Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Η Νάξος, είναι, ως γνωστόν, το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων και φημίζεται για τα πολλά προϊόντα που παράγει. Προϊόντα μάλιστα, που είναι γνωστά, όχι μόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νησί οι άνθρωποι είναι φιλικοί, καλοφαγάδες και τους αρέσει να γλεντούν σε κάθε ευκαιρία. Σε κάθε τους μάζωξη από το τραπέζι δεν λείπουν τα περίφημα Ναξιώτικα τυριά, όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ξυνότυρο και η ξυνομυζήθρα, που συνοδεύουν αρμονικά το καλό κρασί, που παράγουν.

Κι ενώ το ημερολόγιο δείχνει 10 Απριλίου του 2018 και άπαντες στο νησί ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην κανονικότητα, μετά το, βουτηγμένο στα… τριγλυκερίδια και τον εκλεκτό οίνΟ Κώστας Μανωλάς με τη φανέλα του Θρασύβουλουο, διάλειμμα λόγω των εορτών του Πάσχα, ένας συμπατριώτης τους, τους… αναγκάζει να στήσουν ακόμη ένα γλέντι.

Δεν είναι άλλωστε και λίγο πράγμα αυτό που πέτυχε ο Κώστας Μανωλάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός το βράδυ της Τρίτης έβαλε τη σφραγίδα του σε μία μεγάλη ανατροπή και «διαφήμισε» για καλό λόγο την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει πληγεί όσο ποτέ το τελευταίο διάστημα, από τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στα γήπεδά του.

Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε την ιστορία -βγαλμένη από παραμύθι- αυτού του παίκτη, που από τα χωμάτινα γήπεδα της Νάξου κατέληξε να γίνει… Καίσαρας της Ρώμης, αποκλείοντας από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την Μπαρτσελόνα.

Το ξεκίνημα του, ο Θρασύβουλος και η μεταγραφη του στην ΑΕΚ

Η καριέρα του Κώστα Μανωλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο γεννημένος την 14η Ιουνίου του 1991 ποδοσφαιριστής είχε σαν επιπρόσθετο βάρος στις πλάτες του από την αρχή της ποδοσφαιρικής του καριέρας τη βαριά κληρονομιά του ονόματός του.

(Βίντεο με λάθη του κεντρικού αμυντικού στο ξεκίνημα της καριέρας του)

Βλέπετε, θείος του είναι ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός, Στέλιος Μανωλάς που έγραψε ιστορία με την ΑΕΚ και έγινε σημαία για τον «δικέφαλο», αποτελώντας φυσικά είδωλο για τον Κώστα.

Από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο στη γενέτειρά του στη Νάξο έδειξε ότι έχει ταλέντο. Φίλοι και παλιοί του συμπαίκτες τον θυμούνται να λέει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ότι το μεγάλο του όνειρο είναι να παίξει μπάλα στην ΑΕΚ.

«Θα δουλέψω, θα κάνω ό,τι μπορώ, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να παίξω στην ΑΕΚ» έλεγε συχνά πυκνά ο νεαρός και άγουρος τότε στόπερ, ο οποίος είδε το όνειρό του αυτό να παίρνει «σάρκα και οστά» το 2010, όταν και έκανε ντεμπούτο με την Ένωση σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν και είχε δεχτεί αγκωνιά από τον Μήτρογλου και υπέστη κάταγμα στο ιγμόρειο.

Ο Μανωλάς το διάστημα που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ
Ο Μανωλάς πάντως συνέχισε, σκόραρε ύστερα από λίγα λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε με πρησμένο πρόσωπο. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν σε ηλικία 15 ετών είχε δοκιμάσει την τύχη του στις ακαδημίες της ΑΕΚ δεν είχε πείσει για την αγωνιστική του αξία.

Έτσι ο Στέλιος Μανωλάς, ο οποίος δεν έπαψε στιγμή να πιστεύει στο ταλέντο του, τον πήγε στον Θρασύβουλο, με τον οποίο κατέγραψε έξι συμμετοχές πριν ντυθεί στα «κιτρινόμαυρα».

Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν πως ο νεαρός τότε ποδοσφαιριστής πήγε στον «δικέφαλο» λόγω της συγγένειάς του με τον Στέλιο Μανωλά, ωστόσο ο ίδιος φρόντισε να δώσει απαντήσεις μέσα στο γήπεδο.

Ήταν γρήγορος, δυνατός, αλλά έκανε όμως και αρκετά λάθη, ελέω της απειρίας του. Βέβαια πάντα του άρεσε η δουλειά και με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερος.

Από την «κιτρινόμαυρη» καθιέρωση στον Ολυμπιακό

Το νερό είχε μπει στ’ αυλάκι, με τον Έλληνα στόπερ να κερδίζει σιγά σιγάΚατά την παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, πριν γίνει βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα της κιτρινόμαυρης ομάδας.

Μάλιστα το 2011 ο Κώστας Μανωλάς κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας με την «Ένωση», με τον ίδιο να γίνεται ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες της «κιτρινόμαυρης» εξέδρας. Λίγους μήνες αργότερα όμως τα πάντα άλλαξαν.

Οι λάθος χειρισμοί της τότε διοίκησης του «δικεφάλου», το αγωνιστικό τέλμα και το οικονομικό αδιέξοδο της ομάδας ήταν μερικοί από τους λόγους που η ΑΕΚ έχασε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της, δεδομένου ότι ο παίκτης έγινε κάτοικος Πειραιά, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.

Βέβαια έγινε προσπάθεια να βρεθεί ομάδα για να μεταγραφεί στο εξωτερικό, όμως η Ντνίπρο, η οποία είχε καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του, δεν ήταν αυτό που ζητούσε ο παίκτης, που τελικά επέλεξε να φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Την ίδια χρονιά ο νεαρός άσος γνωρίζει το μοντέλο Νίκη Πρεβεζάνου, με την οποία το καλοκαίρι του 2016 θα ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου και θα γίνει η μητέρα των δύο παιδιών του.

(Οι καλύτερες στιγμές του με τη φανέλα του Ολυμπιακού)

Η καριέρα του Κώστα Μανωλά συνεχίζει να χτυπάει απανωτά limit up. Έχοντας πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του ο Έλληνας διεθνής στόπερ πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό, εκτός από το ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, κάνοντας έτσι γνωστό το όνομά του στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του με τη μεταγραφή στη Ρόμα

Με την παρουσία του με την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας να είναι εξίσου εντυπωσιακή (παρά το λάθος του στην πρεμιέρα απέναντι στην Κολομβία) ο Ναξιώτης αμυντικός κατάφερε η φήμη του να εξαπλωθεί και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Με τη φανέλα της Εθνικής
Αρκετές είναι οι ευρωπαϊκές ομάδες, που τον βάζουν στο στόχαστρό τους, με τη Ρόμα εκείνο το καλοκαίρι να καταβάλει στον Ολυμπιακό 14 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτέλεσε τότε ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξασφαλίζοντας την υπογραφή του.

Στην ομάδα της «αιώνιας πόλης» δεν αργεί να καθιερωθεί. Άπαντες έχουν να λένε για έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή, που του αρέσει να δουλεύει και είναι παράλληλα προσιτός και το πειραχτήρι των αποδυτηρίων.

Οι εμφανίσεις του με τους «τζιαλορόσι» είναι πραγματικά εκπληκτικές κι έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που το όνομα του Έλληνα διεθνούς αμυντικού ακούγεται για μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ.

Και μπορεί οι δύο φημισμένες αγγλικές ομάδες να μην μετουσίωσαν σε επίσημη πρόταση το ενδιαφέρον τους για τον Μανωλά, ωστόσο αυτό το έπραξε το περασμένο καλοκαίρι η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

(Οι καλύτερες φετινές στιγμές του με τη Ρόμα)

Ο Μανωλάς δέχτηκε πιέσεις να πάει στη Ρωσία, καθώς ήταν πολλά τα λεφτά, ωστόσο την τελευταία στιγμή και, λίγο πριν υπογράψει, ο παίκτης χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, θέτοντας βέτο.

Το «βέτο» στη μετακίνησή του στην Αγία Πετρούπολη

Βλέπετε θεωρούσε πως αυτή η μεταγραφή θα αποτελούσε πισωγύρισμα στην καριέρα του κι έτσι παίρνει την απόφαση να παραμείνει στο «Ολίμπικο», ανανεώνοντάς μάλιστα το συμβόλαιό του με τη Ρόμα τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το 2022, με τις ετήσιες απολαβές του να εκτινάσσονται στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ.
Πανηγυρίζοντας το γκολ, με το οποίο η Ρόμα έριξε στο καναβάτσο την Μπαρτσελόνα
Είχε προηγηθεί το ζωηρό ενδιαφέρον από την Τσέλσι, με τον Κόντε να έχει στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας του τον Ρούντιγκερ και τον Μανωλά, με τον Ιταλό πάντως να προτιμάει τον πρώτο.

Κακό του… κεφαλιού του λέμε εμείς, καθώς λίγους μήνες αργότερα ο Κόντε βρίσκεται με το… έναμισι πόδι εκτός του «Στάνφορντ Μπριτζ» μετά την μετριότατη πορεία που κάνουν φέτος οι Λονδρέζοι, την ώρα που ο Κώστας Μανωλάς έγινε… θρύλος για τη Ρόμα, μετά το γκολ του στην απίστευτη νίκη-ανατροπή των «τζιαλορόσι» επί της Μπαρτσελόνα.

Ο Έλληνας διεθνής αμυντικός δύσκολα θα κοιμήθηκε χθες, καθώς δεν είναι λίγο πράγμα να αφήνεις εκτός νυμφώνος τον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του.

Σίγουρα από το μυαλό του πέρασε σαν ταινία η πορεία της ποδοσφαιρικής καριέρας του, την οποία ονειρεύεται κάθε ποδοσφαιριστής. Τα όνειρά βέβαια τα πραγματοποιούμε εμείς οι ίδιοι και για να πάρει «σάρκα και οστά» το όνειρό του ο Κώστας Μανωλάς πάλεψε πολύ. Σαν γνήσιος μονομάχος στην ποδοσφαιρική αρένα του «Ολίμπικο»…

(O θρίαμβος της Ρόμα με τη… σφραγίδα του Μανωλά)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης