Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ισραήλ, όπου βρέθηκε για τον αγώνα ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και τον Ερυθρό Αστέρα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague αναφέρθηκε στην υπόθεση αποχώρησης του Ολυμπιακού από τη Basket League, εκφράζοντας την άποψη ότι «κάτι δεν πάει καλά στο ελληνικό πρωτάθλημα», επισημαίνοντας πως «δεν θέλουμε να εμπλακούμε».

Πιο συγκεκριμένα κληθείς να μιλήσει για το θέμα των Πειραιωτών καθώς και για το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων της Euroleague, ο Μπερτομέου τόνισε: «Πρώτα από όλα, η περίπτωση του Ολυμπιακού πρέπει να “διαβαστεί” από την άποψη των ελληνικών προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και, όπως είπα πριν από πολλούς μήνες, δεν μπορούμε να μολυνθούμε από ό,τι συμβαίνει στα εγχώρια πρωταθλήματα. Αυτή είναι μια συνέπεια του ότι κάτι δεν πάει καλά στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεν θέλουμε να εμπλακούμε. Δεν το βλέπουμε αυτό ως παράδειγμα, ούτε καν ως… τάση για τους συλλόγους μας.

Το γεγονός ότι μένουμε στις 18 ομάδες και δεν προχωρούμε μπροστά και να επεκταθούμε σε περισσότερες από 18, είναι επειδή ο αριθμός 18, κατά την άποψή μας, είναι μια καλή ισορροπία μεταξύ της διανομής μας στην ευρωπαϊκή επικράτεια, της ποιότητας των ομάδων και της συμβατότητας με τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Επομένως, εάν θέλαμε να πάμε πιο μακριά, θα ήταν πιθανώς μια κατάσταση όπου οι σύλλογοί μας δεν θα μπορούσαν να παίζουν στα εγχώρια πρωταθλήματά τους. Αν αυτό συμβεί, και πότε, είναι κάτι που κανείς δεν το ξέρει. Και φυσικά, εγώ δεν το ξέρω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στον Ντέιβιντ Μπλατ και την κληρονομιά του ο Μπερτομέου δήλωσε: «Ο Ντέιβιντ είναι ένας από τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που έχω συναντήσει στη μικρή ιστορία μου στο ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Σε αυτά τα 20 χρόνια, ο Ντέιβιντ με έχει εντυπωσιάσει πολλές φορές. Φυσικά ως προπονητής, αλλά, την τελευταία φορά που μιλήσαμε, μιλήσαμε μόνο για το πόσο πολύ με εντυπωσίασε ως άνθρωπος. Νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που μας διδάσκει όλους πώς να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις δυσκολίες, αλλά και πως να κατανοήσουμε το μπάσκετ με τρόπους που ξεπερνούν το άθλημα.

Είναι κάτι που, για μένα, ο τρόπος που μπορεί να επικοινωνήσει -πιθανώς άλλοι συνάδελφοι έχουν ένα παρόμοιo όραμα- αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει αυτές τις αξίες είναι μοναδικός.

Φυσικά, δεν είμαστε χαρούμενοι που δεν βρίσκεται στα γήπεδά μας, προπονώντας μια ομάδα, αλλά αυτό είναι κάτι που ανήκει στην προσωπική ζωή του. Καθήκον μας ως λίγκα είναι να είμαστε σίγουροι ότι η κατάστασή του και τα πάντα πάνε καλά. Και φυσικά, όσο δεν είναι στο παρκέ, μας λείπει πάρα πολύ».

Στο μεταξύ, ο Μπερτομέου αναφέρθηκε και στα μελλοντικά σχέδια της Euroleague, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Τώρα επικεντρωνόμαστε στα επόμενα χρόνια, όπου θα ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό της λίγκας.

Έχω ήδη εκφράσει την επιθυμία να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων με πολυετή συμβόλαια. Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε αυτόν τον τριετή κύκλο με το να έχουμε 16 ομάδες με πολυετή συμβόλαια, συν τις δύο ομάδες που θα προέρχονται από το EuroCup.

Αυτό είναι το σχέδιό μας για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όπως πάντα, σκεφτόμαστε το μέλλον, ένα μέλλον που αρχίζει με αυτή την 20ή σεζόν της Euroleague, με 18 ομάδες – ένας απίθανος αριθμός ομάδων και απίθανη ποιότητα των παιχνιδιών μας. Επομένως, έχουμε μπροστά μας μια πολύ συναρπαστική σεζόν και νομίζω ότι θα την απολαύσουμε πολύ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης