Ο Αντώνης Αντωνιάδης έχει γενέθλια σήμερα (γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1946) και η UEFA με αφορμή αυτό το γεγονός θέλησε να τιμήσει τον «ψηλό» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου με ένα αφιέρωμα που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της χαρακτηρίζει τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή ως τον «πρώτο Έλληνα που έγινε Ευρωπαίος σταρ», κάνοντας αναφορά στην παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971 και στη συνεισφορά που είχε ο φορ των πράσινων στην πορεία των «πράσινων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αφιέρωμα ξεκινάει με τον Αντωνιάδη να μιλάει για τον τελικό του Γουέμπλεϊ αναφέροντας πως «…ήμασταν πρωτοπόροι, εκπροσωπώντας το ερασιτεχνικό ελληνικό ποδόσφαιρο απέναντι σε επαγγελματίες. Μας πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε τι είχαμε καταφέρει. Μακάρι να μπορούσα να πω πως θα μπορούσε να γίνει ξανά κάτι τέτοιο, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει εξαιρετικά».

Στο αφιέρωμα της FIFA γίνεται ειδική μνεία στην ικανότητά του να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, επισημαίνοντας ότι από 1970 έως και το 1975 ήταν πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στην αναφορά για την πορεία του Παναθηναϊκού έως το Γουέμπλεϊ ειδική αναφορά γίνεται και στον Φέρεντς Πούσκας με τον Αντώνη Αντωνιάδη να τονίζει για τον «καλπάζοντα συνταγματάρχη»: «Εκείνη η σεζόν ήταν σαν ταινία. Θυμάμαι τον Φέρενς Πούσκας να μας τονώνει την αυτοπεποίθηση, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τους αντιπάλους μας. Άλλωστε, οι ατάκες του «11 εμείς, 11 αυτοί» και “δυο πόδια έχουν και αυτοί δυο πόδια και εσείς” έπιασαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αφιέρωμα ως πιο «μαγική» στιγμή για τον «ψηλό» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος με τα 16 του γκολ σε 26 ευρωπαϊκές συμμετοχές, αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό Έλληνα επιθετικό στα διεθνή Κύπελλα, χαρακτηρίζεται το εκτός έδρας γκολ του επί της Έβερτον, στο «Γκούντισον Παρκ», που χάρισε την πρόκριση στο «τριφύλλι» στον ημιτελικό της διοργάνωσης, όπου απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα και πέρασε στον τελικό.

Μάλιστα, το γκολ εκείνο έμεινε στην ιστορία ως το «τέρμα με τα πέντε ενιάρια». Κι αυτό γιατί ο παίκτης που φορούσε τη φανέλα με το 9, σημείωσε το ένατο γκολ του, εννέα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης, στις 9 το βράδυ της 9ης Μαρτίου του 1971.

«Θυμάμαι πολύ καλά το απίστευτο συναίσθημα όταν μπήκαμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ. Δεν το θεωρούν ως μια ήττα πια, αλλά ως αναπόφευκτη έναρξη της παγκόσμιας βασιλείας του Άγιαξ. Ήταν μια θεαματική πλευρά» θυμήθηκε ο Αντώνης Αντωνιάδης για τον τελικό κόντρα στον «Αίαντα», αναφορά με την οποία ολοκληρώνεται το αφιέρωμα.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης