Σε ένα ματς… ακατάλληλο για καρδιακούς, που κρίθηκε στα πέναλτι η Αργεντινή επιβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με 4-3 της Ολλανδίας στη «ρώσικη ρουλέτα» (2-2 η κανονική διάρκεια και η παράταση) στο «Lusail Stadium», παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Με τον Λιονέλ Μέσι να δίνει μία εξωπραγματική ασίστ στο πρώτο γκολ του Μολίνα (36′) και να σκοράρει με πέναλτι στο 73′ η «αλμπισελέστε» πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στην κανονική διάρκεια, το οποίο εξανέμισε όμως ο νεοεισελθόντας Βέχορστ, ο οποίος σκοράροντας στο 83′ και στο 90+11 έστειλε το ματς στην παράταση, όπου οι Αργεντινοί είχαν δοκάρι με τον Έντσο Φερνάντες στο 120′.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, όπου έλαμψε ο γκολκίπερ των Αργεντίνων, Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος απέκρουσε τις δύο πρώτες εκτελέσεις των Φαν Ντάικ και Μπερχάους, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό αυτό που είχε κάνει και στον ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα με την Κολομβία, όταν είχε πει «όχι» τρεις φορές!

 

Στα ημιτελικά το συγκρότημα του Σκαλόνι θα αντιμετωπίσει την Κροατία την ερχόμενη Τρίτη (13/12, 21:00), η οποία νωρίτερα άφησε εκτός Μουντιάλ τη Βραζιλία, νικώντας τη «σελεσάο» με 4-2 στα πέναλτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αργεντινή, η οποία είχε αποκλειστεί σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες παρουσίες της στην φάση των «8» έκανε ένα ακόμη βήμα για να βρεθεί πιο κοντά στο όνειρο. Κι όταν περνά από τους προημιτελικούς φτάνει και στον τελικό, όπως έκανε το 1986, το 1990 και το 2104.

 

Το μαγικό αριστερό πόδι του Λιονέλ Μέσι συνέβαλλε τα μέγιστα στην αποψινή αναμέτρηση. Ο σταρ της Αργεντινής οδήγησε με μία ασίστ κι ένα γκολ (σκόραρε και στα πέναλτι) την ομάδα του στη μεγάλη νίκη, έστω και με τον τρόπο που ήρθε στο «Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ» μπροστά σε 89.000 θεατές.

Πλέον, ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν με το γκολ που πέτυχε στο 73ο λεπτό έφτασε τα 10 σε τελική φάση Μουντιάλ, ισοφαρίζοντας τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ενώ με την ασίστ που έδωσε στον Μολίνα στο πρώτο μέρος έγινε ο GOAT σε τελικές πάσεις (5) σε φάσεις νοκ άουτ Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1966 (το ρεκόρ κρατούσε μέχρι σήμερα ο Πελέ με τέσσερις).

Το πρώτο σουτ στο ματς έγινε από τον Λιονέλ Μέσι στο 22΄, αλλά ήταν άστοχο, παρότι ο Αργεντινός έφερε τη μπάλα στο… καλό του πόδι μετά από ατομική προσπάθεια. Η «απάντηση» της Ολλανδίας ήρθε στο 24΄ με τον Μπερχβάιν να βρίσκεται σε θέση βολής στο ύψος της περιοχής, αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος αν και δεν πιεζόταν.

Ένα ακόμη σουτ, αυτή την φορά από τον Ντε Πολ, έξω από την περιοχή στο 33΄ έστειλε τη μπάλα στην αγκαλιά του Νόπερτ που δεν ανησύχησε καθόλου. Κι ενώ για 35 λεπτά δεν υπήρχε… υποψία ευκαιρίας από τις δύο ομάδες, η κλάση του Λιονέλ Μέσι και το «μαγικό» αριστερό του έφεραν το γκολ για την Αργεντινή.

Ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου έβγαλε απίστευτη ασίστ στον Μολίνα μέσα στην περιοχή, με τον δεξιό μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης να πλασάρει υποδειγματικά τον εξερχόμενο Νόπερτ και να «γράφει» το 1-0.

 

Σωστά οργανωμένη και στο δεύτερο μέρος η Αργεντινή δεν επέτρεψε στους «οράνιε» να την απειλήσουν και στο 63΄ θα μπορούσε να είχε «κλειδώσει» το ματς, αλλά το φοβερό φάουλ του Μέσι «έγλυψε» το οριζόντιο δοκάρι κι έφυγε άουτ.

Δέκα λεπτά μετά (73΄) ο Ακούνια κέρδισε πέναλτι όταν ανατράπηκε από τον Ντάμφρις και ο Μέσι με άψογο στιλ άφησε «άγαλμα» τον Νόπερτ (2-0). Δεν το έβαλε κάτω η ομάδα του Φαν Χάαλ και στο 83΄ έβαλε φωτιά στο ματς με την γυριστή κεφαλιά του Βέγκχορστ, ο οποίος είχε πάρει την θέση του Μπερχβάιν.

 

Η Ολλανδία πίεσε με όλες τις δυνάμεις της για την ισοφάριση, κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή και στο τελευταίο, στο 11ο λεπτό των καθυστερήσεων κατάφερε και πάλι με τον Βέγκχορστ να στείλει το ματς στην παράταση!

Ο 30χρονος φορ της Μπεσίκτας, δέχτηκε την πάσα από τον Κοπμάινερς και με αριστερό σουτ νίκησε τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, δίνοντας τη δυνατότητα στους «οράνιε» να μείνουν «ζωντανοί» σε ένα ματς που φαινόταν χαμένο μέχρι το 83ο λεπτό.

 

 

Στην παράταση καμία από τις δύο ομάδες δεν ρίσκαρε. Μία καλή φάση σημειώθηκε στο πρώτο ημίχρονο του επιπλέον χρόνου, στο 104΄ για την Αργεντινή, μετά το φάουλ του Μέσι ο Οταμέντι δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή από πολύ κοντά.

Τεράστια ευκαιρία έχασε η ομάδα του Σκαλόνι στο 115΄, όταν το σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες βρήκε στο σώμα του Φαν Ντάικ κι έφυγε κόρνερ, ενώ ένα λεπτό μετά το βολέ του Πετσέλα έξω από την περιοχή έφυγε κόρνερ. Στο 119΄ ο Νόπερτ είπε «όχι» στο αριστερό σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες.

Η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία στο ματς ήρθε στο 120΄ για την Αργεντινή, όταν το σουτ του Έντσο Φερνάντες σταμάτησε στη ρίζα της κάθετης δοκού του Νόπερτ.

 

 

Η διαδικασία των πέναλτι:

Χαμένο πέναλτι για την Ολλανδία: Ο Φαν Ντάικ νικήθηκε από τον Εμ. Μαρτίνες…

0-1 για την Αργεντινή: Εύστοχος ο Λιονέλ Μέσι…

Χαμένο πέναλτι για την Ολλανδία: Ο Μπεργκχάους νικήθηκε από τον Εμ. Μαρτίνες…

0-2 για την Αργεντινή: Εύστοχος ο Παρέδες…

1-2 για την Ολλανδία: Εύστοχος ο Κουπμάινερς…

1-3 για την Αργεντινή: Εύστοχος ο Μοντιέλ…

2-3 για την Ολλανδία: Εύστοχος Βέχορστ…

Χαμένο πέναλτι για την Αργεντινή: Ο Έντσο Φερνάντες έστειλε την μπάλα άουτ.

3-3 για την Ολλανδία: Εύστοχος ο Ντε Γιονγκ…

3-4 για την Αργεντινή: Εύστοχος ο Λαουτάρο Μαρτίνες που έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης