Ολυμπιακός (61ος με 27 παίκτες) και Παναθηναϊκός (77ος με 25 παίκτες) είναι οι δύο ελληνικές ομάδες που βρίσκονται στην κατάταξη των 100 ευρωπαϊκών συλλόγων από 31 πρωταθλήματα της ηπείρου μας, όσον αφορά την αγωνιστική παρουσία παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες τους.

Πρόκειται για την νέα μελέτη του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, η οποία ανέδειξε τους συλλόγους που έχουν… αναθρέψει τους περισσότερους παίκτες και είναι παρόντες σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ορισμό της UEFA, οι ομάδες εκπαίδευσης είναι αυτές όπου οι ποδοσφαιριστές έπαιξαν για τουλάχιστον τρεις σεζόν μεταξύ 15 και 21 ετών.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν για τον Άγιαξ όσον αφορά στα 31 πρωταθλήματα, με 81 παίκτες που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή σε αυτές τις διοργανώσεις, έξι περισσότερους από τη δεύτερη Σαχτάρ Ντόνετσκ και 11 από Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ντιναμό Κιέβου και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που μοιράζονται την τρίτη θέση της κατάταξης.

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα (από 42 παίκτες) μοιράζονται την πρώτη θέση σχετικά με τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Λιόν (32 παίκτες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη χρονιά στην πρώτη θέση της κατάταξης ήταν η Παρτιζάν. Με 85 ποδοσφαιριστές, η ομάδα της Σερβίας βρισκόταν στην κορυφή του πίνακα μπροστά από τον Άγιαξ (77) και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (71).

Στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα (big-5), στην πρώτη τριάδα ήταν Ρεάλ Μαδρίτης (43), Μπαρτσελόνα (32) και Λιόν (31).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης