Εκατόν είκοσι ένα χρόνια ιστορίας, συμπληρώνει ο Άγιαξ. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου 1900, κάποιοι φίλοι από το Άμστερνταμ ίδρυσαν την ομάδα στην οποία έδωσαν το όνομα του Αίαντα, ενός από τους σημαντικότερους ήρωες του Τρωικού πολέμου.

Να σημειωθεί ότι το 1894 εμφανίστηκε μία μικρή ομάδα με το όνομα «Footh-Ball Club Ajax», αλλά είχε ελάχιστο χρόνο ύπαρξης. Ο Άγιαξ έφτασε στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου το 1911 και είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1917, κερδίζοντας το Κύπελλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επόμενη σεζόν (1917/18), ο Άγιαξ αναδείχθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά, ενώ το 1918/19 υπερασπίστηκε τον τίτλο του και έγινε η μόνη ομάδα που πέτυχε μια αήττητη σεζόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, από μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο UEFA, δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα και δύο ευρωπαϊκά Super Cup.

Επίσης έχει κατακτήσει τον αριθμό ρεκόρ των 34 Πρωταθλημάτων και των 19 Κυπέλλων Ολλανδίας, ενώ έχει στη συλλογή του και 9 εγχώρια Super Cup. Σημείο αναφοράς του Άγιαξ σε όλο τον κόσμο είναι οι περίφημες ακαδημίες του, από τις οποίες βγήκαν κορυφαίοι παίκτες, που φόρεσαν τις φανέλες των μεγαλύτερων ομάδων στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης