Διλήμματα – στο Λίβερπουλ-και «συγκρούσεις» στη Σκωτία προκαλεί η – προγραμματισμένη για σήμερα (6/5)-στέψη του Καρόλου Γ’, σε μία τελετή που δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 70 χρόνια.

Οκτώ μήνες μετά την άνοδό του στο θρόνο έπειτα από το θάνατο της Ελισάβετ Β’, ο 74χρονος μονάρχης, συνοδευόμενος από την 75χρονη βασίλισσα Καμίλα, θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο αββαείο του Γουεστμίνστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συστάσεις της Premier league

Το αγγλικό ποδόσφαιρο δε μένει ανεπηρέαστο. Η αγγλική Λίγκα άλλαξε τις ημερομηνίες και τις ώρες ορισμένων αγώνων, έτσι ώστε να μην συμπίπτουν με την τελετή, και συμβούλεψε στους αγγλικούς συλλόγους να παίζουν τον ύμνο «God save the King» (ο θεός να σώσει το βασιλιά) πριν από τους αγώνες του Σαββάτου. Θα είναι πέντε συνολικά: Μπόρνμουθ –Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι –Λιντς, Τότεναμ-Κρίσταλ Πάλας, Γουλβς- Άστον Βίλα και Λίβερπουλ – Μπρέντφορντ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αγγλικών εφημερίδων η Premier League συνέστησε, ώστε ο νέος μονάρχης να μπορεί να τιμηθεί στους σημερινούς (6/5) αγώνες που θα διεξαχθούν την ημέρα της τελετής, την εμφάνιση φωτογραφιών του Καρόλου σε οθόνες, προγράμματα και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία της Τότεναμ

Μόνο ένας από τους αγώνες θα είναι στην πρωτεύουσα Λονδίνο, όπου θα γίνει η στέψη του Καρόλου. Η Τότεναμ θα υποδεχθεί την Κρίσταλ Πάλας, στις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Η τελετή θα ξεκινήσει τέσσερις ώρες πριν, στις 13:00, και θα προβληθεί στο γήπεδο, στη μεγάλη οθόνη. Ο σύλλογος έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα παίξει τον ύμνο. Οι παίκτες και οι διαιτητές πρέπει να στέκονται στον κεντρικό κύκλο για να ακούσουν το «God save the King».

Το δίλημμα της Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ ζει σε ένα δίλημμα, όπως αναφέρει σε σχετικό της αφιέρωμα η εφημερίδα της Βραζιλίας O΄ Globo: διχάζεται μεταξύ της ικανοποίησης του αιτήματος της Premier League και του στέμματος και της αγνόησης των προτροπών της αγγλικής Λίγκας , ικανοποιώντας τη θέληση των φιλάθλων της.

Πάντως η Λίβερπουλ, που υποδέχεται την Μπρέντφορντ στο «Άνφιλντ», δεν έχει πάρει ακόμη θέση για τις συστάσεις της Λίγκας, δεν είναι γνωστό αν θα τις συμμορφωθεί ή όχι. «Το πρόβλημα είναι ότι η πόλη και οι οπαδοί της ομάδας είναι ως επί το πλείστον κατά της μοναρχίας και συνήθως δεν είναι δεκτικοί στα αφιερώματα στο στέμμα.

Το πλήθος έχει ιστορία να αποδοκιμάζει τον εθνικό ύμνο στο Γουέμπλεϊ, το μόνο μέρος όπου παίζεται πάντα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι οδηγίες της Λίγκας δεν είναι υποχρεωτικές, αν και υπάρχει πίεση να τηρηθούν σε όλα τα παιχνίδια, χωρίς όμως να προβλέπονται κυρώσεις εάν η Λίβερπουλ αρνηθεί να συμμορφωθεί με τα αιτήματα την ημέρα της στέψης.

Οι συγκρούσεις στη Σκωτία

Στη Σκωτία, όπου δεν υπήρξε αίτημα για αφιερώματα στους αγώνες του Σαββάτου, οι διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας έχουν ήδη δώσει τον τόνο στα γήπεδα.

Την περασμένη εβδομάδα, το στέμμα ζήτησε από ολόκληρο τον πληθυσμό να ορκιστεί πίστη στον Βασιλιά και τους κληρονόμους του κατά τη στιγμή της στέψης, λέγοντας τα εξής λόγια: «Ορκίζομαι ότι θα δείξω αληθινή πίστη στη μεγαλειότητά σας, και στους κληρονόμους και διαδόχους σας σύμφωνα με τον νόμο -βοήθησέ με, λοιπόν, Θεέ μου».

Μια παράδοση που συνήθως γινόταν μόνο μέσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου γίνεται η τελετή. Ώρες μετά την ανακοίνωση, οι οπαδοί της Σέλτικ, στη Γλασκόβη στο περίφημο «Old Firm» ενάντια στη Ρέινζτερς, διαδήλωσαν κατά της μοναρχίας.

Οι εικόνες, που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν τη στιγμή που οι φίαθλοι στις κερκίδες της Σκωτίας τραγουδούσαν ενάντια στο στέμμα. Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και οπαδός της Σέλτικ Χάμζα Γιουσάφ βρέθηκε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος έληξε με νίκη 1-0 για τη Σέλτικ εναντίον της Ρέιντζερς.

Το ντέρμπι μεταξύ των δύο συλλόγων συγκεντρώνει πολιτικά αντίπαλους φιλάθλους: ο ένας εναντίον και ο άλλος υπέρ της μοναρχίας. Καθώς οι οπαδοί της Σέλτικ εκδήλωναν την αντίθεσή τους, οι οπαδοί της Ρέιντζερς ανέμιζαν πανό με το πρόσωπο του Καρόλου και τις λέξεις «Ζήτω ο Βασιλιάς».

Σήμερα (6/5), διαδηλώσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν στο πρωτάθλημα της Σκωτίας. Η ομάδα του Εδιμβούργου Χιμπέρνιαν θα έχει εντός έδρας αγώνα. Σε προηγούμενα παιχνίδια οι οπαδοί της έχουν ήδη φωνάξει «Lizzie is in a box» κάνοντας αναφορά στον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, μητέρας του Καρόλου, (που συνέβη τον Σεπτέμβριο) και το Σάββατο θα έχουν την… ευκαιρία να επικρίνουν ξανά τη βασιλική οικογένεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης