Ναι! Το ελληνικό έπος του 2004 στο “Ντα Λουζ” της Πορτογαλίας είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Euro. Όχι όμως και η μοναδική. Με την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος να πλησιάζει, κάνουμε μια αναδρομή σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα της διοργάνωσης.Το πρόγραμμα Euro είναι εδώ και τώρα θα θυμηθείτε κάποια προηγούμενα ενδιαφέροντα… σκηνικά!

2004 Τελικός: Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Euro 2004; Εκεί όπου η Ελλάδα από αουτσάιντερ κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης και να αναδειχθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Άγγελος Χαριστέας σκοράρει με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Άγγελου Μπασινά και η Ελλάδα φτάνει στη νίκη με 1-0 στον μεγάλο τελικό, κάνοντας την απόλυτη έκπληξη, στέλνοντας στον… 7ο ουρανό όλους τους Έλληνες. Καταφέρνει να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στο σπίτι της Πορτογαλίας, σε έναν τελικό όπου πέρα από την επική νίκη και την κατάκτηση του τίτλου, θα θυμόμαστε πάντα τον τότε νεαρό Κριστιάνο Ρονάλντο περίλυπο, αδυνατώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί. “Οι Έλληνες σήμερα έγραψαν ποδοσφαιρική ιστορία. Ο αντίπαλος ήταν τεχνικά καλύτερος από εμάς, καταφέραμε ωστόσο να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες μας”, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ότο Ρεχάγκελ μετά το τέλος του μεγάλου τελικού.

2004 Φάση ομίλων: Λετονία – Γερμανία 0-0

Ακόμη μια έκπληξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 αυτή τη φορά στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, όπου η Λετονία κατάφερε να αναδειχθεί ισόπαλη 0-0 με τη Γερμανία. Μάλιστα θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα, μιας και ο Μάρις Βερπακόφσκις είχε κλασικές χαμένες ευκαιρίες, δεν μπόρεσε ωστόσο να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και δεν κατάφερε να χαρίσει μια “χρυσή” νίκη στην ομάδα του. Φυσικά, το 0-0 ήταν σαν νίκη για τους Λετονούς, που πανηγύρισαν έντονα μετά το τέλος του αγώνα, με τον προπονητή Αλεκσαντρς Στάρκοβς να χαρακτηρίζει “ιστορικό αποτέλεσμα” το τελικό 0-0, προσθέτοντας με υπερηφάνεια: «Αποδείξαμε τη δύναμη του ομαδικού μας πνεύματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1988 Φάση ομίλων: Αγγλία – Ιρλανδία 0-1

Πίσω στο 1988 η Ιρλανδία καταφέρνει να πανηγυρίσει μια σπουδαία νίκη με 1-0 επί της Αγγλίας στη φάση των ομίλων. Ο Χότον ανοίγει το σκορ μόλις στο 6’ για την Ιρλανδία, που παρά την τρομερή πίεση που δέχθηκε στη συνέχεια, επέζησε χάρη στις ηρωικές επεμβάσεις του τερματοφύλακα Πατ Μπονέρ. Εκείνη τη χρονιά η Ιρλανδία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στη διοργάνωση και κατάφερε να φτάσει μέχρι τους “8”¨του τουρνουά.

1992 Φάση ομίλων: Σουηδία – Αγγλία 2-1

Τέσσερα χρόνια μετά η οικοδέσποινα Σουηδία καταφέρνει με ανατροπή να επικρατήσει με 2-1 της Αγγλίας στη φάση των ομίλων. Μόλις στο 4’ ο Πλατ άνοιξε το σκορ για την Αγγλία, με δυο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο των Έρικσον (51’) και Μπρολιν (82’) οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν μια σπουδαία ανατροπή. Τερμάτισαν έτσι στην κορυφή του 1ου ομίλου, στέλνοντας τα “τρία λιοντάρια” πίσω στην Αγγλία. “Το γκολ που σημείωσα κόντρα στην Αγγλία έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό όλων. Όπου και αν πηγαίνω ο κόσμος πάντα με ρωτάει για αυτό ακόμη και μετά από τόσα χρόνια”, είχε αναφέρει ο Τόμας Μπρόλιν.

1992 Τελικός: Γερμανία – Δανία 0-2

Μένουμε στο Euro 1992 όπου η Δανία κατακτά τον τίτλο και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να αποκλειστεί από τη διοργάνωση η Γιουγκοσλαβία λόγω του πολέμου και να πάρει τη θέση της η Δανία, η οποία δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στα τελικά. Δυο εβδομάδες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενημερώνεται για τη συμμετοχή στο τουρνουά και ένα μήνα μετά κερδίζει στον μεγάλο τελικό με 2-0 τη Γερμανία, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου. “Δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε γιατί δεν υπήρχαν προσδοκίες”, δήλωσε ο Κιμ Βίλφορτ, ένας από τους δυο σκόρερ του τελικού.  Ένα πραγματικό έπος για τους Δανούς, οι οποίοι προκρίθηκαν ως δεύτεροι από τον 1ο όμιλο και απέκλεισαν στη συνέχεια την Ολλανδία στα πέναλτι με 5-4 (2-2 κ.δ), για να φτάσουν στη συνέχεια στον μεγάλο τελικό όπου ξεπέρασαν το εμπόδιο της Γερμανίας.

1996 φάση ομίλων: Τσεχία – Ιταλία 2-1

Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Εuro 1996 η Τσεχία επικρατεί με 2-1 της Ιταλίας στη φάση των ομίλων. Ο Νέντβεντ ανοίγει το σκορ για τους Τσέχους, με τον Κιέζα στο 18’ να ισοφαρίζει σε 1-1 για τους Ιταλούς. Ο Ράντεκ Μπέιμπλ στο 35’ βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, χαρίζοντας μια σπουδαία νίκη στην ομάδα του, που εξασφάλισε την πρόκριση ως 2η από το 3ο γκρουπ. Αποκλείει στη συνέχεια τις Πορτογαλία και Γαλλία, ενώ στον μεγάλο τελικό ηττήθηκε με 2-1 από τη Γερμανία.

Euro 2016 Φάση των 16: Αγγλία Ισλανδία 1-2

Το 2016 η Ισλανδία πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα,καταφέρνει να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης και κερδίζει όλους τους φιλάθλους με τη ψυχή που έβγαζε σε κάθε παιχνίδι. Εξασφαλίζει αρχικά την πρόκριση ως 2η του 6ου γκρουπ και στη φάση των “16” κάνει την απόλυτη έκπληξη, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης την Αγγλία, της οποίας επικράτησε με 2-1. Μόλις στο 4’ ο Ρούνεϊ ανοίγει το σκορ με πέναλτι και δυο λεπτά αργότερα ο Σίγκουρντσον ισοφαρίζει σε 1-1. Στο 18’ ο Σίγκμπορσον δίνει το προβάδισμα στους Ισλανδούς που κατάφεραν στη συνέχεια να κρατήσουν το υπέρ τους 2-1 μέχρι το τέλος, φτάνοντας σε μια επική νίκη. “Σκέφτηκαν ότι αυτό το παιχνίδι θα ήταν για αυτούς ένας περίπατος στο πάρκο”, ανέφερε μετά το τέλος του ματς με την Αγγλία ο σκόρερ Σίγκουρντσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης