Πριν δέκα χρόνια περίπου, είχαν αρχίσει να ακούγονται διάφορες νέες ορολογίες όπως «High Definition», «HD Ready» και «Full HD», που αφορούσαν την επικείμενη τεχνολογία των τηλεοράσεων. Ο λόγος ήταν ότι τα τηλεοπτικά κανάλια (του εξωτερικού σαφώς) ετοιμάζονταν τα επόμενα χρόνια να εκπέμψουν σήμα Υψηλής Ευκρίνειας (High Definition), ενώ ο δίσκος Blu-Ray – ο συνεχιστής του DVD – ήταν προ των πυλών και που θα έφερνε Full HD ποιότητας ταινίες στον οικιακό χώρο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος στην βελτίωση της εικόνας, πρέπει να αναφέρουμε ότι το σύστημα εκπομπής τηλεοπτικών καναλιών (PAL για την Ευρώπη) αλλά και του DVD, προσέφερε 720×576 οριζόντιες και κάθετες γραμμές επί της οθόνης (414.720 Pixels), ενώ το κορυφαίο στάνταρντ Full High Definition απέδιδε 1920×1080 γραμμές (2.073.600 Pixels). Το ενδιάμεσο στάνταρντ HD Ready είχε 1280×720 γραμμές και αντίστοιχα 921.600 Pixels. Οι πρώτες τηλεοράσεις HD Ready έκαναν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους, ενώ οι Full HD ακολούθησαν από το 2006 κι έπειτα. Προχωρώντας η τεχνολογία και συνάμα η πτώση των τιμών, έχουμε φτάσει στο σημερινό τοπίο, όπου μια τηλεόραση εννοείται ότι είναι Full HD (άσχετα βέβαια αν η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών καναλιών, παρόλο που εκπέμπουν ψηφιακό σήμα, η ευκρίνεια παραμένει στα PAL επίπεδα των 720×576 γραμμών, πλην της ΕΡΤ HD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία όμως δύο χρόνια, ένα νέο στάνταρντ έχει αρχίσει να ακούγεται ολοένα και περισσότερο στο καταναλωτικό κοινό, με ακόμα υψηλότερη ευκρίνεια / ανάλυση που φτάνει τις 3840×2160 γραμμές (8.294.400 Pixels). Η ανάλυση αυτή, αλλιώς γνωστή και ως «4Κ» (ή Ultra HD), όπου το Κ = Kilo χιλιάδες, επειδή οι 3840 γραμμές πλησιάζουν τις 4.000, θεωρείται αυτή τη στιγμή η κορυφαία ποιότητα, προσφέροντας τέσσερις φορές παραπάνω ανάλυση και ακολούθως λεπτομέρεια εικόνας έναντι της ανάλυσης Full HD. Μάλιστα, στην αγορά διατίθενται τηλεοράσεις 4Κ, μόνο που…το προσφερόμενο περιεχόμενο σε ταινίες Blu-ray παραμένει ακόμα σε επίπεδα Full HD. Η αλήθεια είναι, ότι το Ultra HD Blu-ray έχει θεσπιστεί ως στάνταρντ, εντούτοις απέχει ακόμα από την λιανική υλοποίηση.

Μήπως νομίζετε ότι άπαξ και διαδοθεί μαζικά το UHD Blu-ray και αντίστοιχα οι 4K τηλεοράσεις, ξεμπερδέψαμε, πάει και τελείωσε η αέναη αναζήτηση της υψηλότερης ποιότητας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όχι αγαπητοί αναγνώστες, καθώς το «Άγιο Δισκοπότηρο» στην ποιότητα εικόνας ακούει στο όνομα «8Κ». Όπως θα καταλάβατε, το 8Κ σημαίνει 8 χιλιάδες γραμμές και πιο συγκεκριμένα 7680×4320 οριζόντιες και κάθετες γραμμές, ενώ τα Pixels εκτοξεύονται στο νούμερο των 33.177.600 επί της οθόνης. Εύκολα γίνεται αντιληπτή λοιπόν, η τεράστια διαφορά στην ευκρίνεια, στην ποιότητα και στην λεπτομέρεια της εικόνας 8Κ, όντας δεκαέξι φορές ανώτερη από την Full HD. Βέβαια, τηλεοράσεις τέτοιας ανάλυσης, παρόλο που έχουν παρουσιαστεί ως πειραματικά μοντέλα από διάφορες εταιρείες, ακόμα δεν διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό. Και εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει νόημα να διατεθούν, αφής στιγμής δεν υπάρχει υλικό ανάλυσης 8Κ για να προβληθεί σε μια τέτοια τηλεόραση.

Η Sharp όμως, δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, αντιθέτως μάλιστα, θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να προσφέρει στους καταναλωτές την τηλεόραση LV-85001 των 85 ιντσών και με 8Κ ανάλυση!

Το εν λόγω μοντέλο χρησιμοποιεί την τεχνολογία IGZO της Sharp για το οπίσθιο πανελ (Indium Gallium Zinc Oxide), προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην ταχύτητα που κινούνται τα εικονοστοιχεία (Pixels – εκ του Picture Elements), καθώς και στο πλήθος τους. Η τηλεόραση LV-85001 λειτουργεί και ως οθόνη για υπολογιστή (άσχετα αν δεν υφίσταται ακόμα κάρτα γραφικών που να αποδίδει 8Κ ανάλυση σε καταναλωτικό επίπεδο), έχοντας παράλληλα και ένα TV tuner ενσωματωμένο, για θέαση τηλεοπτικών καναλιών σε 8Κ ανάλυση…που δεν υπάρχουν ακόμα.

Επίσης, για να μπορέσει η τηλεόραση να «ρουφήξει» από μια εξωτερική πηγή και να το προβάλλει, θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση αποτελούμενη από 4 καλώδια HDMI ταυτόχρονα.

Εν τέλει, για ποιον λόγο ακριβώς η Sharp, αποφάσισε να διαθέσει στο καταναλωτικό κοινό, της Ιαπωνίας βέβαια, αυτή τη τηλεόραση, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα περιεχόμενο 8Κ, δεν υπάρχει ακόμα τηλεοπτικό κανάλι, παραμένει απορίας άξιο, αλλά όπως και να το κάνουμε Ιάπωνες είναι αυτοί, όλοι και κάποιο τρόπο θα βρουν να την εκμεταλλευτούν. Αν μη τι άλλο, με τη λιανική διάθεση της 8Κ τηλεόρασης, η Sharp επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή (και ίσως την εμπορική της δυναμικότητα;) έναντι στον ανταγωνισμό.

Τέλος, έχουμε την τιμή της…η οποία είναι για πορτοφόλια, ας τα χαρακτηρίσουμε «Υψηλής Περιεκτικότητας», καθώς ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των (περίπου) 133.000 δολαρίων ΗΠΑ! Η εποχή που ορίζεται ως «ώριμη» (βλέπε: πιθανή) για την έλευση των 8Κ τηλεοράσεων είναι μεταξύ 2020-2022.

Λευτέρης Ξυκομηνός

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.engadget.com/2015/09/15/8k-sharp-japan/

http://www.sharp.co.jp/business/8k-display/

http://av.watch.impress.co.jp/docs/news/20150916_721368.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης