Του Παύλου Κρούστη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βλέμματα έχει συλλέξει μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter και έκανε τον γύρο του διαδικτύου, η οποία όπως υποστηρίζουν κάποιοι είναι το PlayStation 5. Πρόκειται όμως για παρεξήγηση. Δεν είναι το PlayStation 5 αυτό, ούτε πρόκειται για κάποιον πρώιμο σχεδιασμό.
 

Τα μηχανήματα που φαίνονται στην επίμαχη φωτογραφία είναι τα game development kits (GDK) ή αλλιώς dev kits και χρησιμεύουν για την ανάπτυξη παιχνιδιών του PlayStation 5. Τo κιτ ανάπτυξης λογισμικού είναι εξειδικευμένο hardware που παραχωρείται ή αγοράζεται από τις εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών. Συνδυάζεται με άλλα εργαλεία, άδειες για μηχανές παιχνιδιών, αλλά και middleware, ενώ παραχωρείται έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και τον κατασκευαστή την gaming κονσόλας. Ενώ δεν είναι διαθέσιμες για το κοινό, πολλές φορές βλέπουμε να διαρρέουν χαρακτηριστικά τους ή φωτογραφίες τους από προγραμματιστές, που δουλεύουν με αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο dev kit ενσωματώνει εξοπλισμό που προσομοιώνει αυτόν της επερχόμενης κονσόλας της Sony, PlayStation 5 και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη παιχνιδιών του PS5. Εσωτερικά, πολλές φορές τυχαίνει να διαφέρουν ελαφρώς τα χαρακτηριστικά του dev kit σε σχέση με αυτά της τελικής κονσόλας που θα βγει στην αγορά.
 

Πιο σημαντικό όμως, στη δική μας περίπτωση, είναι ότι η εμφάνιση δεν έχει ποτέ καμία σχέση με τη συσκευή που θα δούμε στην αγορά στα τέλη του 2020 από τη Sony. Το μηχάνημα που φαίνεται στη φωτογραφία διαθέτει αεραγωγούς και design σε σχήμα “V”, όπως είχε φανεί κι από σχέδια που είχαν διαρρεύσει πριν μερικές εβδομάδες, ενώ φαίνονται και συνδεδεμένα χειριστήρια, τα οποία ίσως είναι τα νέα DualShock 5, ίσως και όχι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πίσω μέρος φαίνονται και τα dev kits που είναι βασισμένα στο hardware του PlayStation 4 (επάνω) και του PlayStation 4 Pro (κάτω).
 

Προς αποσαφήνιση, η εξωτερική εμφάνιση του PlayStation 5 θα γίνει γνωστή σε επερχόμενη παρουσίαση της Sony. Το dev kit που βλέπουμε στη φωτογραφία δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτό που θα δούμε στην αγορά, όταν κυκλοφορήσει το PlayStation 5, όμως σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει αποκτήσει τέτοια δημοσιότητα ένα απλό dev kit.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης