Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τον Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον Ρουμάνο τεχνικό να δηλώνει ότι αισθάνεται πως δεν αποχώρησε ποτέ από τον δικέφαλο του Βορρά και να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον ιδιοκτήτη της ομάδας, Ιβάν Σαββίδη.

Στην πρώτη τοποθέτησή του και έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Κυριάκο Κυριάκο, και τον βοηθό και μεταφραστή του, Γιώργο Τσονάκα, σημείωσε: «Στ’ αλήθεια είμαι πολύ χαρούμενος και γεμάτος συναισθήματα. Αν και εγώ νιώθω πως δεν έφυγα από εδώ. Πολλές σκέψεις έχω στο μυαλό μου και τα συναισθήματα με ξεπερνούν αφού βρήκα ξανά την ομάδα με την οποία πέρασα τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Είναι παράξενο που μιλώ σε άδεια αίθουσα και έχω μόνο τον Χρήστο Καρυπίδη απέναντί μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν απάντησε τα εξής:

Αισθάνεστε την ανάγκη να αναφερθείτε στους πραγματικούς λόγους της αποχώρησής σας; Πλέον αυτοί οι λόγοι δεν υφίστανται στη νέα σας συνεργασία και άρα αυτό σας επιτρέπει να κάνετε απρόσκοπτα τη δουλειά σας;

Έχουμε επιλογές. Να πάμε πίσω και να μιλάμε για τη συγκεκριμένη ιστορία, αν και έχω αναφερθεί αρκετά σε αυτή. Η άλλη επιλογή είναι να μιλήσουμε για το μέλλον και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να απολαύσουμε νέους τίτλους. Υπάρχει και η επιλογή ότι δεν μπορώ να φύγω λόγω της ρήτρας των 7.000.000 κα φυσικά δεν θέλω να φύγω γιατί με τους συνεργάτες μου έχω ένα πλάνο πάνω στο οποίο θέλω να δουλέψω. Σε περίπτωση που δεν έχουμε πετυχημένη περίοδο, θα αναγκαστώ να φύγω, γιατί έτσι είναι η ζωή του προπονητή, αλλά τώρα δεν το σκέφτομαι, γιατί είμαι εδώ για νέους τίτλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα κρατούσατε από την πρώτη θητεία και τι θα απαντούσατε, ότι ξαναζεσταμένο φαγητό δεν έχει την ίδια γεύση;

Εξαρτάται τι γεύση έχει το φαγητό. Δεν έχω θέμα να τρώω ξαναζεσταμένο φαγητό. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει, αλλά εμένα μου αρέσει να το τρώω και αυτό το φαγητό. Από την πρώτη περίοδο τι κρατώ περισσότερο; Κρατώ το τελευταίο ματς με τον Λεβαδειακό, τους πυρσούς που άναψαν στην Τούμπα, αλλά και την παραμονή του αγώνα, όπου όλη η πόλη εκεί είχε μείνει ξάγρυπνη, και το σόου σε όλη την παραλιακή. Κρατώ τη χαρά των ανθρώπων της ομάδας, του κόσμου για το πρωτάθλημα. Θυμάμαι επίσης τη μέρα μετά το ματς με τον ΠΑΣ που πήραμε αήττητοι το πρωτάθλημα. Κρατώ τον χαρακτήρα των παικτών, τα δάκρυα μετά από εκείνο το ματς που συνειδητοποιήσαμε τι καταφέραμε. Επίσης σκέφτομαι τον τελικό με την ΑΕΚ όταν πήραμε το νταμπλ. Την τεράστια ευτυχία στον Λευκό Πύργο. Και θυμάμαι να μιλάω με τους συνεργάτες μου λέγοντας πως πρέπει να πληρώνουμε εισιτήριο για να δούμε τις προπονήσεις και την ποιότητα των παικτών.

Έχετε κάνει συζήτηση με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Γιώργο και έχετε βρει φόρμουλα συνεργασίας ώστε να μην υπάρχει ξανά διαφορά φιλοσοφίας σε αγωνιστικό και μεταγραφικό επίπεδο;

«Επιστρέφετε στην ουσία. Στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις. Ποτέ δεν κατηγόρησα ή άσκησα κριτική σε κάποιον. Είναι φυσιολογικό οι ιδιοκτήτες να έχουν διαφορετική άποψη, όπως και εγώ, και αυτό μπορεί να μην επιτρέψει στο να ευδοκιμήσει μια συνεργασία. Έχω αναφέρει πολλές φορές και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η οικογένεια Σαββίδη με έκανε καλύτερο προπονητή, αν και μέσα από σκληρές διαδικασίες, όπως συζητήσεις πολλών ωρών. Με έκανε να αντιληφθώ περισσότερο την πίεση και να τη διαχειριστώ. Αναφέρω ότι θα είμαι ευγνώμων γιατί στο πρώτο διάστημα, που ο κόσμος δεν με είχε δεχθεί, η οικογένεια Σαββίδη με στήριξε. Πάντα ανέφερα πως σε κάθε επιτυχία το μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στον Σαββίδη. Γιατί λόγω αυτού βρισκόμασταν εδώ, είχαμε ποιοτικούς παίκτες. Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματική ιστορία. Εκτιμούμε τι κάναμε μαζί και είμαστε πλέον ξανά μαζί.

Τι ήταν αυτό που ακούσατε από τον Σαββίδη και σας έπεισε να επιστρέψετε; Οι υψηλοί στόχοι που έθεσε μέσα από τη γραπτή του δήλωση σας ασκούν πίεση;

Δεν είχαμε πολλά να πούμε. Βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ γιατί εδώ είναι η ψυχή μου. Βρίσκομαι εδώ γιατί γνώρισα την ευτυχία μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια. Μπορώ να βγω και να τρέξω δίπλα στη θάλασσα, η χαρά να πηγαίνω στο προπονητικό κέντρο και να βλέπω τους παίκτες να δουλεύουν τόσο καλά, η χαρά να συναντήσω ανθρώπους που έχω φανταστικές σχέσεις. Η χαρά να καταλάβω πως γύρω από την ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τα πάντα για την ενότητα και την επιτυχία. Η χαρά να βλέπω στην πόλη μια ωραία ατμόσφαιρα. Όλα αυτά με οδήγησαν να επιστρέψω. Η κουβέντα με τον Σαββίδη ήταν πολύ ωραία κουβέντα, με ωραίες αναμνήσεις, ακόμα και αν υπήρχαν δύσκολες καταστάσεις. Αλλά θα του είμαι ευγνώμων, γιατί έγινα καλύτερος προπονητής χάρη σε αυτόν. Όλα αυτά με οδήγησαν να είμαι εδώ.

Ο Μελισσανίδης σάς ήθελε; Τελικά δεν πήγατε στην ΑΕΚ για να μη βγείτε φωτογραφία με το τρόπαιο της ΑΕΚ του 2018;

Θέλω να ευχαριστήσω τον Μελισσανίδη για τα καλά του λόγια και τα εκτιμώ. Δεν θέλω να μιλήσω για πιθανότητες, για προτάσεις, δεν θέλω να μιλήσω γι΄ αυτό το κομμάτι. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν καταστάσεις αρεστές και άνθρωποι που τους εκτιμάς. Όλοι γνωρίζουμε το 2018 ποιος ήταν ο πραγματικός πρωταθλητής. Ξέρει ο κόσμος τι έλεγα τότε. Ο ΠΑΟΚ έχασε σε επιτροπές αυτόν τον τίτλο. Όμως πρέπει να κοιτάμε μπροστά…

Νιώθετε πίεση με όσα είπε ο Σαββίδης στην ανακοίνωση της επιστροφής σας;

Είμαι 52 χρονών, έχω περάσει από αρκετές καταστάσεις. Ακόμα και με τη Αλ Χιλάλ μπήκα στη διαδικασία να διαχειριστώ καλύτερα την πίεση και πήρα τίτλους. Είμαι καλύτερος σε αυτό το κομμάτι. Όταν βρίσκομαι υπό πίεση, λειτουργώ καλύτερα. Η πίεση με κάνει καλύτερο.

Ο Σαββίδης έχει θέσει ως στόχο την οικονομική αυτάρκεια της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται καλές πορείες της ομάδας στην Ευρώπη και πωλήσεις ποδοσφαιριστών τους οποίους η ομάδα θα αναδεικνύει. Πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς αυτό;

Δεν αλλάζει αυτό κάτι για μένα. Είμαι προπονητής που μου αρέσει να δουλεύω με τους παίκτες που έχω. Και αυτό θα κάνω και τώρα. Ποτέ δεν κοιτούσα την ηλικία των παικτών, ο καλύτερος θα παίζει. Έχω τη φιλοσοφία ότι πρέπει όλοι οι παίκτες να αισθάνονται πολύτιμοι για την ομάδα. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι 34 ή 18 ετών. Θυμάμαι ότι ο Πέλκας, όταν ήρθα, ήταν ένα νέο παιδί, ο Κουλούρης, ο Λημνιός, ο Ζαμπά, ο Κάρολ Σφιντέρσκι και αυτοί προόδευσαν. Παράλληλα υπήρχαν παιδιά από την Κ19 που έρχονταν στις προπονήσεις. Επομένως δεν έχω πρόβλημα. Θεωρώ ότι ένας παίκτης βελτιώνεται όταν είναι σε καλά οργανωμένη ομάδα όπου κάθε παίκτης θα πρέπει να ξέρει τι να κάνει. Δεν είμαι εύκολος προπονητής για έναν παίκτη. Δουλεύω σε λεπτομέρειες και ο παίκτης χρειάζεται χρόνο. Αλλά θα είναι αργότερα πιο εύκολο να αντιληφθούν τι ζητάω. Έχω την ενέργεια και τη θέληση να περάσω στους παίκτες τα «θέλω» μου για να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι, αφού έχουν και τη δεδομένη ποιότητα.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ακόμη τεχνικό διευθυντή. Σας προβληματίζει αυτό ενόψει όλων όσων πρέπει να γίνουν;

Η ομάδα χρειάζεται αθλητικό διευθυντή. Κάθε κορυφαίο κλαμπ έχει. Σίγουρα η ομάδα θα υπογράψει με επαγγελματία. Είναι θέμα χρόνου, αλλά αυτό δεν μας δημιουργεί έξτρα πίεση. Περιμένω με ανυπομονησία. Η ομάδα έχει ήδη ένα καλό σύνολο παικτών, πιστεύω στη δουλειά και στην οργάνωση και θεωρώ ότι οι παίκτες μπορούν να δώσουν τα πάντα και να παλέψουν για όλους τους στόχους.

Έχετε σαφή εικόνα για την περσινή ομάδα και τι χρειάζεται για να κατακτήσει τίτλους;

Παρακολουθούσα το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Δεν ξέρω ποια ήταν η κατάσταση μέσα στην ομάδα, αφού δεν ήμουν εκεί. Πρέπει να βρεθώ ανάμεσά τους. Να δω πώς συμπεριφέρονται και αντιδρούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου για να έχω την πλήρη εικόνα της ομάδας.

Τι χαρακτηριστικά παικτών χρειάζεστε για να υπηρετήσετε το σύστημα που παίζατε ή σκέφτεστε να το αλλάξετε;

Δεν μου αρέσει να συγκρίνω καταστάσεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει. Ο ΠΑΟΚ έχει αρκετούς παίκτες για να παίξει καλά με διαφορετικά συστήματα. Θεωρώ ότι μια ομάδα είναι δυνατή όταν υπάρχει ενότητα και ευθύνη δική μου είναι να την έχω στα αποδυτήρια. Οι παίκτες μπορούν να δώσουν παραπάνω και από την ποιότητά τους αν έχουν κίνητρο. Κίνητρο για τους στόχους που θέτει η ομάδα, κίνητρο να αισθάνονται σημαντικοί και μέλη της ομάδας. Πιστεύω στη δουλειά και στις λεπτομέρειες. Πιστεύω στην ίδια στην οργάνωση και όχι στο να αναλύεις απλώς τον αντίπαλο. Εμπιστεύομαι όλους τους παίκτες που έχω αυτή τη στιγμή και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα.

Επείγει ο ΠΑΟΚ να βελτιώσει την άμυνά του αφού πέρυσι δέχθηκε πολλά γκολ; Εκεί θα ρίξετε το βάρος;

Η φιλοσοφία μου είναι η κυριαρχία μας. Η ομάδα που πρέπει να κερδίζει πρέπει να είναι κυρίαρχη. Όταν κυριαρχείς, η αυτοπεποίθηση των παικτών ανεβαίνει γιατί αισθάνονται δυνατοί. Αλλά και όταν δεν έχεις την μπάλα, πρέπει να κυριαρχείς. Αν αναλύσουμε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι ομάδες που παίρνουν πρωταθλήματα είναι αυτές που δέχονται τα λιγότερα γκολ. Οπότε, ναι, πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Αλλά είναι «εύκολη» δουλειά για μένα και από τις πρώτες που πρέπει να γίνουν. Μιλάμε για ποιότητα, δουλειά, θέμα αξιολόγησης, ταχύτητα στη σκέψη. Ηρεμία μπροστά στην εστία, είναι πολλά…

Αφήσατε κάποια δουλειά στη μέση φεύγοντας πριν από δύο χρόνια;

Νομίζω ότι είναι διαφορετική στιγμή και επομένως διαφορετική πρόκληση για μένα. Ξέρω ότι ο κόσμος περιμένει να είμαστε η ίδια ομάδα μέχρι την τελευταία μέρα που ήμουν στον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι πρόκληση για μένα και τους συνεργάτες μου. Αλλά είναι ένα νέο γκρουπ παικτών πλέον. Το αντιλαμβάνεστε όλοι. Νομίζω ότι έχω 10-12 παίκτες διαφορετικούς. Υπάρχουν παίκτες που δεν με έχουν γνωρίσει ποτέ. Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά, γι’ αυτό λέω ότι είναι νέα πρόκληση. Όμως έχω το μέγιστο κίνητρο.

Έχετε πει ότι δεν χρειάζεστε πολύ χρόνο στην πρώτη σας θητεία. Πιστεύετε πως αυτό ισχύει και τώρα; Σκέφτεστε παίκτες που ήταν στην πρώτη σας θητεία αλλά δεν είναι εδώ φέτος;

Μου αρέσει να δουλεύω με παίκτες που έχω ξαναδουλέψει. Υπάρχουν παίκτες που είναι σε κατάσταση δανεισμού και μια ερώτηση μπορώ να τους κάνω: «Έχετε ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψετε;». Όλοι οι προπονητές χρειάζονται χρόνο. Είναι σωστό. Ναι, χρειαζόμαστε, αλλά από την άλλη δεν έχουμε χρόνο γιατί δεν θα μας επιτρέψετε να έχουμε χρόνο. Επομένως μέσα από τη δουλειά πρέπει να κερδίζουμε από την αρχή.

Είναι ισχυρό κίνητρο η διάκριση στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια νέα διοργάνωση;

Πάντα παίζουμε για τη νίκη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Είμαστε εδώ να παλεύουμε για κάθε στόχο, για κάθε βήμα που πρέπει να κάνουμε. Επομένως και για την Ευρώπη. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο ματς. Όποιο και αν είναι αυτό. Γνωρίζω τις προσδοκίες του κόσμου. Θέλω να είναι χαρούμενος στο τέλος και αυτό συνεπάγεται τίτλους, αλλά αυτό σημαίνει νίκες. Και να παίζεις κάθε ματς σαν να είναι τελικός. Με αυτό το πνεύμα θέλω να προετοιμάζω την ομάδα.

Ξεχωρίσατε κάποιον από τους παίκτες των Ακαδημιών;

Δουλεύω με όλους τους παίκτες που είναι στο γκρουπ. Δεν κοιτώ την ηλικία. Δούλευα με νέους παίκτες και με πιο μεγάλους. Δεν ξέρω αν τώρα είναι περισσότερα παιδιά από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν παιδιά με τεράστια ποιότητα και έπρεπε να εκπληρώσουμε τους στόχους. Έκανα τα πάντα για να κερδίζω. Θα κάνω οτιδήποτε για να κερδίσω και τώρα. Αν ένας παίκτης από τις Ακαδημίες είναι καλύτερος από τους άλλους παίκτες, αυτός θα παίζει. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πλάνο και τη στρατηγική: είναι να κερδίσουμε τίτλους και να προχωρήσουμε στην Ευρώπη ή απλώς να πάρουμε παίκτες από την ακαδημία και να τους κάνουμε να μεγαλώσουν; Γιατί αυτόματα μπορείς να βρεθείς εκτός στόχων. Επομένως οι καλύτεροι θα παίζουν, αυτοί που θα φέρνουν νίκες θα έχουν συμμετοχή.

Αφήσατε το ελληνικό Πρωτάθλημα χωρίς VAR. Τώρα υπάρχει…

Αν είχα το VAR στο ματς με την ΑΕΚ, θα είχα δύο Πρωταθλήματα.

-Επικοινωνήσατε καθόλου με τον προκάτοχό σας, τον Πάμπλο Γκαρσία, για θέματα του αγωνιστικού τμήματος;

Όχι, δεν μιλήσαμε. Μίλησα με τον γενικό αρχηγό της ομάδας, Χρήστο Καρυπίδη, και με ενημέρωσε. Ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να μιλώ με προηγούμενους προπονητές. Δεν είναι δική μου επιλογή να συζητώ με τους προηγούμενους προπονητές, γιατί ο καθένας βλέπει τα πράγματα από διαφορετική πλευρά και θέλω να έχω τη δική μου άποψη.

Τι θα λέγατε στους οπαδούς του ΠΑΟΚ που είναι πικραμένοι με την αποχώρηση του Γκαρσία, ώστε να έρθει η ενότητα;

Μιλάω για την ενότητα γιατί είναι βασικό για μένα. Δεν λέω ότι δεν υπήρχε ενότητα με τους προηγούμενους προπονητές. Απλώς δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για το παρελθόν. Μιλώ για τη δική μου παρουσία και τη δική μου φιλοσοφία. Αυτό με αφορά και αυτό σας αναλύω. Μπορώ να σας πω ότι είμαι περήφανος που ήμουν μέλος της ομάδας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι ως προπονητής της κέρδισε μετά από 34 χρόνια ένα πρωτάθλημα. Περήφανος για το αήττητο πρωτάθλημα και για το νταμπλ. Έδωσα τη χαρά στον κόσμο, όπως και όλοι όσοι δουλέψαμε. Αλλά είμαι εδώ για να κερδίσω, αν δεν είμαι αυτός που θα κερδίζει, θα έρθει άλλος. Αλλά δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Το ρόστερ της ομάδας περιλαμβάνει σήμερα 31 ποδοσφαιριστές. Με τις επιστροφές και των δανεικών και τις επικείμενες μεταγραφές, πόσους παίκτες θα επιθυμούσατε στο ρόστερ για να δουλέψετε καλύτερα;

Οι 26-28 παίκτες είναι ο ιδανικός αριθμός, δηλαδή 22-23 οι παίκτες που αγωνίζονται στο γήπεδο και 4 τερματοφύλακες.

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε κύπελλο, αλλά τερμάτισε -26 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Αρκεί η έλευσή σας για να χτυπήσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο;

Για αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ. Για αυτό τον λόγο ήρθα εδώ. Δεν μιλώ για τη διαφορά των 26 βαθμών. Δεν θέλω να μιλήσω γιατί δεν ήμουν εδώ. Σας εξηγώ τη δουλειά που πρέπει να κάνω εγώ με τους παίκτες που είναι ήδη εδώ. Και πώς θα δουλέψω μαζί τους. Χωρίς καμιά σύγκριση με το παρελθόν. Ναι, σημαντικό ρόλο παίζουν οι μεταγραφές. Οι μεταγραφές δίνουν παραπάνω πράγματα. Αλλά είναι σημαντικό πώς δουλεύουν οι παίκτες που είναι εδώ.

Η διοίκηση σας συμβουλεύτηκε για την επικείμενη επιλογή τεχνικού διευθυντή;

Δεν είναι η δουλειά μου αυτή. Η διοίκηση το γνωρίζει αυτό και ποιος θα επιλεχθεί. Μπορώ να σας πω ότι ξέρω τον λόγο που είμαι εδώ, να κερδίσω, γιατί αλλιώς θα φύγω…

-Τι θα πείτε στην πρώτη προπόνηση στους παίκτες σας;

Ότι είναι καλοί παίκτες. Ότι για τη ζωή τους πρέπει να είναι νικητές και για να κερδίσεις πρέπει να τρέξεις και να παλέψεις ξανά και ξανά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης