Ο Φεντερίκο Μακέντα σε δηλώσεις του στο match programme της αναμέτρησης με την ΑΕΚ μίλησε για την καθοριστική συμβολή του Αλαφούζου στο θέμα της παραμονής του στον Παναθηναϊκό, ενώ αναφερόμενος στην ανανέωση του συμβολαίου του επισήμανε ότι «ανανέωσα γιατί θέλω να δω τον εαυτό μου να επιστρέφει σε υψηλό επίπεδο με την πράσινη φανέλα. Να παίζει σε ευρωπαϊκούς αγώνες».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ιταλός στράικερ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι πιστεύεις ότι ευθύνεται για το ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναφορικά με το στόχο της εξόδου στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν;

«Είμαστε μεν σε δύσκολη θέση, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα χάσει τις ελπίδες μας. Υπήρξαν κάποιες κακές διαιτητικές αποφάσεις εναντίον μας και αυτό σίγουρα έχει παίξει ρόλο. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας ως το τέλος στα ματς που απομένουν».

Πως αισθάνθηκες μετά το γκολ σου κόντρα στον ΠΑΟΚ που λανθασμένα δεν μέτρησε από τον διαιτητή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν πραγματικά πολύ περίεργο. Αυτό το ματς ήταν πολύ σημαντικό και ο τρόπος που σφυρίχτηκε αυτό το φάουλ υπέρ μας, ήταν τρελός. Μετά το παιχνίδι πολύς κόσμος είπε ότι οι αντίπαλοι είχαν σταματήσει, όμως αν αυτοί είχαν βρεθεί στη θέση μας, θα αντιδρούσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Πηγαίνοντας πίσω τον χρόνο, το καλοκαίρι του 2018 πήρες την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα. Ποιο ήταν το κλειδί αυτής της απόφασης;

«Προερχόμουν από μια σεζόν που δεν τα είχα πάει τόσο καλά, για τα δικά μου στάνταρ. Οι προτάσεις που είχα μέσα στο καλοκαίρι δεν με ικανοποιούσαν και έτσι προτίμησα να περιμένω. Όταν με προσέγγισε ο Παναθηναϊκός, ήταν σαν να είχα ήδη πάρει την απόφασή μου. Όταν μίλησα με τον Νίκο Νταμπίζα, άφησα στην άκρη οτιδήποτε άλλο υπήρχε στον ορίζοντα εκείνη τη στιγμή».

Ήρθες υπό άκρα μυστικότητα στην Αθήνα, ελάχιστοι γνώριζαν πως ήσουν στην Ελλάδα. Πως ήταν οι πρώτες σου ημέρες εδώ;

«Ήταν λίγο τρελό όλο αυτό. Ήμουν εδώ τέσσερις ημέρες πριν υπογράψω, πέρασα όλα τα ιατρικά τεστ και γενικά ο Νίκος Νταμπίζας ήθελε να τσεκάρει τα πάντα ότι ήταν εντάξει. Οι πρώτες ημέρες ήταν λίγο βαρετές αλλά το πρώτο μου σαββατοκύριακο στην πόλη αποφάσισα να κάνω κάποιες βόλτες και να γνωρίσω καλύτερα την Αθήνα».

Δεν σε είχε δει κάποιος που να σε αναγνωρίσει;

«Μόνο ένα παιδί με κατάλαβε. Ήμουν στο Κολωνάκι με τον ατζέντη μου και ένα παιδί με αναγνώρισε. Του ζήτησα να μην μιλήσει σε κανέναν γιατί αυτή ήταν η οδηγία του κλαμπ και πράγματι έτσι έκανε. Δεν διέρρευσε τίποτα».

Στο ξεκίνημα της περιπέτειάς σου στον Παναθηναϊκό ανησύχησες λόγω της κατάστασης στο σύλλογο με τους πολλούς νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές;

«Όχι δεν φοβήθηκα, είδα όλο αυτό σαν μια πρόκληση. Μου άρεσε ο τρόπος που ήθελε ο σύλλογος να δουλέψει με τους νέους παίκτες. Προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα και αυτό είχε να κάνει και με το ότι συνάντησα πολύ καλούς ανθρώπους. Ένιωσα από την πρώτη στιγμή σαν στο σπίτι μου. Αυτό με βοήθησε να αποκτήσω ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, ακόμα μεγαλύτερη δίψα για να πετύχω. Ήμουν πολύ σίγουρος για τον εαυτό μου αλλά και για την ομάδα».

Σκόραρες στο πρώτο ματς που αγωνίστηκες ως βασικός. Θεώρησες τότε πως αυτό ήταν ένα σημάδι πως ο Παναθηναϊκός θα είναι ο ιδανικός για σένα προορισμός;

«Μην με ρωτήσετε γιατί, αλλά ήμουν πολύ σίγουρος. από την πρώτη στιγμή που ήρθα. Ήξερα τι έπρεπε από την πρώτη στιγμή που ήρθα. Ήξερα τι έπρεπε να κάνω στην Ελλάδα και όλο αυτό εξελίχθηκε πολύ καλά για εμένα. Ήρθα με τη νοοτροπία πως αυτή την ευκαιρία θα την αρπάξω από τα μαλλιά».

Τα νέα παιδιά σε ρωτούσαν για τα όσα έζησες στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

«Προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία σου από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου; Το κάνουν ακόμα και τώρα! Όταν ήρθα με ρωτούσαν όλοι πως ήταν να παίζεις στην ίδια ομάδα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ αλλά και πως είναι να δουλεύεις υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αυτό είναι λογικό γιατί αυτή η περίοδος που ήμουν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν μία από τις καλύτερες στην ιστορία του κλαμπ. Εγώ όμως αισθάνομαι αμήχανα όταν μου ζητάνε να μιλάω για το θέμα αυτό, δεν μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως ο πιο έμπειρος ή αυτός που έχει πετύχει κάτι το ξεχωριστό».

Ποια είναι, όμως, η πιο συνηθισμένη απάντηση που δίνεις σε ερωτήσεις σχετικές με αυτό το θέμα;

«Ήταν μία εκπληκτική εμπειρία για εμένα τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως άνθρωπος. Για όλους τους ποδοσφαιριστές αποτελεί όνειρο να βρεθούν σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που να προσφέρουν καλύτερο «πακέτο».Όταν πήγα εκεί, στα 16 μου, πήγα για να ζήσω την εμπειρία. Δεν ήξερα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Άλλωστε, είναι πολλοί εκείνοι οι παίκτες που δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην πρώτη ομάδα».

Έχεις μιλήσει πολλές φορές για λάθη που έκανες σε εκείνη τη φάση της ζωής σου και τα οποία συνειδητοποίησες στη συνέχεια. Ποια είναι τα βασικότερα που τώρα αναγνωρίζεις;

«Όταν είσαι νέος, δεν σκέφτεσαι πολύ. Βλέπεις μόνο το όμορφο κομμάτι αυτής της εμπειρίας, το ότι παίζεις σε ένα σπουδαίο κλαμπ και αμείβεσαι πολύ καλά. Όταν, όμως, αρχίζεις να συναντάς τις δυσκολίες, που είναι πάντα στη γωνία, πρέπει να αντιδράσεις. Εγώ δεν ήμουν έτοιμος να τις αντιμετωπίσω όπως έπρεπε. Χρειαζόταν να παλέψω περισσότερο και δεν το έκανα. Τώρα είναι όλα διαφορετικά για εμένα στη ζωή μου. Δίνω προσοχή σε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που με κάνουν να αισθάνομαι όσο καλύτερα γίνεται».

Τώρα τι έχεις αλλάξει στη ζωή σου;

«Κοιτάω μόνο τον εαυτό μου. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και ξέρω πως για ό,τι δεν πήγε καλά, ευθύνομαι εγώ. Από τη στιγμή που το συνειδητοποίησα αυτό, όλα είναι όπως πρέπει».

Η πρώτη σου σεζόν στον Παναθηναϊκό κύλησε πολύ καλά και προσέλκυσες το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Σκέφτηκες σε κάποια φάση εκείνου του καλοκαιριού να αποχωρήσεις;

«Το πρώτο καλοκαίρι δεν σκέφτηκα να φύγω. Το δεύτερο που το σκέφτηκα, ήταν γιατί έτσι μου μεταφέρθηκε από το κλαμπ. Μου εξήγησαν ότι έπρεπε να πωληθεί ένας ποδοσφαιριστής και αυτός ήμουν εγώ γιατί τα είχα πάει καλά. Δεν ένιωθα ωραία γιατί ήξερα πως δεν είχε κλείσει ο κύκλος μου στην ομάδα. Θα ήμουν απογοητευμένος αν είχα αποχωρήσει τότε από τον Παναθηναϊκό. Πέρασα το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν γνωρίζοντας πως ίσως φύγω. Μέσα σε δέκα μέρες, όμως, όλα άλλαξαν. Μόλις μου είπαν ότι υπήρχε πρόθεση να ανανεωθεί το συμβόλαιό μου, απέρριψα οτιδήποτε άλλο υπήρχε στο τραπέζι».

Πόσο σημαντικό ήταν για σένα το γεγονός πως η ανανέωση του συμβολαίου σου αποτέλεσε επιθυμία του ίδιου του κ. Αλαφούζου;

«Αν δεν ήταν ο κ. Αλαφούζος, θα είχα φύγει. Όλα ήταν σχεδόν συμφωνημένα. Η ομάδα, τα χρήματα και κάθε λεπτομέρεια γύρω από την μεταγραφή. Όταν ο ιδιο – κτήτης είπε πως θέλει να ανανεωθεί το συμβόλαιό μου, η απόφαση ήταν πολύ εύκολη. Ήθελα ξεκάθαρα να μείνω».

Έχεις αρχίσει να μαθαίνεις ελληνικά;

«Έχω ξεκινήσει φέτος μαθήματα ελληνικών. Τα δύο πρώτα χρόνια επικεντρώθηκα περισσότερο στο ποδόσφαιρο. Θέλω, όμως, να αρχίζω να καταλαβαίνω ακόμα περισσότερα από όσα ακούω. Η ζωή στην Αθήνα πως σου φαίνεται; Η Αθήνα είναι μία υπέροχη πόλη, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν βγαίνω πολύ με την οικογένειά μου έξω. Είμαι προσηλωμένος στις υποχρεώσεις μου. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μία πόλη στην οποία είναι υπέροχο να ζει κανείς».

Εκτός αγωνιστικών χώρων πως είσαι;

«Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να περνάει χρόνο με την οικογένειά του. Κάνουμε τα πάντα μαζί με τη σύζυγό μου και τον γιό μου. Είμαι πολύ ήρεμος και μου αρέσει να απολαμβάνω κάθε στιγμή. Δείχνεις πολύ ήρεμος και εντός γηπέδου».

Τι είναι αυτό που σε βοηθάει να παραμένεις έτσι ψύχραιμος;

«Έχω νευριάσει κάποιες στιγμές στο διάστημα που είμαι στην Ελλάδα! Πέρα από την πλάκα, ξέρω πως όταν δεν ελέγχω τα νεύρα μου, αφήνω άσχημα πράγματα να συμβούν. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ την εμπειρία μου και να παραμένω πάντα ήρεμος. Όσο και αν δεν είναι εύκολο πάντα να κοντρολάρεις τα συναισθήματά σου, πρέπει να το κάνεις για να έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση».

Δείχνεις σαν ένας Ιταλός με στιλ ευρωπαϊκό. Ίσως όχι τόσο Μεσογειακός τύπος. Τι ευθύνεται για αυτό;

«Πήγα στην Αγγλία σε μικρή ηλικία και σίγουρα επηρεάστηκα από τα όσα έζησα εκεί. Η κουλτούρα της χώρας πέρασε μέσα μου».

Αν κάποιος σου ζητούσε να επιλέξεις δύο στιγμές από αυτά τα 2.5 χρόνια της παρουσίας σου στην Ελλάδα, μία όμορφη και μία δύσκολη, ποιες θα ήταν αυτές;

«Νομίζω πως την περσινή σεζόν είχαμε πολλές καλές στιγμές. Ειδικά στον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ. Ένιωσα τότε την οικογένεια του Παναθηναϊκού να έρχεται πιο κοντά. Δώσαμε στον κόσμο την αφορμή για να χαμογελάσει. Και ας μην ξεχνάμε πως εμείς οι ποδοσφαιριστές έχουμε αυτή τη δύναμη, να κάνουμε τους οπαδούς της ομάδας να πηγαίνουν την επόμενη μέρα στη δουλειά και να νιώθουν καλά. Όταν κερδίσαμε την ΑΕΚ, είμαι βέβαιος πως ο κόσμος πήγε την επόμενη μέρα στη δουλειά με καλή διάθεση. Γι’ αυτό το σκοπό πρέπει να προσπαθούμε πάντα και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η βάση των οπαδών μας είναι τεράστια και ο σύλλογος πρέπει να επιστρέψει εκεί που του αξίζει».

Ο κόσμος βλέπει πλέον στο πρόσωπό σου τον διάδοχο επιθετικών όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ ή ο Μάρκους Μπεργκ. Το αντιλαμβάνεσαι αυτό;

«Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι μου αρέσει πολύ που εισπράττω τον σεβασμό από τον κόσμο της ομάδας. Ξέρω όμως ότι έχω να διανύσω πολύ δρόμο ακόμα για να πετύχω όσα πέτυχαν ποδοσφαιριστές όπως ο Σισέ ή ο Μπεργκ. Φυσικά, παίζει ρόλο σε κάθε μου απόφαση για το μέλλον μου το ότι βλέπω τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να μην θέλουν να αποχωρήσω».

Πλέον, μετά και την ανανέωση του συμβολαίου σου, ποιες είναι οι σκέψεις σου για το μέλλον;

«Ανανέωσα γιατί θέλω να δω τον εαυτό μου να επιστρέφει σε υψηλό επίπεδο με την Πράσινη φανέλα. Να παίζει σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Αυτή η σεζόν ήταν περίεργη όμως για μένα είναι ξεκάθαρο πως θέλω να μείνω εδώ και να πετύχω πολλά περισσότερα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης