Λευτέρης Ξυκομηνός

Στο PlayStation 4 έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μια νέα «τάση» που ακούει στο όνομα «τίτλος remaster», με πιο απλά λόγια ένας τίτλος από την προηγούμενη γενιά του PlayStation 3, ο οποίος έχει «αναβαθμιστεί» τόσο οπτικοακουστικά, όσο και από πλευράς χειρισμού. Το αν είναι βελτιωτικές αρκετά, λίγο ή καθόλου αυτές οι αναβαθμίσεις, ανάλογα το παιχνίδι. Αν όμως η δουλειά που έχει γίνει στην αναβάθμιση αξίζει, τότε ο remaster τίτλος μεταμορφώνεται σε μια ξεχωριστή εμπειρία. Πλησιάζοντας τις γιορτινές μέρες, μια καλή πρόταση για όσους ασχολούνται με τον κόσμο των videogames που προσφέρει η κονσόλα PlayStation 4, είναι ο τίτλος «UNCHARTED: Drake’s Collection».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκαλύπτεται από το όνομα, πρόκειται για μια συλλογή των τριών παιχνιδιών που είχαν εμφανιστεί στο PlayStation 3 (UNCHARTED: Drake’s Fortune, UNCHARTED 2: Among Thieves, UNCHARTED 3: Drake’s Deception), remastered και πλήρως αναβαθμισμένα για το PlayStation 4, σε ένα πακέτο αγοράς. Εξαίσιο χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη ελληνικής γλώσσας στα μενού και εντός παιχνιδιού (υπότιτλοι) – η συσκευασία του παιχνιδιού λέγεται «UNCHARTED: Η Συλλογή του Drake» και περιλαμβάνει τους ανανεωμένους τίτλους «UNCHARTED: Η Μοίρα του Drake», «UNCHARTED 2: Ανάμεσα σε Κλέφτες» και «UNCHARTED 3: Η Εξαπάτηση του Drake».

Η τριλογία UNCHARTED: Η Συλλογή του Drake δεν είναι ένα απλό remaster, που περιορίζεται στην αύξηση της ανάλυσης στην τηλεόραση, λίγες οπτικές βελτιώσεις εδώ κι εκεί και αυτό ήταν όλο. Αντιθέτως, είναι μια τρομερά καλή προσπάθεια από μεριάς της υπεύθυνης ομάδας «Bluepoint Games» για την μεταφορά και βελτίωση (remaster) της τριλογίας στο PlayStation 4. Έτσι λοιπόν, η ανάλυση έχει αυξηθεί από HD Ready (720p – 1280×720) στο PS3, σε Full HD (1080p – 1920×1080) στο PS4, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως των 1.152.000 Pixel (1080p = 2.073.600, 720p = 921.600 Pixel).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η ομάδα Bluepoint Games σχεδίασε εξ αρχής, με περισσότερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, αρκετές από τις υφές (textures) που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι, από τα πρόσωπα των χαρακτήρων, έως τις δομές των χώρων και τοπίων. Ταυτόχρονα, όλα τα οπτικά εφέ του παιχνιδιού είναι πλήρως ανανεωμένα, χρησιμοποιώντας νεότερες τεχνολογίες, με καλύτερο και πιο φαντασμαγορικό αποτέλεσμα. Τέλος, η ρυθμός των καρέ του παιχνιδιού έχει διπλασιαστεί, όντας πλέον στα 60 καρέ/δευτερόλεπτο στο PS4, από τα 30 που ήταν στο PS3.

Η αλήθεια πάντως είναι, ότι η Bluepoint Games έκανε άριστη δουλειά στην «μεταφορά» της τριλογίας στο PS4, καθώς οι βελτιώσεις που έκανε αξίζουν συγχαρητήρια, αφού πολλές είναι οι φορές που ο παίκτης θα νομίζει ότι βλέπει παιχνίδι – ιδιαίτερα στους Νο 2 και 3 τίτλους – τωρινής εποχής για το PS4.

Ομολογουμένως, το πρώτο παιχνίδι της σειράς UNCHARTED: Η Μοίρα του Drake, είναι ένας τίτλος που πλέον «δείχνει» τα χρόνια του καθότι εμφανίστηκε το 2007 (οι επόμενοι τίτλοι είναι του 2009 και 2011), παρά ταύτα όμως, είναι ο τίτλος που έχει δεχθεί το περισσότερο «φρεσκάρισμα» με εξαιρετικά αποτελέσματα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι δύο τίτλοι δεν χαίρουν της ίδιας βελτιωτικής αναβάθμισης, απεναντίας και οι δύο τίτλοι «βρίθουν» από τεχνική αρτιότητα και καλαισθησία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε, πως το online multiplayer κομμάτι των No 2 και 3 τίτλων που υπήρχε στις αρχικές εκδόσεις για PS3, έχει αφαιρεθεί από την remastered τριλογία για PS4.

Για την ιστορία του παιχνιδιού, ότι και να πούμε είναι λίγο, προσπαθώντας κιόλας να μην «μαρτυρήσουμε» την εξέλιξη των γεγονότων που θα βιώσει ο παίκτης. Αρκεί να πούμε, ίσως προς τις όχι και τόσο νεαρές ηλικίες, ότι η τριλογία απεικονίζει με έναν περιγραφικό τρόπο, τις μεγάλες περιπέτειες στις οποίες εμπλέκεται ο κεντρικός ήρωας Nathan Drake (μαζί με τον φίλο του Sully και άλλους συμπρωταγωνιστές), με αρκετή δόση δράσης, γρίφων, εξερεύνησης, φαντασμαγορικών σκηνών σε επίπεδο Χόλυγουντ με ατμοσφαιρικό, κινηματογραφικό ηχητικό πλαίσιο, και φυσικά, μην ξεχνάμε το απαραίτητο love story.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια αξέχαστη gaming εμπειρία τουλάχιστον 30 – 40 ωρών, ανάλογα αν θέλετε να βιώσετε ασταμάτητα το παιχνίδι ή να περιηγηθείτε παντού ώστε να ανακαλύψετε θησαυρούς και άλλα μυστικά. Για όσους ενδιαφέρονται για συλλογή «Τροπαίων» (Trophies), να αναφέρουμε πως η ανανεωμένη τριλογία υποστηρίζει νέα τρόπαια για το PS4. Εν κατακλείδι, UNCHARTED: Η Συλλογή του Drake αποτελεί μια ιδανική αγορά για την περίοδο των εορτών, τόσο για τον παίκτη που θέλει να ξαναβιώσει τις εμπειρίες που είχε με το PS3 αλλά πλέον σε μια πλήρως ανανεωμένη πρόταση στο PS4, όσο και για τον νεο-εισερχόμενο στον κόσμο του PlayStation 4 που θέλει να απολαύσει κάτι που δεν έχει ξαναδεί, προσφέροντάς του πολλές ώρες διασκέδασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης