Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντάλλαξε ζεστή χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την Κυριακή, σύμφωνα με φωτογραφία από την τουρκική προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας ανέφερε ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε για λίγο, έδωσε τα χέρια και μίλησε με τον Σίσι και άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Συνομιλία είχε και με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάννι Ινφαντίνο, αλλά και αρκετούς ακόμη επίσημους που έδωσαν το παρόν στο Κατάρ, για την πρεμιέρα του Μουντιάλ. Διαδοχικές οι συναντήσεις και οι χειραψίες του Ερντογάν στην Ντόχα του Κατάρ, όπου βρέθηκε για την πρεμιέρα του Μουντιάλ

Για τη θερμή χειραψία Ερντογάν – Σίσι, δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την προεδρία της Αιγύπτου. Οι δεσμοί της Άγκυρας με το Κάιρο έχουν τεταθεί από τότε που ο Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου, οδήγησε το 2013 στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον Ερντογάν. Στο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος είχε καταφερθεί με δριμύτητα εναντίον του Αιγύπτιου ομολόγου το , τον οποίο χαρακτήριζε «πραξικοπηματία – δολοφόνο», κυρίως για τις διώξεις που άσκησε ο Σίσι εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών πέρυσι εν μέσω ώθησης της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει επιφυλακτικότητα για οποιαδήποτε προσέγγιση, αν και ο Ερντογάν είπε τον Ιούλιο ότι δεν υπήρχε λόγος να μην πραγματοποιηθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης