Η Κοπεγχάγη, η πρωτεύουσα της Δανίας, διακρίνεται για την ηρεμία των κατοίκων της, τον φιλόξενο χαρακτήρα τους, αλλά και τον έντονο ανθρωπισμό της. Πάνω απ’ όλα, είναι η πόλη του παραμυθιού – μια πρώτη μύηση στην τέχνη και την αισθητική!

Η Κοπεγχάγη είναι στο μυαλό μας συνδεδεμένη με τον μεγάλο παραμυθά Hans Christian Andersen, καθώς υπήρξε η γενέτειρά του. Σήμα κατατεθέν της, το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας του, που πάνω στον βράχο περιμένει την αγάπη της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που αξίζει να μάθετε γι’ αυτήν την όμορφη πόλη του Βορρά… 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι μια μητρόπολη που συνδυάζει το χθες με το σήμερα, αφού μπορεί κάποιος να θαυμάσει από τη μια μεσαιωνικά κάστρα και πολύχρωμα γραφικά αρχοντικά κι από την άλλη έργα της σύγχρονης σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής και μηχανικής, όπως γέφυρες και μοντέρνα κτίρια. Κανάλια που σφύζουν από ζωή, λιθόστρωτοι δρόμοι και καταπράσινα πάρκα «µπλέκονται» αρμονικά δίνοντας της ιδιαίτερο στίγμα! 

Αξιοθέατα και εμπειρίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακαλύψτε το ιστορικό κέντρο της Κοπεγχάγης και χαλαρώστε δίπλα στα κανάλια: Σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από τον σταθμό Norreport, βρίσκεται το νησί Slotsholmen. Είναι δύσκολο να παρατηρήσετε ότι βρίσκεστε σε νησί, αλλά, αν κοιτάξετε καλύτερα, θα δείτε ότι περιβάλλεστε από τα κανάλια και το λιμάνι της πόλης. Σε αυτό το μέρος θα δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης, όπως το Παλάτι Christiansborg, το Μουσείο Thorvaldsen, το Borsen, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας και το Χρηματιστήριο του Κρίστιαν Ε’. Ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά τα μέρη, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή. Αν έχει καλό καιρό, πάρτε μια μπύρα και καθίστε στα ξύλινα τραπέζια δίπλα στα κανάλια, όπως κάνουν οι ντόπιοι.

Δείτε την Κοπεγχάγη από τον ψηλότερο πύργο της πόλης: Το Παλάτι Christiansborg στεγάζει σήμερα τη Βουλή της Δανίας, το Ανώτατο Δικαστήριο και το υπουργείο του Κράτους. Είναι χτισμένο σε τρία διαφορετικά στιλ αρχιτεκτονικής, το κεντρικό του τμήμα είναι νεο-μπαρόκ, το παρεκκλήσι του έχει νεοκλασικό στιλ και το προαύλιο σε μπαρόκ. Ο λόγος που το κτίριο κέρδισε μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα πράγματα που μπορεί κάποιος να δει και να κάνει στην Κοπεγχάγη είναι γιατί δεν έχει μόνο ιστορικό ενδιαφέρον και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, αλλά γιατί ο πύργος του είναι ο ψηλότερος της πόλης και οι επισκέπτες μπορούν να ανεβούν στην κορυφή, ώστε να απολαύσουν την εκπληκτική θέα της πόλης.

Επισκεφθείτε το Μαύρο Διαμάντι: Όταν το 1999 η Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας επεκτάθηκε σε ένα μοντέρνο κτίριο που είναι γνωστό ως «Μαύρο Διαμάντι» (Black Diamond), εξαιτίας του σχήματός του και της μαύρης γυάλινης πρόσοψής του, η παραθαλάσσια περιοχή στο λιμάνι της πόλης απέκτησε νέα πνοή. Η εσωτερική διακόσμηση της βιβλιοθήκης είναι άκρως εντυπωσιακή, ενώ το εξωτερικό του κτιρίου θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Κοπεγχάγης.

Ανεβείτε στο παλιότερο αστεροσκοπείο της Ευρώπης: Ο Στρογγυλός Πύργος (Rundetårn) είναι το παλιότερο αστεροσκοπείο της Ευρώπης. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Κρίστιαν Ε’. Σήμερα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες που θέλουν να δουν την Κοπεγχάγη από ύψος 36 μέτρων, αφού περπατήσουν 209 μέτρα κατά μήκος τον ελικοειδή διάδρομο του πύργου.

Κάντε βόλτα στο διάσημο λούνα παρκ της Κοπεγχάγης: Οι κήποι Τίβολι (Tivoli) είναι ένα από τα must αξιοθέατα της πόλης – κι όχι άδικα. Το μεγαλειώδες πάρκο με τους ανθισμένους κήπους, όπου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν συνήθιζε να εμπνέεται, τα αμέτρητα τρενάκια, τα κομψά εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακές λιχουδιές. Όλα αυτά κάνουν τους κήπους πολύ δημοφιλείς στους τουρίστες και τους ντόπιους, ειδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Χάλογουιν, όταν το μέρος θυμίζει σκηνικό παραμυθιού, με χιλιάδες φωτάκια, πάγκους με φαγητό και πολύχρωμη διακόσμηση.

Περπατήστε στο γραφικό Langelinie: Για να είμαστε ειλικρινείς, η Μικρή Γοργόνα δεν είναι όσο εντυπωσιακή φαντάζεστε και υπάρχουν πολλά άλλα αγάλματα στην πόλη που αξίζουν την προσοχή σας. Παρ’ όλα αυτά, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, επομένως δεν μπορείτε να φύγετε χωρίς να το έχετε δει. Επίσης, ακόμα κι αν το άγαλμα από μόνο του δεν προκαλεί δέος, η περιοχή όπου βρίσκεται είναι ένα υπέροχο μέρος να κάνετε βόλτα, ενώ πολύ κοντά θα βρείτε το Kastellet, ένα εντυπωσιακό φρούριο του 17ου αιώνα.

Εξερευνήστε τη γειτονιά του Χ.Κ. Άντερσεν: Το Nyhavn ή αλλιώς η «Προκυμαία της Κοπεγχάγης» είναι το παλιό λιμάνι της πόλης, όπου έζησε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για περισσότερα από 20 χρόνια, συναναστρεφόμενος με ψαράδες, πόρνες, tattoo artists και αξιόλογους μουσικούς της εποχής. Σήμερα, η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική, αφού το Nyhavn θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Κοπεγχάγης, με τα πολύχρωμα σπίτια να δεσπόζουν μπροστά στη θάλασσα και με τον αέρα μιας άλλης εποχής. Η Κοπεγχάγη έχει πολλές ακόμα πανέμορφες γειτονιές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Απολαύστε ένα καφέ κι ένα vegan γεύμα στη χίπικη γειτονιά: Ακόμα και όσοι δεν σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κοπεγχάγη, ίσως αλλάξουν γνώμη, όταν ακούσουν για την αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα Κριστιάνια. Σε αυτήν τη διαφορετική χίπικη συνοικία, επιτρέπεται το εμπόριο της κάνναβης. Ωστόσο, όσοι τελικά επισκεφθούν την Κριστιάνια, συνειδητοποιούν ότι το εμπόριο κάνναβης είναι το λιγότερο απ’ όσα κάνουν την περιοχή τόσο ιδιαίτερη. Ζεστά εστιατόρια, πολυχώροι μουσικής, εναλλακτικά μπαρ, underground πάρκα για skate και μια υπέροχη λίμνη είναι μόνο λίγα απ’ όσα έχουν κάνει τη συνοικία ένα must visit μέρος στην πόλη.

Κάντε παζάρια στο Νόρεμπρο: Μαγαζιά second hand, ζεστά καφέ, μπαράκια σε όλα τα στιλ, και πανέμορφα πάρκα κάνουν το Nørrebro την πιο ζωντανή και πολυπολιτισμική συνοικία της πόλης. Κάντε βόλτα στο Jægersborggade, τον υπέροχο δρόμο με τις μικρές μπουτίκ και τις γκαλερί, κάντε παζάρια στο Ravnsborggade και απολαύστε τον ήλιο στη γέφυρα Dronning Louise’s Bro.

Συναναστραφείτε με το hip πλήθος της πόλης, στο Βέστερμπρο και το Meatpacking: Με τόσα cool μέρη, δεν είναι τυχαίο που το Vesterbron επιλέχθηκε από το Lonely Planet ως μία από τις πιο ψαγμένες γειτονιές του κόσμου. Οι Istedgade και Vesterbrogade, οι πιο κεντρικοί δρόμοι της περιοχής, είναι γεμάτοι μπαρ και καφέ, κάνοντας την περιοχή τον ιδανικό προορισμό για κάθε ώρα της μέρας. Επίσης, εκεί θα βρείτε και τη συνοικία Meatpacking, με μια τεράστια ποικιλία σε εστιατόρια, γκαλερί και κλαμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης