Η Intel πραγματοποίησε μια εκτενή παρουσίαση για τους νέους επεξεργαστές της, 12ης γενιάς, τους οποίους είχε αποκαλύψει αρχικά πριν μερικούς μήνες.

Οι τρεις νέοι CPUs της εταιρείας, γνωστοί και ως Alder Lake, είναι σχεδιασμένοι με έμφαση στο gaming, αλλά και τη δημιουργική εργασία. Πρόκειται για τα μοντέλα Core i9-12900K, i7-12700K και i5-12600K, τα οποία θα έχουν και KF παραλλαγές που θα είναι σχεδόν πανομοιότυπες με τις “βασικές” εκδόσεις, αλλά δεν θα προσφέρουν integrated graphics.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Intel αναμένει πως θα έχει εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες από τους νέους της επεξεργαστές έως το τέλος του 2021 και πάνω από δύο εκατομμύρια μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2022. Μάλιστα, αυτές είναι οι προβλέψεις της παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή τσιπ.

Οι Alder Lake χρησιμοποιούν την υβριδική αρχιτεκτονική της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως συνδυάζουν διαφορετικούς πυρήνες στο ίδιο τσιπ: οι P-cores είναι οι μεγάλοι πυρήνες υψηλής απόδοσης και οι E-cores αποτελούν τους μικρότερους -χαμηλής ισχύος- πυρήνες. Οι πυρήνες P προορίζονται για τη διαχείριση των πιο απαιτητικών εργασιών, ενώ οι E-cores “επεξεργάζονται” τις διαδικασίες παρασκηνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τα πρώτα τσιπ που υποστηρίζουν επισήμως το Intel Thread Director των Windows 11 με στόχο την καλύτερη απόδοση των διαφορετικών πυρήνων.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, τα νέα τσιπ της Intel έχουν 30% καλύτερη απόδοση από αυτά της προηγούμενης γενιάς, όσον αφορά εργασίες όπως το rendering και το editing και 20 με 30% όσον αφορά το gaming (συγκεκριμένα το frame rate).

Οι επεξεργαστές Alder Lake υποστηρίζουν τη μνήμη DDR5-4800, αλλά και το Extreme Tuning Utility της Intel, XTR 7.5, ενώ η “βασική” σειρά τους (η K) εμπεριέχει την Intel UHD Graphics 770. Οι νέοι CPUs ξεκινάνε με επίπεδο κατανάλωσης τα 125 watts και μπορούν να “αγγίξουν” τα 241w (i9), 190w (i7) και 150w (i5) αντίστοιχα.

Επιμέλεια: Ελένη Δρίβα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης