Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από την ζωή την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 60 ετών και βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον πλανήτη. Ο θεός του ποδοσφαίρου, για τον οποίο φτιάχτηκε ειδική εκκλησία στην Αργεντινή, άφησε αυτό τον μάταιο κόσμο και σκόρπισε θλίψη σε όλη την υφήλιο, ενώ πολύ περισσότερο έκανε φτωχότερο το Μπουένος Άιρες και τη Νάπολη.

Ο «Ντιεγκίτο», που κατάφερε να γίνει γνωστός παγκοσμίως είτε μέσω του ποδοσφαίρου είτε όχι, συμβόλιζε, εκτός από έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή που σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά, και τον άνθρωπο ο οποίος είναι ευάλωτος, κάνει λάθη, αγαπάει, πέφτει και επανέρχεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαϊκό προσκύνημα στην Casa Rosada

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ στην Αργεντινή, αναμένεται να αποχαιρετήσουν τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο λαϊκό προσκύνημα, που πραγματοποιείται από τις 11:00 στην Casa Rosada, την έδρα της κυβέρνησης της Αργεντινής, και για τις επόμενες 48 ώρες. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ειδικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε την απευθείας εικόνα από το Μπουένος Άιρες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες, εξήγησε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έμαθε τη δυσάρεστη είδηση ήταν να προσφέρει στην οικογένεια του Ντιεγκίτο το μέρος που στεγάζει την κυβέρνηση, προκειμένου οι Αργεντινοί να αποχαιρετήσουν εκεί τον αγαπημένο τους ήρωα.

 

«Σκέφτηκα να ανοίξω την έδρα της κυβέρνησης της Αργεντινής για τον Ντιέγκο, επειδή από αυτά τα μπαλκόνια βγήκε με το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986 και μας χαιρέτησε για το Μουντιάλ του 1990. Θέλω όλοι οι Αργεντινοί που επιθυμούν να τον αποχαιρετήσουν να μπορέσουν να το κάνουν. Ο Μαραντόνα το αξίζει. Τα εκατομμύρια των Αργεντινών που τον αγαπούσαμε και του είμαστε ευγνώμονες τόσο πολύ θέλουμε να τον αποχαιρετήσουμε» πρόσθεσε.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι το λαϊκό προσκύνημα θα γίνει στο στάδιο της Αρχεντίνος Τζούνιορς, αλλά η σύζυγος του Μαραντόνα, Κλαούντια Βιγιαφάνε, προτίμησε την Casa Rosada.

Ο «Ντιεγκίτο» δεν ήταν για τους Αργεντινούς απλώς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, αλλά ο άνθρωπος με τον οποίο ταυτίστηκαν εκατομμύρια συμπατριώτες του. Ήταν αυτός που έστω και για 90 λεπτά κατάφερνε να τους δίνει όραμα, ελπίδα και αισιοδοξία για μία καλύτερη ζωή, καθώς επίσης υπερηφάνεια και ψυχική ανάταση. Ο Μαραντόνα ήταν και θα συνεχίσει να είναι ο εκφραστής ενός ολόκληρου λαού, που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες από την οικονομική και κοινωνική ανέχεια. Άλλωστε σε τέτοιες συνθήκες γεννήθηκε, φθάνοντας από το απόλυτο τίποτα στην κορυφή του κόσμου.

Στην περιοχή της Μπόκα, στο Μπουένος Άιρες, αλλά και στην Ευρώπη, στη Νάπολη και στη Βαρκελώνη, όπου μεγαλούργησε ο Μαραντόνα, η θλίψη και το πένθος κυριαρχούν στις ψυχές των απλών ανθρώπων.

 

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, αποφάσισε τριήμερο εθνικό πένθος. «Μας πήγες στην κορυφή του κόσμου. Μας έκανες πάρα πολύ χαρούμενους. Ήσουν ο καλύτερος από όλους. Ευχαριστώ που υπήρξες, Ντιέγκο» δήλωσε.

Τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας δείχνουν ότι ο Μαραντόνα πέθανε από «δευτερογενές οξύ πνευμονικό οίδημα, που επιδείνωσε τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και συγκεκριμένα μια καρδιά με διεσταλμένη καρδιομυοπάθεια».

Χιλιάδες θαυμαστές συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα γήπεδα των συλλόγων όπου ο Μαραντόνα έπαιξε ποδόσφαιρο. Από το Μπουένος Άιρες (Αρχεντίνος Τζούνιορς και Μπόκα Τζούνιορς), στο Ροζάριο (Νιούελς Ολντ Μπόις) και στη Λα Πλάτα, όπου διετέλεσε προπονητής μέχρι τον θάνατό του. Αλλά το ίδιο συνέβη και στο γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ, της «μισητής αντιπάλου» της Μπόκα Τζούνιορς. Άλλωστε ο Μαραντόνα ήταν και παραμένει ο άνθρωπος που κατάφερε να ενώσει τους Αργεντινούς.

Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι μαζεύτηκαν γύρω από τον Οβελίσκο της πρωτεύουσας, ένα παραδοσιακό μέρος για τον εορτασμό αθλητικών εκδηλώσεων.

Το «Σαν Πάολο» θα μετονομαστεί Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Η Νάπολη κράτησε την αναπνοή της. Η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα διέτρεξε με ταχύτητα όλους τους δρόμους της ιταλικής πόλης και έκανε τους πάντες να παγώσουν. Ο λατρεμένος Ντιέγκο, ο άνθρωπος που έβγαλε από την αφάνεια την ομάδα της πόλης και της χάρισε την περηφάνια, άφησε την τελευταία πνοή του.

Η διοίκηση της ομάδας της Νάπολης αποφάσισε, λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, να δώσει το όνομα του Μαραντόνα στο γήπεδό της, το «Σαν Πάολο». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η απόφαση της διοίκησης των «παρτενοπέι» είναι οριστική και το προσεχές διάστημα θα έχει επαφές με τους αρμόδιους φορείς ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος του γηπέδου.

 

 

Το «Σαν Πάολο» φωταγωγήθηκε το βράδυ της Τετάρτης προς τιμήν του μοναδικού Μαραντόνα. Έξω από το γήπεδο συγκεντρώθηκαν αρκετοί φίλαθλοι της ιταλικής ομάδας, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης, όπου τίμησαν τη μνήμη του Μαραντόνα με συνθήματα και καπνογόνα.

 

Η απόφαση της διοίκησης υιοθετεί την πρόταση του δημάρχου της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, για τη μετονομασία του γηπέδου. Μάλιστα, σήμερα το πρωί, το δημαρχείο και τα γραφεία της διοίκησης της ομάδας έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μηνύματα πολιτών που επικροτούν την απόφαση και ζητούν να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία μετονομασίας του γηπέδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης