H Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στο Steelpan, γνωστό και ως ατσάλινο τύμπανο, που δημιουργήθηκε από τους πολίτες της Δημοκρατίας Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αποτελεί το εθνικό τους όργανο και πηγή μεγάλης υπερηφάνειας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μουσικό όργανό που εφευρέθηκε τον εικοστό αιώνα, αλλά έχει προέλευση από το 1700 μ.Χ. Ήταν βασικό κομμάτι του Καρναβαλιού του Τρινιντάντ και των ετήσιων φεστιβάλ συγκομιδής που γιορτάζονταν, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μελωδικό κρουστό όργανο κατασκευασμένο από χρησιμοποιημένα βαρέλια πετρελαίου ή κάδους απορριμμάτων δημιουργήθηκε στις φτωχογειτονιές της Καραϊβικής, όταν αποικιοκράτες μετέφεραν σκλάβους από την Αφρική, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν την αφρικανική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους στο ρυθμικό τύμπανο. Όταν η δουλεία καταργήθηκε μεταξύ 1834 και 1838, εκείνοι άρχισαν να συμμετέχουν στις γιορτές του Καρναβαλιού με τα τύμπανά τους.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το 1877, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγόρευσαν το μουσικό όργανο, καθώς φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση μηνυμάτων που θα ενέπνεαν την εξέγερση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την απαγόρευση, οι μουσικοί άρχισαν να χτυπούν στο έδαφος κουρδισμένους σωλήνες μπαμπού, τους λεγόμενους Tamboo Bamboo bands, ως εναλλακτικές λύσεις για να μιμηθούν τον ήχο των τυμπάνων τους.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρναβάλι ήταν απαγορευμένο για λόγους ασφαλείας και οι μουσικοί άρχισαν να πειραματίζονται ξανά με το ατσάλινο τύμπανο για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκαν βαθουλώματα στην επιφάνεια αυτών των αντικειμένων, τα οποία έπαιζαν διαφορετικές νότες ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα.

Το 1948, μετά το τέλος του πολέμου, οι μουσικοί στράφηκαν στη χρήση των βαρελιών πετρελαίου των 55 γαλονιών από τα διυλιστήρια πετρελαίου. Εκτός από την αλλαγή του σχήματος της επιφάνειας του τυμπάνου, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του μήκους του τυμπάνου επέτρεπε πλήρεις κλίμακες από μπάσο έως σοπράνο. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη εκδοχή του Steelpan.

Έτσι μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα νόμιμο όργανο μέσω πρωτοπόρων και καινοτόμων όπως ο Winston «Spree» Simon, η Ellie Mannette, ο Anthony Williams και ο Bertie Marshall. Πολλές από τις καινοτομίες και τις τεχνικές τους χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης