Λευτέρης Ξυκομηνός

Περισσότερα από 35 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Βρετανο-Αμερικανός επιστήμονας πληροφοριών Frederick Wilfrid, οραματίστηκε πρώτος ένα «περιβάλλον γραφείου χωρίς χαρτί» το 1978. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι οι εκτυπωτές συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται καθημερινά και, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 3.600 Ευρωπαίους εργαζόμενους και ανατέθηκε από την Epson Europe, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εκτυπωτές έχουν ζωτική σημασία, όσον αφορά τη συμβολή τους σε μια πιο παραγωγική εργασία, ενώ μια συντριπτική πλειοψηφία (83%) θεωρεί ότι ένα «περιβάλλον γραφείου χωρίς χαρτί, δεν είναι ρεαλιστικό». Στην πραγματικότητα, από το 4% που δήλωσε ότι δεν διαθέτει εκτυπωτή στο γραφείο, το μισό ποσοστό εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει έναν.
«Είναι σαφές από την έρευνα μας ότι παρά τις ψηφιακές καινοτομίες, οι άνθρωποι επιθυμούν ακόμα να χρησιμοποιούν το χαρτί στην εργασία τους, προτιμώντας την εκτύπωση αντί της επεξεργασίας επί της οθόνης, για ορισμένες εργασίες», δήλωσε ο Rob Clark, Αντιπρόεδρος της Epson Europe. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τυπώνουν κατά μέσο όρο 21 εργασίες ανά ημέρα, με τις πιο δημοφιλείς από αυτές να είναι οι αναφορές, με δεύτερα τα επισυναπτόμενα αρχεία των email και τρίτη την εκτύπωση των ίδιων των email.
«Στην πραγματικότητα οι οργανισμοί χρειάζονται την εκτύπωση όχι μόνο για να βοηθήσουν τους εργαζομένους να εργάζονται αποτελεσματικότερα αλλά και για να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και περιβαλλοντικά οφέλη», τονίζει ο Clark. «Με την εκτύπωση inkjet, για παράδειγμα, οι οργανισμοί μπορούν να επιτύχουν έως και διπλάσιο αριθμό εκτυπώσεων, παράγοντας ταυτόχρονα 95% λιγότερα απόβλητα και με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, σε σύγκριση με παρόμοιου μεγέθους εκτυπωτές laser και φωτοτυπικά μηχανήματα.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά τα πλαίσια, η Seiko Epson κατασκεύασε το πρώτο μηχάνημα ανακύκλωσης χαρτιού μικρών διαστάσεων στον κόσμο, με δυνατότητα να παράγει νέο από ασφαλώς κατεστραμμένο χαρτί, χωρίς τη χρήση νερού. Η Epson σκοπεύει να θέσει το νέο «PaperLab» σε εμπορική παραγωγή στην Ιαπωνία το 2016, ενώ οι πωλήσεις σε άλλες περιοχές θα αποφασιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι επιχειρήσεις που θα εγκαθιστούν ένα PaperLab σε κάποιο σημείο σε εξωτερικό χώρο, θα είναι σε θέση να παράγουν χαρτί σε διάφορα μεγέθη, πάχη και τύπους, από χαρτί γραφείου και χαρτί επιχειρηματικής κάρτας, έως χαρτί χρωματισμένο και αρωματισμένο.
Η Epson ασχολείται με το χαρτί που χρησιμοποιείται για τα τους εκτυπωτές της, με σκοπό να αναπτύξει την τεχνολογία που θα αλλάξει τον κύκλο του χαρτιού. Με το PaperLab, η Epson έχει ως στόχο να δώσει νέα αξία στο χαρτί καθώς και την τόνωση της ανακύκλωσης.
Χαρακτηριστικά PaperLab:

1. Διαδικασία ανακύκλωσης με βάση το γραφείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήθως, το χαρτί ανακυκλώνεται σε μια εκτενή διαδικασία που κατά κανόνα συνεπάγεται μεταφορά των απορριμμάτων χαρτιού από το γραφείο σε μια εγκατάσταση χαρτοποιίας (ανακύκλωση). Με το PaperLab, η Epson προσπαθεί να μειώσει και να περιορίσει στο χώρο του γραφείου μια νέα διαδικασία ανακύκλωσης.

2. Ασφαλής καταστροφή εμπιστευτικών εγγράφων

Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσλάβουν εργολάβους για να διαχειριστούν την απόρριψη των εμπιστευτικών εγγράφων ή να έχει η ίδια καταστροφέα εγγράφων. Με το PaperLab, ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανακυκλώσουν με ασφάλεια τα εγγράφα επί τόπου, αντί να τα παραδίδουν σε έναν εργολάβο. Το PaperLab διασπά τα έγγραφα σε ίνες χαρτιού, έτσι ώστε η πληροφορία τους να καταστραφεί ολοσχερώς.

3. Η παραγωγή υψηλής ταχύτητας των διαφόρων τύπων χαρτιού

Το PaperLab παράγει το πρώτο νέο φύλλο χαρτιού σε περίπου τρία λεπτά αφότου φορτωθούν τα απορρίμματα χαρτιού και πατηθεί το κουμπί Έναρξη. Το σύστημα μπορεί να παράγει περίπου 14 φύλλα Α4 ανά λεπτό και 6.720 φύλλα σε μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών.
Οι χρήστες μπορούν να παράγουν μια ποικιλία τύπων χαρτιού για να καλύψουν τις ανάγκες τους, από Α4 και Α3 χαρτί γραφείου σε διάφορα πάχη, χαρτί για επαγγελματικές κάρτες, χαρτί με χρώμα, ακόμη και χαρτί με άρωμα.

4. Περιβαλλοντική απόδοση

Το PaperLab δημιουργεί χαρτί χωρίς τη χρήση νερού. Κανονικά χρειάζεται περίπου ένα φλιτζάνι νερό για να παραχθεί ένα ενιαίο φύλλο χαρτιού Α4. Δεδομένου ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος παγκόσμιος πόρος, η Epson αισθάνθηκε ότι μια ξηρή διαδικασία παρασκευής ήταν απαραίτητη.
Επιπλέον, η ανακύκλωση χαρτιού επιτόπου στο γραφείο συρρικνώνει και απλοποιεί τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν λιγότερο νέο χαρτί μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές CO2 από τις μεταφορές τους.

Τεχνολογία PaperLab

Οι θεμελιώδεις συμπαγείς, υψηλής ακρίβειας και εξοικονόμησης ενέργειας τεχνολογίες της Epson δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να παράγει συμπαγή, ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα που προσφέρουν εξαιρετική ακρίβεια και απόδοση. Με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτύπωσης να επεκτείνονται στον τομέα των καταναλωτών, επιχειρηματικό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, η Epson διαθέτει ένα τεράστιο αποθεματικό γνώσης σχετικά με τα μελάνια, τεχνογνωσία μέσων, καθώς και την ικανότητα να παράγει αξιόπιστα, ανθεκτικά συστήματα που θα λειτουργούν σταθερά. Επιπλέον αυτών, η Epson έχει αναπτύξει Άνυδρη Τεχνολογία Ινών, μια νέα ομάδα τεχνολογιών για το PaperLab.
Η τεχνολογία ξηρών ινών αποτελείται από τρεις ξεχωριστές τεχνολογίες: επαναφορά χαρτιού σε ίνα, σύνθεση και σχηματισμό.

Επαναφορά χαρτιού σε ίνα

Χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο μηχανισμό, τα απόβλητα χαρτιού μετατρέπονται σε μακριές, λεπτές βαμβακώδεις, ίνες. Αυτή η διαδικασία καταστρέφει άμεσα και πλήρως τα εμπιστευτικά έγγραφα. Δεδομένου ότι το PaperLab δεν χρησιμοποιεί νερό, δεν απαιτεί υδραυλικές εγκαταστάσεις. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος, το καθιστά ιδανικό για εύκολη εγκατάσταση στον εξωτερικό χώρο ενός γραφείου.

Σύνθεση

Μία ποικιλία διαφορετικών ενοποιητικών στοιχείων μπορούν να προστεθούν στο υλικό που έχει μετατραπεί σε ίνες, προκειμένου να αυξάνουν τη συνδετική δύναμη ή λευκότητα του χαρτιού ή να προσθέσουν χρώμα, άρωμα, ανθεκτικότητα στη φωτιά, ή άλλες ιδιότητες που απαιτούνται για μία δεδομένη εφαρμογή.

Σχηματισμός

Οι χρήστες μπορούν να παράγουν χαρτί γραφείου σε φύλλα Α3 ή Α4 ή ακόμη και χαρτί για επαγγελματικές κάρτες, χάρη στην τεχνολογία σχηματισμού που τους επιτρέπει να ελέγχουν την πυκνότητα, το πάχος και το μέγεθος του χαρτιού.

Η Epson έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πελάτες της να αυξήσουν την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, παρέχοντας υψηλής ταχύτητας, χαμηλής ισχύος inkjet εκτυπωτές για επιχειρήσεις που προσφέρουν εικόνες σε εκπληκτική ποιότητα, με χαμηλό κόστος ανά εκτύπωση. Με τη χρήση PaperLab για τη μετατροπή χρησιμοποιημένου χαρτιού σε νέο, η εταιρεία πιστεύει ότι τα γραφεία όλων των τύπων θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που «σκέφτονται» σχετικά με το χαρτί.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Προδιαγραφές

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης