Λευτέρης Ξυκομηνός

Η δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος εργασίας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους οικιακούς χρήστες. Σήμερα, η τεχνολογία υψηλής ενεργειακής απόδοσης που παράγεται με βιώσιμο τρόπο, δεν είναι μόνο ωφέλιμη για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον πλανήτη, αλλά και για τους ίδιους τους χρήστες. Συγκεκριμένα οι χρήστες μπορούν επιλέγοντας μια οθόνη με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, να εξοικονομήσουν χρήματα από τις τρέχουσες δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των πιστοποιήσεων και οικολογικών λειτουργιών των οθονών που διατίθενται στην αγορά, οι χρήστες δυσκολεύονται συχνά να αναγνωρίσουν κάποιες σημαντικές, φιλικές στο περιβάλλον, διαφορές. Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, η AOC παραθέτει μια επισκόπηση επιλεγμένων οικολογικών πιστοποιήσεων και λειτουργιών οθόνης, προκειμένου να βοηθήσει τους χρήστες να καταστήσουν τον χώρο εργασίας τους πιο βιώσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

EnergyStar 6.0 – Χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση

Παρόλο που υπάρχουν αρκετά διεθνή και περιφερειακά περιβαλλοντικά πιστοποιητικά, οι χρήστες που επιθυμούν να δοκιμάσουν τη βιωσιμότητα των σημερινών ή μελλοντικών τους οθονών, αναγνωρίζουν τα σήματα πιστοποίησης EnergyStar, TCO και EPEAT. Το σήμα πιστοποίησης EnergyStar 6.0 παρέχει κυρίως πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας και την απόδοση μιας οθόνης, για παράδειγμα, η οθόνη μπαίνει υποχρεωτικά σε αυτόματη λειτουργία αναμονής μετά από ένα καθορισμένο χρόνο απουσίας χρήσης. Το σήμα, με το οποίο είναι πιστοποιημένα όλα τα τρέχοντα μοντέλα της AOC, ορίζει επίσης τα επίπεδα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης – μικρότερα των 0,5 W κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας. Αγοράζοντας μία οθόνη πιστοποιημένη με την πιο πρόσφατη έκδοση, EnergyStar 6.0, εξασφαλίζεται μείωση στις συνολικές ενεργειακές ανάγκες των χρηστών που ενδέχεται να επιφέρει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

TCO 6.0 και EPEAT

Οι οθόνες που φέρουν τα σήματα TCO 6.0 and EPEAT πληρούν μια σειρά από κριτήρια που ξεπερνάνε τα απλά επίπεδα ενεργειακής κατανάλωσης. Τα δυο σήματα πιστοποίησης απαιτούν οι οθόνες να είναι κατασκευασμένες με κοινωνική υπευθυνότητα και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Οι οθόνες που είναι πιστοποιημένες με τα δυο αυτά σήματα, αναμένεται να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι, δεν συμβάλλουν μόνο στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων αλλά αποτελούν και μια επένδυση διαρκείας για τους χρήστες. Το σήμα πιστοποίησης TCO 6.0 διασφαλίζει επίσης ότι οι οθόνες πληρούν διάφορες άλλες απαιτήσεις, όπως πρότυπα εικόνας υψηλής ποιότητας, καθώς και ένα ευρύ φάσμα επιλογών εργονομικής προσαρμογής, που ενισχύουν τα οφέλη για την υγεία των χρηστών. Παρομοίως, η πιστοποίηση EPEAT απαιτεί την αξιολόγηση των οθονών με όρους βιωσιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Αυτό καθορίζεται χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα τόσο υποχρεωτικών όσο και προαιρετικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα, η συσκευασία να είναι τουλάχιστον κατά 90% ανακυκλώσιμη. Ανάλογα με τον αριθμό των κριτηρίων που πληρεί μια οθόνη, καθορίζεται η χάλκινη, αργυρή ή χρυσή αξιολόγηση.

Λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας

Οι περισσότερες οθόνες AOC είναι πλήρως πιστοποιημένες με σημαντικά σήματα, ενσωματώνοντας επίσης πρόσθετα χαρακτηριστικά, που επιτρέπουν στους χρήστες να εργαστούν σε ένα ακόμα πιο βιώσιμο περιβάλλον. Επιπλέον, συγκεκριμένα μοντέλα οθονών προσφέρουν ενσωματωμένο διακόπτη μηδενικής ισχύος, που επιτρέπει στους χρήστες να σβήνουν εντελώς την οθόνη προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια για το διάστημα που δεν τη χρησιμοποιούν. Όλες οι οθόνες AOC περιέχουν τη λειτουργία Eco, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις της οθόνης σε κάθε τύπου χρήση, όπως η ανάγνωση κειμένου ή ακόμα το gaming.
Σχετικά με τη κατανάλωση ενέργειας, επιλεγμένα μοντέλα οθονών της σειράς ProLine χρησιμοποιούν λιγότερο από 0,1 W σε συνθήκες λειτουργίας αναμονής. Παράλληλα, το λογισμικό διαχείρισης ενέργειας e-Saver της οθόνης AOC, επιτρέπει στους χρήστες να καθορίσουν τη χρονική περίοδο που θα σβήσει αυτομάτως η οθόνη προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης