Γνωρίστε το μεγαλείο της φύσης στην άκρη των Σποράδων. Υπέροχες παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, πευκοδάση και ένα μοναδικό θαλάσσιο πάρκο με μεσογειακές φώκιες. Ιδανικό νησί για ήρεμες διακοπές, η Αλόννησος είναι ένας καταπράσινος, οικολογικός προορισμός που θα απογειώσει τις αισθήσεις σας!

Η Αλόννησος, το μόνο κατοικημένο νησί στην κυρίως περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων, προσφέρεται για εκπληκτικές θαλάσσιες εκδρομές, καταδύσεις και πεζοπορίες. Στη νότια πλευρά σας περιμένουν όμορφες ακρογιαλιές και γραφικοί όρμοι, στο κεντρικό και βόρειο τμήμα θα απολαύσετε εναλλαγές εικόνων σε ορεινό τοπίο, ενώ στην ατμοσφαιρική Χώρα η θέα θα σας ενθουσιάσει. Αν είστε φυσιολάτρες, θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τα βότανα του νησιού. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής σε μια κατάφυτη τοποθεσία στη Μηλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πατητήρι

Η πολύχρωμη πρωτεύουσα και λιμάνι της Αλοννήσου. Το όνομά του φανερώνει ότι κάποτε βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Στο λιμάνι θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ, ενώ στην άκρη του μια μικρή παραλία με κρυστάλλινα νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Παλιά Αλόννησος

Μεγαλειώδη, πανοραμική θέα προσφέρει η όμορφη Χώρα ή Παλιό Χωριό, η άλλοτε πρωτεύουσα του νησιού, η οποία διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Χαθείτε στο λαβύρινθο με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα γραφικά εκκλησάκια και απολαύστε μοναδικό ηλιοβασίλεμα σε κάποιο από τα πολλά καφέ – μπαρ ή ταβερνάκια. Δείτε και το μεσαιωνικό κάστρο που ατενίζει το Αιγαίο.

Αν έρθετε στην Αλόννησο τον Ιούλιο, μη χάσετε την αναπαράσταση του αλωνίσματος στο Παλιό Χωριό, ένα μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακό τραχανά και ζωντανή μουσική. Τον Δεκαπενταύγουστο αναβιώνει εδώ ο Αλοννησιώτικος Γάμος.

Πού να κάνετε μπάνιο

Μία από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του νησιού είναι ο Άγιος Δημήτριος, με ολόλευκη άμμο και καταγάλανα νερά. Φημισμένο για το ιδιαίτερο τοπίο του είναι το Κοκκινόκαστρο, με κοκκινωπές αποχρώσεις, άμμο και βότσαλα, θέα στο νησάκι απέναντι, πεύκα και αρχαία τείχη που μαρτυρούν ότι κατοικείται από τον 7ο αιώνα π.Χ.  Δημοφιλής είναι και η Χρυσή Μηλιά, οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο, ενώ οι νέοι προτιμούν τον Λεφτό Γιαλό με τα λευκά βότσαλα.

Γαλαζοπράσινα νερά με φόντο πευκοδάσος σας περιμένουν στον Τζώρτζη Γιαλό και στον κολπίσκο της Μηλιάς.

Γραφικές ακρογιαλιές θα βρείτε και στα ψαροχώρια Μεγάλο Μουρτιά, Βότση, Ρουσούμ Γιαλό και Στενή Βάλα, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Ήσυχη παραλία με πευκοδάσος που καταλήγει στη θάλασσα, ψιλή άμμο, βότσαλα και κρυστάλλινα νερά είναι το Βύθισμα, αγαπημένο μέρος και για γυμνιστές, όπως και οι απομονωμένες Σπαρτίνες.    

Στη δυτική παραλία Τσουκαλιά θα έρθετε σε επαφή όχι μόνο με τη φύση αλλά και με την ιστορία, καθώς ο όρμος είναι σπαρμένος με θραύσματα από αγγεία αρχαίου αγγειοπλαστείου.

Με μικρά πλοιάρια και καΐκια από το Πατητήρι μπορείτε να φτάσετε σε όμορφες παραλίες που κρύβονται σε απόκρημνες πλαγιές στη δυτική και βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ επιβάλλεται να κάνετε ημερήσια εκδρομή στα υπέροχα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου.

Το θαυμαστό Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

Ο πολύτιμος βιότοπος με ερημονήσια – θησαυρούς είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας monachus-monachus, που γεννά τα μικρά της σε δυσπρόσιτες θαλάσσιες σπηλιές. Εδώ κατοικούν και άλλα σπάνια είδη όπως τα ρινοδέλφινα και οι μαυροπετρίτες, τα γεράκια του Αιγαίου. Για την προστασία τους απαγορεύονται τα σκάφη στα περισσότερα από τα νησιά του θαλάσσιου πάρκου, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την Αλόννησο, έξι νησάκια και 22 βραχονησίδες.

Θαυμάστε παρθένα ομορφιά με θαλάσσια περιήγηση στα ερημονήσια της περιοχής

Στην Περιστέρα με τις υπέροχες αμμουδιές. Το νησί, καλυμμένο με μεσογειακή μακία βλάστηση, κρύβει στο βυθό του ένα σημαντικό αρχαίο ναυάγιο.

Στην Κυρα-Παναγιά ή Πελαγονήσι, το μεγαλύτερο ερημονήσι των Βόρειων Σποράδων, θα βιώσετε μοναδικές στιγμές βουτώντας στα πεντακάθαρα νερά του. Το νησάκι κατοικείτο από το 6.000 π.Χ. και πιθανολογείται ότι ήταν η αρχαία Αλόννησος. Τα μόνα κτίσματα που σώζονται είναι το μοναστήρι της Κυρα-Παναγιάς του 12ου αιώνα, ένας ανεμόμυλος και ένα παλιό λιοτρίβι. Δύο κόλποι του νησιού, ο Άγιος Πέτρος και ο Πλανήτης είναι αγκυροβόλια. 

Στα Γιούρα, με την ξακουστή σπηλιά του Κύκλωπα όπου εντοπίστηκαν ίχνη κατοίκησης από τη Μεσολιθική Εποχή. Στη νησίδα ζει και ένα σπάνιο είδος αιγάγρου.

Στο Πιπέρι, τον πυρήνα του θαλάσσιου πάρκου. Η προσέγγιση σκαφών απαγορεύεται, καθώς εδώ κυρίως αναπαράγονται οι φώκιες. Το νησί με το πευκοδάσος και τις απόκρημνες ακτές φιλοξενεί και άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.

Στην Ψαθούρα, το ηφαιστειογενές νησί με τα ρείκια και την χαμηλή βλάστηση, την κάτασπρη αμμουδιά Μανδράκι και τον μεγάλο φάρο που έχτισαν Γάλλοι τον 19ο αιώνα.

Στα Σκάτζουρα, με τους λοφίσκους που καταλήγουν σε λευκές ακτές. Το νησάκι ήταν μοναστικό κέντρο στο παρελθόν, έχει δάσος με χαμηλούς κέδρους και αποτελεί σημαντικό βιότοπο του μαυροπετρίτη και του αιγαιόγλαρου.

Διαδρομές στη φύση

Η Αλόννησος διαθέτει πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών. Ακολουθώντας τις πεζοπορικές διαδρομές θα χαρείτε τις μεσογειακές ομορφιές του νησιού: πυκνά πευκοδάση, κέδροι, κουμαριές, αρωματικά φυτά και σημεία με εξαιρετική θέα.

Γευστικοί πειρασμοί

Δοκιμάστε νόστιμα τοπικά πιάτα, όπως αλλονησιώτικη τυρόπιτα, ψαρόσουπα, άσπρο και κόκκινο φρέσκο τόνο Αλοννήσου και αστακομακαρονάδα. Από γλυκά, γευθείτε καρυδόπιτα, φουσκάκια (λουκουμάδες) και χαμαλιά (αμυγδαλωτά μέσα σε φύλλο).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης