έντονα στοιχεία από Devil May Cry, τόσο στους εχθρούς, όσο και στο combat system, καθώς όλες οι μάχες γίνονται σε μικρές αρένες που δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις αν δεν τις καθαρίσεις. Ειδικά τα bosses αποτελούν το highlight των μαχών του παιχνιδιού.

Προχωρώντας στα αρνητικά του τίτλου, δεν βρήκαμε κάποια χρησιμότητα στον κόσμο του παιχνιδιού, με αδιάφορους NPCs να σας δίνουν ακόμα πιο αδιάφορα sides quests. Ειδικά κάποια quests θα σας αναγκάσουν σε grinding και σε επισκέψεις των ίδιων περιοχών ξανά και ξανά για να τα ολοκληρώσετε, με το minimap απλά να ενοχλεί τον παίκτη.

Δοκιμάζοντας την PlayStation 5 έκδοση, μείναμε ικανοποιημένοι με τη χρήση τόσο των haptic λειτουργειών του DualSense, όσο και των adaptive triggers. Σίγουρα δεν φτάνουν τα δεδομένα των αποκλειστικών τίτλων της Sony, αλλά προσδίδουν το κάτι παραπάνω στις μάχες. Ειδικότερα τα σημεία όπου πετούσαμε τα χαλάσματα πάνω στα τέρατα, ήταν απόλαυση.
 

Οπτικά, το Scarlet Nexus προσφέρει μια αψεγάδιαστη 60fps εμπειρία στις κονσόλες νέας γενιάς, με καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και εξαιρετικά εφέ στις μάχες. Δεν θα λέγαμε το ίδιο για τα περιβάλλοντα, τα οποία μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από παιχνίδι προηγούμενης γενιάς. Ενδιαφέρον έχει και η καλλιτεχνική προσέγγιση της ιστορίας, που πότε αποδίδεται με cutscenes και πότε με παράθυρα τύπου κόμικς.
 

Ηχητικά, το Scarlet Nexus ντύνει ένα ενδιαφέρον soundtrack με κάποια electronic και κάποια dubstep κομμάτια. Μπορεί να μην θυμόμαστε κανένα μετά τον τερματισμό του παιχνιδιού, αλλά σίγουρα έκαναν τη δουλειά τους στις μάχες.
 

Tο Scarlet Nexus μπορεί να μην προσφέρει τίποτα καινούργιο στο είδος, αλλά είναι ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό παιχνίδι, με ενδιαφέρουσα sci-fi ιστορία και ένα εξαιρετικό και πλούσιο combat system. 
 

Η δυσλειτουργική κάμερα και ο αδιάφορος κόσμος, δεν αρκούν για να χαλάσουν την εμπειρία των 50+ ωρών που θα χρειαστεί να ξοδέψει κάποιος για να δει τα πάντα στο παιχνίδι. Αν είστε φαν των anime-themed παιχνιδιών, παίξτε το οπωσδήποτε και εφόσον σας ενδιαφέρει μπορείτε να παρακολουθήσετε και το αντίστοιχο anime, που κυκλοφόρησε παράλληλα.
 

Βαθμολογία
 


 

Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Scarlet Nexus
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Bandai Namco Studios / Tose
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Bandai Namco Entertainment
Είδος:‌ Action role-playing
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 25 Ιουνίου 2021

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης