Μπορεί πλέον οι περισσότεροι να ακούν τα αγαπημένα τους τραγούδια σε ψηφιακή μορφή ή μέσω Internet, είτε αυτό μεταφράζεται σε δημοφιλή φορμά ήχου όπως mp3 και flac είτε σε υπηρεσίες ροής περιεχομένου (YouTube, Spotify κλπ), όμως αδιαμφισβήτητα, η «ηχητική φυσικότητα» καθώς και το μεράκι χρήσης του κλασικού δίσκου βινυλίου παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρη.

Πριν από πολλά χρόνια, κοντά στα 35 έτη, δηλαδή στην αρχή της δεκαετία των 80s όπου εμφανίστηκε στη λιανική αγορά ο πρώτος οπτικός δίσκος με το Compact Disc των Philips/Sony, πάρα πολλοί μουσικόφιλοι παραδέχτηκαν την ευκολία που προσφέρει και την ποιότητα ήχου με ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό αντίτιμο, αλλά ταυτόχρονα, ουδείς προέβη σε αντικατάσταση του βινυλίου. Ο λόγος ήταν ότι ναι μεν το CD προσέφερε καλό ήχο, αλλά το βινύλιο δε, προσέφερε απαράμιλλη ποιότητα, πλούσια ηχητική γκάμα, μια «ζεστασιά» στην ακρόαση σαν να παίζουν τα όργανα και ο τραγουδιστής δίπλα σου. Βέβαια η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη που προσέφερε ολοένα και πιο εξελιγμένα CD συστήματα σε ακόμα πιο προσιτές τιμές, ενώ αργότερα οι συσκευές ψηφιακής μουσικής (με το επιτυχημένο Apple iPod) και τα κινητά τηλέφωνα που κατέκλυσαν τον πλανήτη, είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή εξάλειψη του βινυλίου στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς το βινύλιο τόσο από πλευράς του μουσικού στερεώματος όσο και από πλευράς καταναλωτών. Σίγουρα, η στροφή δεν είναι μαζική, ούτε πρόκειται να επηρεάσει την καθολική επικράτηση της ψηφιακής / ιντερνετικής μουσικής, εντούτοις η τάση που έχει αναδυθεί τελευταίως, σκιαγραφεί μια – έστω ήπια – επιστροφή του βινυλίου, μαζί με το κλασικό πικάπ.

Σε αυτά τα πλαίσια, η Pioneer προσφέρει το πικάπ δίσκων βινυλίου PL-30, το οποίο είναι σχεδιασμένο εξ αρχής με έναν στόχο: την εξαγωγή όλης της πληροφορίας που περιέχουν τα αυλάκια των αναλογικών δίσκων, προσφέροντας μια μοναδική μουσική εμπειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευκολία χρήσης

Το νέο πικάπ είναι πλήρως αυτόματο, που σημαίνει ότι ο βραχίονας θα μεταβεί ακριβώς επάνω από τα πρώτα αυλάκια του δίσκου και κατόπιν θα κατέβει μαλακά για να ξεκινήσει η αναπαραγωγή μουσικής, ενώ όταν τελειώσει ο δίσκος, ο βραχίονας θα επιστρέψει αυτόματα στη βάση του. Όλα αυτά με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου.

Ελαχιστοποίηση των κραδασμών

Ένα από τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν ένα πικάπ με μέτριο ήχο από ένα άλλο με καταπληκτικό ήχο, είναι η ικανότητα να εξαλείφονται οι κραδασμοί, οι οποίοι επηρεάζουν τα ευαίσθητα μηχανικά εξαρτήματα της βελόνας και του αντίβαρου. Αποτέλεσμα των κραδασμών, είναι η επιρροή στα ηλεκτρονικά της κεφαλής και αντίστοιχα η υποβάθμιση του μουσικού σήματος.

Το PL-30 διαθέτει σασί δύο επιπέδων, με μεταλλικό έλασμα πάχους 4 χιλιοστών στην κάτω πλευρά. Έτσι, τα δύο αυτά στοιχεία προστατεύουν το πικάπ από τους ανεπιθύμητους κραδασμούς. Επιπρόσθετα, το αλουμινένιο πλατό και ο αλουμινένιος χυτο-πρεσσαριστός βραχίονας, μπλοκάρουν τους εναπομείναντες κραδασμούς, έτσι ώστε το μουσικό σήμα να παραμένει ανεπηρέαστο. Ακόμη και το ελαστικό επίστρωμα πάχους 5 χιλιοστών που υπάρχει επάνω στο πλατό, είναι σχεδιασμένο ώστε να σταματά τους κραδασμούς.

Προενισχυτής phono και παρεχόμενη κεφαλή

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του PL-30 είναι ο ενσωματωμένος προενισχυτής phono, ο οποίος χρησιμοποιεί πυκνωτές υψηλής ποιότητας στη διαδρομή του σήματος, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής μουσικής απόδοσης. Ο προενισχυτής phono, επιτρέπει πρακτικά τη σύνδεση του PL-30 απευθείας σε κάθε ενισχυτή, ραδιοενισχυτή AV ή σύστημα compact, ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι υφίσταται όταν χρησιμοποιούνται συνηθισμένα πικάπ, επειδή απαιτείται η παρεμβολή ενός εξωτερικού προ-ενισχυτή για την ενδυνάμωση και την αντιστάθμιση του σήματος. Ωστόσο, αν το επιθυμεί ο χρήστης, παρέχεται η δυνατότητα παράκαμψης του ενσωματωμένου προενισχυτή phono του PL-30.

Τέλος, το PL-30 είναι εξοπλισμένο με κεφαλή υψηλής ποιότητας Audio Technica MM (Moving Magnet). Επίσης, η κεφαλή μπορεί να αλλαχθεί εύκολα οποιαδήποτε στιγμή.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το PL-30 έρχεται να καλύψει την ανάγκη για αναλογικό ήχο στον μουσικόφιλου του 2015, ουσιαστικά συνδυάζοντας την ευκολία χρήσης που απαιτεί η σύγχρονη εποχή με την νοσταλγική ηχητική απόλαυση του παρελθόντος – ένα παρελθόν που επανέρχεται στην επικαιρότητα, με δειλά αλλά σταθερά βήματα. Οι απανταχού λάτρεις του βινυλίου λοιπόν, μπορούν να γευτούν τους ήχους που προσφέρει το βινύλιο χωρίς συμβιβασμούς, πολύπλοκες συνδέσεις και βαθιά γνώση του αντικειμένου όπως απαιτείτο παλαιότερα, χάρη στο Pioneer PL-30.

Καλές ακροάσεις!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης