Το κύριο μέσο αποθήκευσης στους υπολογιστές είναι ο σκληρός δίσκος. Μέσα σε αυτό αποθηκεύονται τα πάντα, ξεκινώντας από το ίδιο το Λειτουργικό Σύστημα που χρησιμοποιούμε, είτε λέγεται Mac OS X, είτε Windows, είτε Linux, αναφερόμενοι πάντα στα συστήματα που είναι διαθέσιμα στον απλό λαό. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, οι δίσκοι που δεν έχουν μηχανικά/κινούμενα μέρη, γνωστοί ως SSD (Solid State Drive) γίνονται ολοένα πιο διαδεδομένοι, με πρωτοπόρο στην αλλαγή την εταιρεία Apple, καθώς οι φορητοί MacBook Pro υπολογιστές των τελευταίων 2 ετών προσφέρονται αποκλειστικά αυτούς. Οι SSD έχουν -μεταξύ άλλων- το ισχυρότατο πλεονέκτημα της πολύ υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, σε σχέση με αυτή των «κλασικών» σκληρών δίσκων. Εντούτοις, οι σκληροί δίσκοι HDD (Hard Disc Drive) παραμένουν σε δύο σημεία να έχουν το «πάνω χέρι»: το μεγάλο μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου και η –συγκριτικά με τους SSD- ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία Seagate, όντας «παλιά καραβάνα» στον τομέα της αποθήκευσης, αναλογιζόμενη αυτά τα δύο σημεία υπεροχής των HDD, πρόσφατα ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο σκληρού δίσκου 3,5 ιντσών, με την ομολογουμένως τεράστια χωρητικότητα των 8 TB (TeraByte) και στην τιμή των μόλις 260 δολαρίων (209 ευρώ περίπου).

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ένας SSD χωρητικότητας 1 TB, ξεκινά από τιμή των 375 ευρώ, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ (και να τα ξεπεράσει) ανάλογα το μοντέλο και τον τρόπο διασύνδεσης με τον υπολογιστή (SATA ή PCI-e). Επιστρέφοντας στο εξωπραγματικό νούμερο των 8 TB του νέου σκληρού δίσκο Seagate Archive HDD, θα πρέπει να αναφέρουμε κάποια στοιχεία πιο απλά στην κατανόηση, ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αποθήκευσης που προσφέρει: σε 8 ΤΒ, ή αλλιώς 8.000 GB, μπορούν να χωρέσουν περί τις 8 χιλιάδες ταινίες (μεγέθους 1 GΒ έκαστη), όσοι ενδιαφέρονται για ταινίες HD υψηλής ποιότητας (14 GB) θα μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 572 ταινίες, ενώ όσοι ανάμεσά μας ασχολούνται με την φωτογραφία ή τα τραγούδια, θα αρκεστούν στο γεγονός πως σε 8 ΤΒ χωράνε γύρω στα 800.000 (10 ΜΒ για κάθε τραγούδι ή φωτογραφία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπαμε στην αρχή, οι SSD δίσκοι, ένα από τα πλεονεκτήματά τους είναι η πολύ υψηλή ταχύτητα, η οποία πλέον κυμαίνεται στο φάσμα των 450-550 ΜΒ ανά δευτερόλεπτο (ανάλογα το μοντέλο και τον τρόπο διασύνδεσης με τον υπολογιστή μπορεί να φτάσει -και να ξεπεράσει- το 1GB/s), κάτι που σαφώς ένας σκληρός δίσκος δεν μπορεί να επιτύχει, σε απολύτως καμία περίπτωση. Παρά ταύτα, το νέο μοντέλο Archive HDD 8 TB της Seagate, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι «χελώνα», αντιθέτως, καταφέρνει αξιοπρεπέστατη επίδοση για την «κλασική» τεχνολογία που φέρει, φτάνοντας την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων 150 ΜΒ/s.

Το νέο λοιπόν μοντέλο με χωρητικότητα 8 TB, ανήκει στην οικογένεια Archive HDD σκληρών δίσκων (προσφέρονται και χωρητικότητες των 5 ή 6 ΤΒ), ενσωματώνοντας την τεχνολογία SMR (Shingle Magnetic Recording). Τέλος, ο νέος σκληρός δίσκος θα κάνει την ογκώδους χωρητικότητας εμφάνισή του, γύρω στα τέλη Ιανουαρίου 2015. Καλές αποθηκεύσεις!

 

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.seagate.com/gb/en/products/enterprise-servers-storage/nearline-storage/archive-hdd/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης