Την… άμυνα του Τζίμερ Φριντέτ εξήρε ο Ρικ Πιτίνο, μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού, έστω και δύσκολα, απέναντι στη Φενερμπαχτσέ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Με αφορμή την τιμωρία της έδρας του Παναθηναϊκού, ο Αμερικανός προπονητής υπενθύμισε στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού πως η οικογένεια Γιαννακόπουλου «ξοδεύει τόσα λεφτά κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσε να είναι σε ένα σκάφος και να τα απολαμβάνει». Τους νουθέτησε δε «τις φωτοβολίδες και τα καπνογόνα να τα κρατήσουμε για την 4η Ιουλίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς». «Ανυπομονώ να τον κοουτσάρω στην εθνική γιατί είναι σπουδαίος» επισήμανε ο Ρικ Πιτίνο για τον Έλληνα διεθνή γκαρντ της Φενερμπαχτσέ, Ρικ Πιτίνο.

Ο Ρικ Πιτίνο δήλωσε αρχικά: «Ποτέ στη ζωή μου δεν περίμενα ότι θα αναφερθώ στον Τζίμερ Φριντέτ για την άμυνά του και το πώς έπαιξε στο πίσω μέρος του παρκέ. Νομίζω ότι κι ο ίδιος δεν θα περίμενε κάτι τέτοιο. Οι φίλαθλοι πρέπει να καταλάβουν το εξής: είναι σημαντικοί γιατί δημιουργούν την καλύτερη ατμόσφαιρα που έχω δει ποτέ μου. Αυτή η συμπεριφορά και η απουσία τους, μπορούσε σήμερα να μας κόστιζε μια νίκη. Έχουμε μια οικογένεια που έχει περάσει ήδη στην ιστορία για όσα έχει προσφέρει. Για την αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό χάνουν λεφτά. Η φιλοσοφία μας στις ΗΠΑ είναι να βγάζουμε λεφτά από τον αθλητισμό, όχι να χάνουμε από αυτόν. Και η οικογένεια το κάνει κάθε χρόνο. Ξοδεύει τόσα λεφτά κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσε να είναι σε ένα σκάφος και να τα απολαμβάνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός τεχνικός συνέχισε: «Δεν είχαμε χρόνο για ξεκούραση. Ποτέ δεν έχω ξαναζήσει τέτοια περίοδο στην καριέρα μου, με συνεχόμενα παιχνίδια. Ο πρώτος μου στόχος είναι να κάνω τον Γιώργο Παπαγιάννη να παίξει, όπως έπαιζε πέρυσι για μένα. Απόψε, είχε +24 όσο ήταν στο παρκέ, δεν ήταν καθόλου… τεμπέλης σε όσα έκανε. Είναι σημαντικό για μένα που τον είδα έτσι απόψε. Όπως θα ήθελα να αναφερθώ στον Ιωάννη Παπαπέτρου, γιατί ήταν στο νοσοκομείο το πρωί. Είχε πυρετό χθες, κι ήταν σήμερα στο νοσοκομείο με ορούς για να γίνει καλά. Το 90% των παικτών, δεν θα ερχόταν απόψε στο γήπεδο, θα έμενε στο σπίτι για να γίνει καλά. Εκείνος όμως ήταν παρών και πάλεψε πολύ, βοήθησε την ομάδα. Έβγαλε τα σωθηκά του για να νικήσουμε».

Αναφερόμενος στο κομμάτι της άμυνας και την προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες του, είπε: «Από την αρχή της σεζόν, το πρόβλημα ήταν η άμυνα. Στα pick ‘n’ roll, τα καταφέρνουμε αρκετές φορές, όπως επίσης στην ομάδα άμυνα. Το μεγαλύτερο θέμα παραμένει το “ένας εναντίον ενός” από το οποίο δεχθήκαμε είκοσι πόντους στο πρώτο μέρος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε, για να γίνουμε σπουδαίοι. Κάποιες φορές πρέπει να θυσιάσεις κάτι, για το επόμενο. Αύριο το πρωί θα σηκωθούμε για να πετάξουμε για το Τελ Αβίβ, για να αντιμετωπίσουμε μια σπουδαία ομάδα, όπως η Μακάμπι. Πρέπει να παίζουμε κάθε αγώνα, σαν να είναι το τελευταίο μας».

Από εκεί και πέρα εστίασε σε αυτό που αποκαλεί “paint touching” κι έχει να κάνει με την επίθεση της ομάδας του: «Στο τέλος του Ιανουαρίου θέλω να παίζουμε πολύ καλύτερα, όπως το κάναμε απόψε στο τρίτο δεκάλεπτο. Η Φενέρμπαχτσε είχε 76% στα δίποντα στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο πήγαμε καλύτερα στα ριμπάουντ, αμυνθήκαμε και προστατεύσαμε τη ρακέτα μας. Αυτό που λέω πολλές φορές στα παιδιά είναι να ότι πρέπει να είμαστε καλοί στο “paint touching” δηλαδή να ακουμπάμε την ρακέτα. Επειδή δεν έχουμε τον παίκτη που μπορεί να παίξει με συνέπεια στο low post, αυτό που θέλουμε είναι να βάζουμε παίκτες μέσα στη ρακέτα, είτε για να τελειώσουν είτε για να πασάρουν. Σήμερα είχαμε 31/44 στο paint touching, έναντι των 18/33 της Φενέρμπαχτσε. Αυτό κρατάω σαν στατιστικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε στον Κώστα Σλούκα, αφού «θέλω επίσης να δώσω τα εύσημα στον σούπερ γκαρντ και παίκτη μου στην Εθνική ομάδα, τον Κώστα Σλούκα. Προφανώς, ανυπομονώ να τον κοουτσάρω γιατί είναι σπουδαίος».

Ρωτήθηκε να μιλήσει για τη φιλοσοφία του ως προς το αν πρέπει μια ομάδα να κάνει φάουλ ή όχι στο τέλος των αγώνων. «Είμαι υπέρ του να κάνεις φάουλ. Αποφασίσαμε να κάνουμε φάουλ, αλλά ο Ντίνος Μήτογλου πάγωσε και δεν έκανε το φάουλ γιατί φοβήθηκε μην δώσει… τετράποντο. Αποφασίσαμε να κάνουμε φάουλ. Είναι κάτι που σαν φιλοσοφία το υιοθετώ. Στο παιχνίδι με το Περιστέρι σουτάραμε με 55% και χάσαμε. Απόψε χάσαμε πάλι κρίσιμες βολές, κι αυτό έδωσε το δικαίωμα στη Φενέρμπαχτσε να πλησιάσει. Γι αυτό στο τέλος θέλαμε να δώσουμε την μπάλα στον Τζίμερ Φρεντέτ. Ευτυχώς υπάρχει αυτός, που αν χάνει βολή, είναι είδηση».

Για τον αγώνα της Πέμπτης (20/12) με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, ο Πιτίνο σχολίασε: «Θα παίξουμε τώρα με την πιο αθλητική ομάδα της EuroLeague, που θα πιέσει λυσσασμένα τον Νικ Καλάθη. Είναι σημαντικό να δούμε πόσο καλύτεροι θα βγούμε από το αποψινό παιχνίδι, για τη συνέχεια».

Στο τέλος, ο Πιτίνο επανήλθε στο θέμα της τιμωρίας της έδρας του Παναθηναϊκού νουθετώντας τους φιλάθλους των πρασίνων»: «Για να ολοκληρώσω, πραγματικά το πιστεύω ότι οι φίλαθλοί μας δημιουργούν την καλύτερη ατμόσφαιρα. Ακολουθούν την ομάδα ακόμη και στο εξωτερικό. Προτείνω όμως τις φωτοβολίδες και τα καπνογόνα να τα κρατήσουμε για την 4η Ιουλίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ας τα κρατήσουν για τότε, να πάμε μαζί στην πλατεία και να γιορτάσουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης