Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Ηρακλής Τσίκινης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sport24 Radio 103,3» σχετικά με την πολυσυζητημένη φάση του 80ου λεπτού στο παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης ανέφερε ότι προηγείται το οφσάιντ στη σειρά εξέτασης των παραβάσεων και ως εκ τούτου η υπόλοιπη φάση (δηλαδή το πέναλτι που έγινε στον Μπαράλες) θεωρείται «νεκρή» ως προς την εξέλιξή της.

Παράλληλα επισήμανε ότι με τα πλάνα που δόθηκαν από τον υπεύθυνο VAR στον διαιτητή Κουμπαράκη (εξέτασε τη φάση στο μόνιτορ και έκρινε ότι δεν υπάρχει παράβαση) ο ρέφερι δεν μπορούσε να δώσει πέναλτι για το παρατεταμένο τράβημα της φανέλας του Ελ Αραμπί στον φορ των Αρκάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επίμαχη φάση στο παιχνίδι του Φαλήρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη συγκεκριμένη φάση έχουν γίνει αρκετά λάθη. Οι άνθρωποι από το VAR δεν κατάφεραν να δώσουν το πρώτο ερέθισμα.

Τη στιγμή που γίνεται το φάουλ υπάρχουν εκτεθειμένοι παίκτες του Αστέρα.

Έπρεπε να εξεταστούν δύο πράγματα. Αν υπάρχει οφσάιντ και αν υπάρχει πέναλτι. Αυτή είναι η σειρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κανονισμός ορίζει ότι προηγείται το οφσάιντ. Η υπόλοιπη φάση είναι “νεκρή”. Με τα πλάνα που πήρε ο διαιτητής δεν μπορούσε να δώσει το πέναλτι».

O Ηρακλής Τσίκινης έκανε δηλώσεις και στο gazzetta.gr, όπου μίλησε αναφορικά με τον σχετικό κανονισμό, με αφορμή πάντα τη συγκεκριμένη φάση στο ματς Ολυμπιακός-Αστέρας.

Πιο συγκεκριμένα στη σελίδα της IFAB (πρόκειται για το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, που είναι ο οργανισμός ο οποίος καθορίζει τους Κανόνες του Παιχνιδιου), στην εξήγηση του κανονισμού 11.2. μέσω ερώτησης-απάντησης αναφέρονται τα εξής:

«Ερώτηση: Ένας παίκτης, που είναι σε θέση οφσάιντ κινείται προς την μπάλα με την πρόθεση να παίξει την μπάλα και του γίνεται φάουλ μέσα στην περιοχή του πέναλτι πριν παίξει την μπάλα ή την διεκδικήσει με αντίπαλό του. Ποια είναι η απόφαση; 

Απάντηση: Είναι πέναλτι. Το φάουλ τιμωρείται καθώς συμβαίνει πριν την επίθεση του οφσάιντ».

Στο σχετικό του σχόλιο ο κ. Τσίκινης επισήμανε: «Ξέρω καλά όλους τους κανονισμούς και μπορώ να έχω την άποψή μου για την φάση. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Μπαράλες είναι οφσάιντ, όμως υπάρχουν τρεις παίκτες του Αστέρα που είναι εκτεθειμένοι.

Το οφσάιντ λοιπόν προηγείται της όποιας παράβασης. Υπάρχει λοιπόν οφσάιντ πριν την φάση του Μπαράλες. Το VAR έπρεπε να δει λοιπόν πρώτα το οφσάιντ και μετά να εξετάσει την περίπτωση πέναλτι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης