Αξιοποιώντας τις ελάχιστες νότες που είχε γράψει ο Μπετόβεν σε ένα σημειωματάριο πριν το θάνατό του το 1827, ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα υπολογιστικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη, για να ολοκληρώσουν την ημιτελή δέκατη συμφωνία του πασίγνωστου συνθέτη.

Ο υπολογιστής, με την ικανότητα να διδάσκεται, έχει προγραμματιστεί σε ολόκληρο το υπόλοιπο μουσικό έργο του μεγάλου συνθέτη, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Deutsche Telekom.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, έστω κι αν ο υπολογιστής έχει ακόμη πολλά να μάθει», αναφέρει η Κριστίν Σίγκερτ, επικεφαλής των αρχείων στο Οίκο του Μπετόβεν, στη Βόννη της Γερμανίας.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σίγκερτ είναι σίγουρη ότι ο Μπετόβεν θα ενέκρινε την επεξεργασία της τελευταίας συμφωνίας, μιας και θεωρείται ως ένας καινοτόμος της εποχής του.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπάρι Κούπερ, Βρετανός συνθέτης και μουσικολόγος που έγραψε μια πιθανή συνέχεια της δέκατης συμφωνίας το 1998, δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η εκδοχή από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επιτυχής.

«Άκουσα σε ένα μικρό απόσπασμα που δημιουργήθηκε. Δεν ακουγόταν ούτε κατά διάννοια ως μια πειστική ανακατασκευή εκείνου που σκόπευε ο Μπετόβεν», σχολιάζει ο Κούπερ.

Το αποτέλεσμα της εν λόγω απόπειρας θα παρουσιαστεί από συμφωνική ορχήστρα στις 28 Απριλίου 2020, στη Γερμανία.

Πηγή: sputniknews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης