Η εξερεύνηση του Διαστήματος ανέκαθεν μαγνήτιζε το ενδιαφέρον του ανθρώπου. Συγγραφείς με μυθιστορήματα, με πρωτοπόρο τον Ιούλιο Βέρν με το «Από τη Γη στη Σελήνη» και τις προσπάθειες της NASA στα τέλη της δεκαετίας του ’60 (με την αμφιλεγόμενη επιτυχία προσσελήνωσης της 20ης Ιουλίου 1969), έως την λήξη των Διαστημικών προγραμμάτων με την αποστολή Apollo 17 (7 Δεκεμβρίου 1972), καθώς και τις αποστολές ειδικών ρομπότ στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, η επιμονή των επιστημόνων παραμένει ενεργή.

Πλέον, στο διαστημικό «παιχνίδι» έχουν εισέλθει και ιδιώτες, όπως η εταιρεία «SpaceX», η οποία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να κατασκευάσει έναν πύραυλο που θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται. Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, η μέχρι σήμερον πυραυλική τεχνολογία που χρησιμοποιείτο στις διαστημικές αποστολές, ήταν…μιας χρήσης. Ένας πύραυλος εκτοξεύονταν, αφού είχε φτάσει το απαιτούμενο ύψος οι τεράστιες δεξαμενές αποσπόνταν και αφού είχε ολοκληρωθεί η αποστολή στη Σελήνη, τότε επέστρεφε στην ατμόσφαιρα της Γης, μόνο ένας θαλαμίσκος με τους αστροναύτες, που κατέληγε στην θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία SpaceX όμως, φιλοδοξεί με τον πύραυλο Falcon 9, να δώσει τέλος σε αυτή τη διαδικασία, επιτυγχάνοντας με αυτόν την πλήρη επαναχρησιμοποίησή του, μετά το πέρας μιας αποστολής, καθώς θα έχει τη δυνατότητα προσγείωσης. Η προσγείωση θα γίνεται εφικτή μέσω ειδικών «ποδιών» που εκτείνονται λίγο πριν την προσγείωση, έτσι ώστε ο πύραυλος ύψος 14 οικοδομικών ορόφων, να προσγειώνεται με «άνεση» και ακρίβεια.

Ακρίβεια είπαμε; Δυστυχώς η πραγματικότητα και προπάντων η επιτυχία, απαιτεί προσπάθεια, αφού απέχει από την θεωρία, φιλοδοξία και εν τέλει την επιθυμία των επιστημόνων. Στην πρώτη προσπάθεια του Falcon 9 να προσνηωθεί σε μια ειδική πλατφόρμα στην θάλασσα, τα ειδικά στηρικτικά «πόδια» δεν λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα ο πύραυλος να λάβει κλίση σχεδόν 45 μοιρών λίγο πριν προσνηωθεί. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόσκρουση του τμήματος των μηχανών προώθησης στην πλατφόρμα, με επακόλουθο την μίξη καυσίμων και οξυγόνου και όπως καταλαβαίνετε, μια φαντασμαγορική έκρηξη έλαβε χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον Elon Musk της SpaceX που δημοσίευσε τις φωτογραφίες στο Twitter, ο πύραυλος ευτυχώς δεν έπαθε ιδιαίτερες ζημιές, ή τουλάχιστον ζημιές που δεν μπορούν να επισκευαστούν. Στο παρελθόν, ο Flacon 9 είχε δύο επιτυχείς προσπάθειες προσθαλάσσωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης