Του Παύλου Κρούστη
 

Μόλις πριν μερικές ημέρες, ο πρώην chairman των Sony Worldwide Studios, Shawn Layden, ανέφερε σε δηλώσεις του μια πικρή αλήθεια: το μοντέλο των μεγάλων παραγωγών (video games) δεν είναι πλέον βιώσιμο. Με λίγα λόγια, ο ένας εκ των πλέον υπευθύνων του προϋπολογισμού για μερικά από τα μεγαλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών ανέφερε ότι πλέον δεν μπορούν να αναπτύσσονται τέτοια παιχνίδια με τις παρούσες συνθήκες.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο. Το κόστος ανάπτυξης σε αυτήν τη γενιά πήδηξε από τα 80 εκατ. δολάρια στα 150 εκατ. δολάρια για τα περισσότερα AAA παιχνίδια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κόστη του marketing, ενώ ο χρόνος ανάπτυξης πλέον φτάνει τα 5 χρόνια”, ανέφερε ο Layden.
 

Ο πρώην υπεύθυνος των Worldwide Studios της Sony, που πλέον δεν ανήκει στο ενεργητικό της εταιρείας ανέφερε ότι καθώς εισερχόμαστε στην επόμενη γενιά δεν θα μπορεί να διατηρηθεί η ίδια τιμή και το κοινό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

To κόστος ανάπτυξης των ΑΑΑ games έχει αυξηθεί από τα 80 εκατ. στα 150 εκατ. δολάρια, αναφέρει ο Layden

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2006 ήταν η τελευταία χρονιά, που τα παιχνίδια είδαν αύξηση από τα €59,99 στα €69,99, στην αρχή της γενιάς των Xbox 360 και PlayStation 3. To βασικό κόστος πρόσβασης στα βιντεοπαιχνίδια έχει μείνει σταθερό από τότε, ενώ έχει αυξηθεί σε κάθε άλλο τομέα ψυχαγωγίας, όπως τα εισιτήρια για τον κινηματογράφο, τη συνδρομή του Netflix και άλλα.
 

Χθες, είχαμε την πρώτη σχετική είδηση, με την 2K Sports να ανακοινώνει ότι ο επόμενος τίτλος της για τη σειρά NBA 2K στην έκδοσή του για τις κονσόλες νέας γενιάς θα κοστίζει 10 δολάρια παραπάνω, δηλαδή από $59,99 στα $69,99. Στην Ευρώπη η τιμή είναι ήδη στα €69,99. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με το επίσημο site της εταιρείας, η τιμή του NBA 2K21 για τα PlayStation 5 και Xbox Series X διαμορφώνεται στα €74,99 για την standard έκδοση, δηλαδή 5 ευρώ πάνω από τις τωρινές τιμές. Τι σημαίνει όμως αυτό για την αγορά;
 

Το NBA 2K21 είναι το πρώτο παιχνίδι που ανακοίνωσε αυτήν τη διαφορά στην τιμή του, όμως δεν φαίνεται να είναι μεμονωμένο γεγονός. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDG, υπάρχουν κι άλλοι publishers που σκέφτονται να ανεβάσουν τις τιμές τους για τα AAA παιχνίδια κατά 10 δολάρια (ενδεχομένως να παραμείνει στα 5 ευρώ για την Ευρώπη η διαφορά).
 

Η ευρωπαϊκή τιμή της standard έκδοσης του ΝΒΑ 2Κ21 για PlayStation 5 και Xbox Series X θα είναι €74,99

Ο CEO της εταιρείας αναλύσεων IDG, Yoshio Osaki, ανέφερε ότι “τα κόστη ανάπτυξης και publishing έχουν αυξηθεί, όπως και το κόστος εισόδου σε άλλα προϊόντα ψυχαγωγίας. Τα κόστη για την επόμενη γενιά όμως είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, και ακόμη και αυτή η αύξηση [των 5 ευρώ] δεν μπορεί να τα καλύψει. Παρ’ όλα αυτά κοιτάζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση”.
 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της επίσημης αντιπροσωπείας της 2K Sports στην Ελλάδα, CD Media, δεν υπάρχει ενημέρωση συγκεκριμένα για τη χώρα μας για την τιμή του next-gen NBA 2K21 και κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει η τιμή που αναφέρει η 2K στο επίσημο site της, δηλαδή €74,99 για τη standard έκδοση. 
 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα παιχνίδια, αδυνατούμε να δούμε μια αγορά που θα ξεχωρίζει μόνο ένα παιχνίδι κατά 5 ευρώ παραπάνω και πιθανώς να έρθουν κι άλλοι τίτλοι που θα ισορροπήσουν πλέον στα €74,99 την επίσημη προτεινόμενη τιμή λιανικής για τη χώρα μας.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης