Ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε νικητής στο ντέρμπι των «δικεφάλων», για την πρεμιέρα των πλέι οφ της Super League, καθώς επιβλήθηκε την Κυριακή στην Τούμπα με 3-1 της ΑΕΚ, κάνοντας ιδανική εκκίνηση στο μίνι πρωτάθλημα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Γκαρσία ήταν ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος πετύχε δύο τέρματα (3′, 89′), με τον Σβιντέρσκι να σκοράρει κι αυτός (46′), δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του, η οποία είχε ισοφαριστεί από τον Ολιβέιρα στο 45΄.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό το «τρίποντο» ο δικέφαλος του Βορρά έφτασε τους 50 βαθμούς και προσπέρασε την «Ένωση», που έμεινε στους 48, με τους «ασπρόμαυρους» πλέον να είναι στο -1 από τον δεύτερο της βαθμολογίας, Άρη, ο οποίος νωρίτερα ηττήθηκε με 1-0 από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη».

 

Με γκολ από τα αποδυτήρια ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι. Οι «ασπρόμαυροι» άνοιξαν το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό, όταν από την εκτέλεση φάουλ του Σβαμπ και την αδράνεια της άμυνας της «Ένωσης» ο Ελ Καντουρί βρήκε με κεφαλιά τον Ζίβκοβιτς, ο οποίος με ωραίο ξερό σουτ νίκησε τον Αθανασιάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στη συνέχεια οι «κιτρινόμαυροι» προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα στη δημιουργία δεν κατάφεραν να γίνουν απειλητικοί για την εστία του Πασχαλάκη.

Κι αυτό γιατί ο Λιβάι ήταν άφαντος, ο Ανσαριφάρντ δεν τροφοδοτούνταν και οι Κρίστισιτς-Σιμάνσκι είχαν χάσει το παιχνίδι του κέντρου απέναντι στα τρία χαφ των γηπεδούχων, την ώρα που η ΑΕΚ είχε παραταχθεί από τον Χιμένεθ με τον Ολιβέιρα ως εξτρέμ και τον Τάνκοβιτς να μένει και πάλι στον πάγκο!

Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ, με παιχνίδι τακτικής και δίχως να δείχνει διάθεση να ρισκάρει, ήλεγχε απόλυτα το ματς, με την κίνηση του Πάμπλο Γκαρσία να ρίξει στα αριστερά τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, σε μια προσπάθεια να «απενεργοποιήσει» τον Λιβάι Γκαρσία, να αποδεικνύεται σωστή, την ώρα πάντως που ο Τζόλης ψαχνόταν στα δεξιά.

Στο 21′ η ομάδα του Γκαρσία είχε νέα καλή στιγμή, όταν ο Σβαμπ, έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά στην περιοχή της ΑΕΚ, μετά τη σέντρα του Ελ Καντουρί, με την μπάλα όμως να καταλήγει άουτ.

Στο 30′ ο «δικέφαλος» του Βορρά πέτυχε και δεύτερο γκολ, σε μία ακόμη φάση που αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο πρώτο μέρος οι «κιτρινόμαυροι» στα μετόπισθεν.

Μετά από λάθος του Ολιβέιρα η άμυνα της ΑΕΚ βρέθηκε και πάλι εκτεθειμένη, με τον Ελ Καντουρί να γυρνάει την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι στον Σφιντέρσκι, ο οποίος πλάσαρε και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του!

Εντούτοις το τέρμα του Πολωνού τελικά δεν μέτρησε, καθώς στο VAR διαπιστώθηκε ότι ο Μαροκινός έκανε χέρι πριν τροφοδοτήσει τον Πολωνό. Μάλιστα τη φάση εξέτασε και ο ίδιος ο Μαυροβούνιος ρέφερι, ο οποίος ακύρωσε το γκολ, κρίνοντας πως υπάρχει παράβαση.

 

Στην τελική ευθεία του πρώτου μέρους η ΑΕΚ έδειξε να αφυπνίζεται και, αφού στο 42ο λεπτό κατέγραψε την πρώτη της τελική στο ματς με το σουτ του Ολιβέιρα μέσα από την περιοχή, που ήταν άστοχο, εν τέλει κατάφερε να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις του Α’ 45λέπτου.

Με εξαιρετική κάθετη πάσα ο Μάνταλος βρήκε στην κίνηση τον Ολιβέιρα, ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Πασχαλάκη και, περνώντας με ψύχραιμο πλασέ την μπάλα κάτω από τα πόδια του γκολκίπερ των γηπεδούχων, έφερε το παιχνίδι στα ίσα για την «Ένωση».

 

Ίδιο σκηνικό με το ξεκίνημα του ματς είχαμε και στην επανάληψη του ντέρμπι, καθώς οι «ασπρόμαυροι» χρειάστηκαν μολις 16 δευτερόλεπτα και επτά επαφές με την μπάλα στο β’ ημίχρονο για να σκοράρουν και πάλι.

Το 2-1 για τον ΠΑΟΚ έγινε όταν από πάσα του Τζόλη ο Σβιντέρσκι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αθανασιάδη, την ώρα που ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν έξαλλος με την έλλειψη συγκέντρωσης των παικτών του.

 

Στο 50ο λεπτό η ΑΕΚ είχε πολύ καλή ευκαιρία, όταν ο Ανσαριφάρντ έπιασε ένα πολύ δυνατό σουτ, βλέποντας ωστόσο τον Πασχαλάκη να κάνει ωραία εκτίναξη και να διώχνει την μπάλα, ενώ ένα λεπτό αργότερα οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν για χέρι, όταν γέμισε ο Μάνταλος και ο Αουγκούστο προσπάθησε να απομακρύνει.

 

Ο ΠΑΟΚ έχοντας δώσει χώρο στην ΑΕΚ έψαχνε τρόπο να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα σε μία από αυτές λίγο έλειψε να κάνει το 3-1: στο 62′ μετά από ωραία πάσα του Ζίβκοβιτς στον κενό χώρο, ο Ελ Καντουρί από πλάγια θέση πήγε να κάνει το γύρισμα, αλλά ο Αθανασιάδης βγήκε και έδιωξε την μπάλα.

 

Τρία λεπτά αργότερα ο Πασχαλάκης εξουδετέρωσε το σουτ του Ολιβέιρα στην κίνηση, μετά από σέντρα του Γκαρσία, ενώ στο 65′ ήταν σειρά του γκολκίπερ της «Ένωσης» να επέμβει, στο σουτ του Ελ Καντουρί από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Με την ΑΕΚ να πιέζει ψηλά, ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, ο ΠΑΟΚ συνέχισε να βρίσκει αρκετούς ελεύθερους χώρους και σε αντεπίθεσή του στο 81′ είχε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει, όταν ο Σβαμπ βρήκε τον Κρμέντσικ, ο οποίος έκανε το σουτ, με την μπάλα όμως να περνάει μόλις άουτ.

 

Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει ο Τσέχος το πέτυχε στο 89′ ο Ζίβκοβιτς. Μετά το κλέψιμο του Ροντρίγκο, ο  Κρμέντσικ έγινε αποδέκτης της μπάλας και βρήκε τον Σέρβο, ο οποίος με υπέροχο τελείωμα έφτασε στο δεύτερο προσωπικό του γκολ, κάνοντας το 3-1 για την ομάδα του.

 

Στα λεπτά που απέμεναν για τη λήξη του ντέρμπι η μοναδική αξιοσημείωτη φάση ήταν ένα σουτ του Σάκχοφ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, που βρήκε σε ετοιμότητα τον Πασχαλάκη, ο οποίος κράτησε το 3-1 για την ομάδα του.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-1

Γκολ: 3′, 89′ Α. Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), 45′ Ολιβέιρα (ΑΕΚ), 46′ Σβιντέρσκι (ΠΑΟΚ)

Κίτρινες: Ροντρίγκο (ΠΑΟΚ), Σβαμπ (ΠΑΟΚ), Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σάκχοφ (ΑΕΚ), Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ)

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Ροντρίγκο, Μπάμπα, Αουγκούστο, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Ζίβοκοβιτς, Τζόλης (68′ Μουργκ), Σβιντέρσκι (75′ Κρμέντσικ)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης – Μπακάκης (81΄Νταντσένκο), Σβάρνας, Λάτσι, Λόπες – Σιμάνσκι (58′ Σάκχοφ), Κρίστισιτς (81΄Κοσίδης), Γκαρσία, Μάνταλος, Ολιβέιρα, Ανσαριφάρντ (68′ Αλμπάνης)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης