Του Ανδρέα Αθανασούλη

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βγάζει κατά καιρούς αξιόπιστους αμυντικούς, οι οποίοι κάνουν μία αξιοπρόσεκτη καριέρα στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς, οι οποίοι έχουν οικοδομήσει ένα πολύ καλό όνομα δείχνοντας την έφεση της χώρας μας στη συγκεκριμένη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά την περίοδο που διανύουμε το ελληνικό ποδοσφαιρικό εργοστάσιο έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και έχει εξειδικεύσει τις εξαγωγές του! Στο πρώτο ράφι της ζήτησης παραμένουν οι Έλληνες αμυντικοί, ωστόσο στη βιτρίνα βρίσκονται τα αριστερά μπακ.

Πρόκειται για τους σύγχρονους Γεωργάτους που καταφέρνουν να διακριθούν και να εξασφαλίσουν ένα καλό συμβόλαιο και μια σημαντική καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Πρώτος και καλύτερος είναι ο Κώστας Τσιμίκας. O 24χρονος μπακ, που βγήκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, μετά από δύο γεμάτες και ποιοτικές σεζόν στους Πειραιώτες, έχοντας κάνει και το… αγροτικό του σε Έσμπιεργκ και Βίλεμ, μετακόμισε στη Λίβερπουλ έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τσιμίκας δεν έχει καταφέρει να παίξει ακόμα στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο μετράει φέτος 3 συμμετοχές στο Champions League και μία στο Κύπελλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιαννούλης στη Νόριτς, ο Ζαγαρίτης στην Πάρμα

Ο δρόμος για μία καριέρα στην Ευρώπη άνοιξε για ακόμα δύο αριστερά μπακ, που έχουν αφήσει υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για τη Νόριτς, η οποία αγωνίζεται στην Championship (σ.σ. δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας). Τα «καναρίνια» θα αποκτήσουν τον δανεικό τον 25χρονο μπακ του ΠΑΟΚ, με υποχρεωτική οψιόν αγοράς 8,5 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που προβιβαστούν στην Πρέμιερ. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους, καθώς προπορεύονται με 47 βαθμούς σε 23 ματς, έναντι 43 της Σουόνσι.

Μέσα στην ίδια μέρα και ο Ζαγαρίτης θα αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό και τη Super League για να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία με την φανέλα της Πάρμα. Οι «παρμέντσι», που παλεύουν για να παραμείνουν στην Σέριε Α, κάνουν μία επένδυση για το μέλλον αποκτώντας τον 19χρονο αριστερό μπακ, ο οποίος δεν αποκλείεται να πάρει ακόμα και τη φετινή σεζόν κάποιες συμμετοχές. Εκείνος που «χάνει» από την συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα πάρει ένα μικρό ποσό για να παραχωρήσει τον Ζαγαρίτη, καθώς το συμβόλαιό του εκπνέει το καλοκαίρι.

Οκτώ ακόμα αριστερά μπακ που παίζουν στην Ευρώπη

Εκτός από τις περιπτώσεις του Τσιμίκα, του Γιαννούλη και του Ζαγαρίτη, που είναι οι πλέον χαρακτηριστικές των ελληνικών… εξαγωγών υπάρχουν ακόμα αρκετοί Έλληνες αριστεροί αμυντικοί που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος της Σασουόλο αποτελεί βασικό μέλος της ιταλικής ομάδας. Φέτος μετράει 13 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας, με την Σασουόλο να βρίσκεται στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Μπάμπη Λυκογιάννη. Ο 27χρονος αγωνίζεται στη Κάλιαρι και έχει φέτος 16 συμμετοχές, με δύο γκολ και 1 ασίστ, ενώ η ομάδα της Σαρδηνίας είναι πάνω από την γραμμή του υποβιβασμού.

Στη Χόφενχαϊμ ανήκει ο Κώστας Σταφυλίδης, που πλέον παίζει και ως κεντρικός αμυντικός, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει από Μπάγερ Λεβερκούζεν, Φούλαμ, Στόουκ και Άουγκσμπουργκ.

Λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες είναι οι περιπτώσεις του Αλέξανδρου Κατράνη (22 ετών, Χατάι – Τουρκία, 8 συμμετοχές), του Γιώργου Βαλεριάνου (28, Πάφος – Κύπρος, 10 συμμετοχές), του Νίκου Καινούργιου (22, Ζούλτε Βάρεγκεμ – Βέλγιο, 7 συμμετοχές) και του Άρη Σοϊλέδη (29, Στεάουα Βουκουρεστίου, 2 συμμετοχές).

Τέλος, ο Λεονάρντο Κούτρης, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, αρχίζει να παίρνει συμμετοχές στην Φορτούνα Ντίσελντορφ, στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Τα αριστερά μπακ αποτελούν το πλέον αξιόπιστο εξαγώγιμο προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι που δεν ισχύει για την αντίστοιχη δεξιά πλευρά, όπου ακόμα και η εθνική Ελλάδας αναζητάει μάταια έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης