Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνες τόνισε την Παρασκευή (26/03), πως θα ήταν μεγάλο λάθος για τις Εθνικές Ομάδες να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, λόγω της φερόμενης κακομεταχείρισης των μεταναστών εργατών, που εργάζονται στην ανέγερση των σταδίων του εμιράτου.

Ο βρετανικός «Guardian» ανέφερε πριν από ένα μήνα, ότι τουλάχιστον 6.500 εργάτες, πολλοί εκ των οποίων δούλευαν πάνω στο πρότζεκτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία, όταν και κέρδισε την διοργάνωση της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποδοσφαιριστές της Νορβηγίας και της Γερμανίας, φόρεσαν σχετικά μπλουζάκια πριν από τα παιχνίδια τους για τα προκριματικά του μουντιάλ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνθήκες εργασίες των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, ενώ και στην Εθνική Ολλανδίας σχεδιάζουν αντίστοιχη κίνηση διαμαρτυρίας.

Την Πέμπτη (25/03), εκπρόσωπος της διοργανώτριας επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, τόνισε πως «…υπήρχε και υπάρχει πολύ μεγάλη διαφάνεια αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», συμπληρώνοντας πως μετά την έναρξη των κατασκευών των σταδίων, υπήρξαν τρεις θάνατοι που σχετίζονται με τα γήπεδα και 35 που δεν αφορούν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του ο Μαρτίνες, που έφτασε με την Εθνική Βελγίου στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία, τόνισε πως οι ομάδες δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη τους στο τουρνουά, για χάρη των διαμαρτυριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση και το μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα ήταν η λύση», δήλωσε ο Ισπανός προπονητής στο CNN την Παρασκευή (26/03) και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, όλοι γνωρίζουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι μια μοναδική ευκαιρία για να φέρει τα βλέμματα όλου του κόσμου, σε οποιεσδήποτε πτυχές δεν είναι σωστές στην κοινωνία.

Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μεγάλα ζητήματα, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι, λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει ήδη θέσει τα πράγματα σε σειρά και παρακολουθείται απ’ όλους τους θεσμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μήνυμα είναι πολύ σαφές: Μην γυρίσεις την πλάτη σου. Το μποϊκοτάζ είναι η εύκολη… απόδραση», τόνισε ο Μαρτίνες και πρόσθεσε: «Και μετά, διασφαλίστε ότι η αλλαγή είναι εδώ. Όχι μόνο το Κατάρ, αλλά και οι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μπορούν να επωφεληθούν απ’ το γεγονός ότι όλος ο κόσμος θα έχει στραμμένη την προσοχή του εκεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Διασφαλίζοντας ότι θα κάνουν αυτό που συμβουλεύουν τα θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν νομίζω ότι το να μποϊκοτάρεις τη διοργάνωση είναι η σωστή λύση. Είναι σαν να γυρίζεις την πλάτη σου στο πρόβλημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης